Madopskrifter fra udlandet.

På denne side er der gode og spændende madopskrifter fra hele verden. Så her kan du finde inspiration til at give hverdagens måltider lidt udenlandsk præg.

Grækenland
Souvlaki

Ingredienser: ¾ kg. skært lammekød fra køllen eller skært oksekød, tykstegsfilet, 1 peberfrugt, 1 stort løg, 2 tomater, 8 laurbærblade, 1 dl. olie, 1-2 spsk. citronsaft, 1 tsk. oregano, salt, peber.

 

Skær kødet i tern 2½x2½ cm. Skær peberfrugten i stykker. Del løget ud, og skær løgskrælbladene i mindre stykker. Skær kødet af tomaterne, indmaden skal ikke bruges. Læg alt i en skål.

Pisk marinaden sammen og hæld den over. Lad kødet trække mindst 2 timer i køleskabet.

Sæt alt skiftevis på grillspyd med 2 laurbærblade på hvert spid.

Grillsteg kødet ca. 8-12 min. Afhængig af kødets kvalitet. Drys med salt og peber under stegningen. Vend ofte spyddene.

Servér med græsk salat, råstegte kartofler/pommes frites eller blot groft hvedebrød.

Venezuela
Bananer

Ingredienser: 35g. smør, 100g. brun skukker, 4 modne bananer, 1/2 tsk. stødt kanel, 1 dl. hvid rom, 1/2 dl. banalikør, 1/2 l. vanilie is.

 

Smelt smørret og brun sukret forsigttigt på en pande. Skræl bananerne, halver dem på langs, læg dem i ét lag på panden så de er dækkede af sukkermassen. Lad dem simre stille og roligt i godt 3 minutter, vend dem én gang. Skru helt op for varmen, hæld rommen og likøren over og tag panden af varmen før du flamberer dem ved at sætte ild til den varme alkohol. Portionsanret bananerne med den blødgjorte is samt saucen fra panden. Server straks, så isen ikke smelter.

USA
American pie

Ingredienser: 150g hvedemel, 25g flormelis, 75g koldt smør, 2 æggeblommer, 1 3/4 dl lys sirup, 25g blødt smør, 175g rørsukker, 3 æg, 1 tsk vanillesukker, 125g valnødder, ( tørrede bønner til bagning).

 

sigt hvedemel og sukker i en skål.smuldr smørret i til konsistens som reven ost, saml dejen med æggeblommer og pak dejen ind i film. lad dejen hvile i 20 min i køleskabet inden den rulles ud og lægges i en tærteform ca 20 - 22 cm i diameter. læg bagepapir i tærteformen(på dejen) og fyld op med bønner så siderne holdes på plads under bagningen denne forbages i ca 20 min ved 180G , fjern bønner og bagepapir og bag yderlige 5 min. varm sirup op til kogepunktet i en gryde. tag gryden af varmen og lad køle lidt af. pisk smør og sukker sammen tilsæt æggene et af gangen under piskning rør sirupsblandingen og vanillesukker i dejen fordel nødderne i tærtebunden og hæld massen over Dæk tærten til med alufolie og bag den ca 25 min ved 180 G .fjern alufolien og bag yderlige 20 - 30 min.

serveres med creme fraiche eller vanilleis.

Grækenland
Tsatsiki

Ingredienser: 1 salatagurk, salt, 3 fed hvidløg, 1/4 liter afdryppet yoghurt, 3  spsk. olivenolie, vineddike.

 

Yoghurten (3 - 3 1/3 dl) hældes i et kaffefilter og stilles til afdrypning nogle timer - gerne længere - så vallen kan løbe fra. Som et alternativ til yoghurt kan anvendes kvark, som ikke skal afdryppes, inden brug.

Skræl agurken og riv den på den grove del af et råkostjern. Drys den revne agurk med lidt salt, og lad den stå tildækket i 10 minutter.

I mellemtiden pilles og presses hvidløgsfeddene, ned i den afdryppede yoghurt, som tillige tilsættes olivenolie, lidt eddike, salt og peber.

Pres saften fra de revne agurker (evt. i et viskestykke) og vend agurken i den tilsmagte yoghurt. Lad salaten stå og trække 1 time i køleskabet inden servering  

Tyrkiet
Baklava

Ingredienser: 1 kop mel, 1/4 kop vand, 2 æg, 1/5 spsk. salt, 1 tsk. olivenolie, 1 1/3 tsk. maizenamel, Fyld: 1 kop smeltet margarine, 1 ½ kop hakkede valnødder, Sirup: 2 kopper sukker, 2 kopper vand, 2 tsk. citron saft.

