Verdens turistattraktioner

Taj Mahal ? Great Barrier Reef ? Eller måske Galapagos-øerne ? Mulighederne er mange, men hvilke attraktioner er egentlig verdens største ?

Den amerikanske forfatter Howard Hillman har skabt en interessant liste med over 100 af verdens top vidundere. Hillman har rejst verden tynd - lige fra Timbuktu til fjerne landsbyer i Kina over pragtbyen Paris til de navnkundige Galapagos-øer. Over 100 lande er det blevet til i løbet af 30 år. Gennem årene har han skrevet 25 rejsebøger og fungerer dagligt som rejsejournalist for bla. New York Times, Newsweek, The Washington Post og Wall Street Journal. Palmestrande, som figurer højt blandt de fleste danskeres rejsemotiver, findes ikke på listen, men den er til gengæld rig på berømte, menneskeskabte seværdigheder og unikke naturfænomener.
1. Pyramiderne, Egypten
Gruppen af pyramider ved Giza omfatter i alt ni pyramider, hvoraf de tre største er opkaldt efter faraoerne Kheops, Khefren og Mykerinos (Dette er de græske navne). De seks øvrige pyramider er unavngivne. Tre ligger langs Kheops-pyramidens østside og tre langs med Mykerinos-pyramidens sydside. På knap 100 år er mere end 25 millioner tons limstensblokke brugt til dette enorme byggeri. Alle pyramiderne ligger på den venstre Nilbred på grænsen mellem landbrugsland og ørken, netop der, hvor vejen til Dødsriget begynder.
2. Den Kinesiske Mur, Kina
Den Kinesiske Mur, også kendt som Den Store Mur, er et kompleks af spredte, meget lange fæstningsværker bygget af både jord og sten primært beliggende i Kina. Muren blev bygget fra slutningen af det 13. århundrede til begyndelsen af det 16. århundrede, under Ming-Dynastiet, for at beskytte Kina imod plyndringer fra mongolske og tyrkiske stammer. Den samlede længde er mere end 6350 km.
3. Taj Mahal, Indien
Taj Mahal er et nordindisk mausoleum nær Agra. Taj Mahal blev opført 1632-1647 og regnes for en af verdens smukkeste bygninger og er fra 1983 medtaget på UNESCOs liste over Verdens Kulturarv. 20.000 personer arbejdede med opførelsen, herunder specialarbejdere fra Europa og Centralasien. Taj Mahal blev konstrueret af materialer fra hele Indien og Asien. Mere end 1.000 elefanter blev brugt til at transportere byggematerialerne. I alt blev 28 forskellige ædelstene indgraveret i den hvide marmor.
4. Dyrevandringer i Serengeti, Tanzania og Kenya
Serengeti er en 60.000 km2 stor nationalpark der ligger lige over Tanzania og Kenya. Serengeti er kendt for det der kaldes ”The Great Migration”, som er den årlige den årlige vandring af 1,4 millioner gnuer med følgeskab af ca. 200.000 zebraer og ½ så mange thompson’s gazeller. Hvert år drager de ud på en 1.500 km. lang rundrejse, som den bringer fra det sydlige Serengeti, via Serengetis vest korridor til Masai Mara i Kenya.
5. Galapagos-øerne, Equador

Øgruppen ligger 970km ude i Stillehavet ud for Sydamerikas kyst, og man kommer dertil med fly fra Ecuador. Op af det turkisblå hav dukker over 60 større og mindre øer, alle er af vulkansk oprindelse og hjem for mange eksotisk, bizarre og enestående dyr og planter. Her frygter dyrene ikke menneskerne, og de blå- og rød fodede suler, flotte fregat fugle, albatrosser, pelikaner, flamingoer, store gule land leguaner, hav leguaner, kæmpeskildpadder mm. byder velkommen i deres ubeskrivelige verden.

6. Grand Canyon, USA
Med en længde på 446 kilometer, en dybde på op til 1,6 kilometer og en bredde på 15 kilometer på det smalleste sted er Grand Canyon en af USA's største turistmagneter. Fem millioner turister besøger årligt Grand Canyon. Grand Canyon er skabt af Colorado-flodens strøm, der gennem millioner af år