 

Forbered filodejen. Læg filodej stykkerne oven på hinanden på bordet. Skær dejen ud i den størrelse der passer til den form eller bakke de skal laves i.

Smør bakke eller form med olie. Læg et lag filodej på derefter, læg ½ spsk. smeltet margarine ovenpå og glat det ud. Kom kun halvdelen af dejen i formen og margarine. Strø derefter med hakkede valnødder. Læg et lag dej mere på og kom mere margarine på, så et lag valnødder til og fortsæt til der ikke er mere dej og fyld.

Skær stykket ud i stykker, placer dem på en lille bradepande eller plade, sæt dem i ovnen på mellemvarme ca. 170 grader C i ca. 1 time eller til stykkerne er gyldne.

Kom sukker, vand og citronsaft i en gryde, smelt blandingen og kog det i ca. 15 minutter til det er sirup. Tag det af varmen, køl i ca. 10 minutter og kom et par smørklatter i.

Siruppen smøres på baklavaen eller hældes over.

Spanien
Estofado

Ingredienser: 1/2 kg kavekød, lidt vand, 8 fed hvidløg, 1 løg, 3 laurbærblade, 10 hele peberkorn, 6 gulerødder, 200 gr ærter, 3 dl. hvidvin.

 

Brun kødet i lidt olivenolie -tilsæt lidt vand samt hvidvinen-laurbærblade-peberkorn-løg-lad det snurre til kødet er næsten mørt-tilsæt derefter gulerødder ærter hvidløg i hele fed og lad det simre til alt er mørt.

Serveres med pommes frites, kartoffelmos eller ris.

Grækenland
Lammekølle stegt med hvidløg

Ingredienser: 1 lammekølle ca 1,6 kg. 4 fed hvidløg, olie eller smeltet smør, salt, peber, 1 L. vand, 400g. ris, 2 pasteuriserede æg, saft af 2 citroner (ca. 1 dl.).

 

Gnid lammekøllen med olie, salt og peber og stik hvidløgssplinter i den. Læg den på en rist over bradepanden eller et ovnfast fad og steg den ved 175 grader.

Efter ca. 1 times stegetid hældes 1 litter vand ned i bradepanden/fadet. Lad det koge op og hæld risen i vandet. Når risen er kogt mør og det meste af vandet er væk, tages lam og ris ud af ovnen.

Pisk de 2 æg sammen med citronsaft, salt og peber og vend æggeblandingen i risene lige inden serveringen.

Tomatsalat eller grøn salat er godt tilbehør til køllen.

Spanien
Paella med kylling og rejer

Ingredienser: 500g. kylling eller kalkunkød, 200g. rejer, 1 dåse muslinger, 4 dl. løse ris, 1½ dl. olie, 1 stort hakket løg, lidt safran, 2 fed hvidløg, 6-8 hønsebouillon, saften af 1 citron, salt, peber, 1 stor kop ærter, 1 peberfrugt, 3 tomater, citron til pynt, Skalrejer til pynt.

 

Brug kylling eller kalkunkødet i olien og lad det snurre i 10 min. Kødet tages op, og løg, presset hvidløg, ris og safran kommes i. Når det er svitset i olien, lægges kødet tilbage i gryden. Der tilsættes 6-8 dl hønsebouillon og salt, og retten koger ved svag varme i 20 min.

Tag gryden af varmen og lad den stå i 5 min., til risene er helt færdige. Bland forsigtigt rejer og muslinger i og smag til med krydderier og citronsaft. Til sidst kommes de optøede ærter i. Paellaén pyntes med tomatbåde, citronbåde, strimler af peberfrugter og skalrejer.

Frankrig
Beuf en daube à la provence

Ingredienser: 1 kg. skært oksekød, 100g. hel bacon, Marinade: ½  fl. rødvin, 1 glas cognac, 1/4 knoldselleri, 4 gulerødder, 4 tomater, 2 løg, 4 fed hvidløg, 2 kviste timian, 2 laurbærblad, 4 enebær, 1 tsk. hele peberkorn, 100g. sorte oliven uden sten, et lille stykke citronskal.

 

Kødet skæres ud i portionsstykker og lægges i en plastpose med baconen.

Grønsagerne skæres i grove stykker og blandes med de øvrige ingredienser til marinaden. Hæld det over kødet og luk posen. Læg det i køleskabet et døgns tid.

Kødet tages op og duppes tørt. Derefter brunes det i lidt olivenolie i en stor stegegryde og krydr med salt og peber.

Marinaden bringes i kog og skummes . Hæld den over kødet, læg baconen ved og bring i kog igen. Kødet koges for svag varme, indtil det er mørt - det tager et par timer.

Fjern krydderurter og citronskal. Serveres rygende varm til kartoffelmos med masser af persille.

Spanien
Kanariske kartofler Mojosauce
Ingredienser: 2 kg nye mindre kartofler, 4 spsk groft salt. Sauce: 4 fed hvidløg, ¼ tsk. kommenfrø, 1 tsk. sød rød stødt peber, ½ tsk. havsalt, 5 spsk. olivenolie, 2-3 spsk. eddike, ½ glas vand.
 
Vask kartoflerne godt - lad skrællen blive. Varm en gryde med vand op og kom saltet i, når vandet koger. Kom kartoflerne i og bring vandet i kog. Når vandet koger skrues ned til middel varme. Hæld vandet fra, så der efterlades en lille smule vand i bunden af gryden. Sæt gryden tilbage på blusset og skru op på højeste blus. Ryst gryden ofte og tag den af varmen, når vandet er kogt væk og kartoflerne er tørre. Hvis der er for meget salt på kartoflernes skind, kan noget af saltet tørres af med et viskestykke. Serveres straks.

Sauce:
Tag en morter og stød kommenfrøene heri til de er pulveriserede. Tilsæt hvidløgsfedene og havsaltet og stød det godt, indtil alt er pulveriseret. Ibland stødt rød peber og tilsæt eddiken og olien. Bland det godt og tilsæt til sidst vandet.  
USA
Bagt skinke

Ingredienser: 1½ kg. kogt bayonneskinke, hele nelliker, 2 dl. appelsinjuice, 1½ dl. mørk farin, ½ tsk. tør gul sennep, 2 tsk. maizenamel, 40g. smør.

 

Sværen skæres af og skinken afpudses pænt. Rids med en skarp kniv fedtet ½ cm dybt på kryds og tværs. I midten af hver rude stikkes en nellike. Skinken lægges på risten i en bradepande og sættes på nederste rille i ovnen ved 175°. Alle ingredienserne til glaseringen røres sammen i en kasserolle og koges igennem et par minutter under stadig omrøring. Smørret piskes i. Efter 10 min. forløb hældes ca. 1/3 af glaseringen jævnt over skinken. Ca. 10 min. senere fordeles endnu 1/3 over skinken. Herefter pensles skinken hvert 5 min. med resten af glaseringen. Den samlede stegetid er ca. 10-15 min. pr. ½ kg, afhængigt af tykkelsen.

Skinken kan serveres varm, lun eller kold. Kold kartoffelsalat passer hertil, kogte marinerede grøntsager, frugtsalater eller kogte majskolber med rørt smør.

Thailand
Thailandsk forår

Ingredienser: 500g. kalkunbryst, 115g. gulerødder, 50g. bambusskud, 50g. sukkerærter, 40g. blegselleri, 40g. rød peberfrugt, 40g. forårsløg, 15g. margarine, 1/3 tsk. rød karrypasta, 1 tsk. sukker, 1 dl. ketchup, 2 spsk. ingefærsaft, 2 spsk. soya, 4 spsk. maizena, 1 l. hønsebouillon, salt efter smag. Ris som tilbehør.


Grøntsagerne renses og derefter udskæres de i små strimler. Kødet udskæres i tern 2x2 cm. og brunes.

Bouillon, soya, ingefærsaft, karrypasta, ketchup og sukker koges op. Gulerødder, blegselleri og rød peber tilsættes, koges i 5 min. forårsløg, bambusskud og sukkerærter tilsættes retten. Kødet tilsættes retten og retten jævnes. Retten smages til med salt.

Ved brug af siden accepterer du at vi anvender cookies for at forbedre din oplevelse - Copyright 2009-2017 - jancassoe@gmail.com
Lav din egen hjemmeside med mono.net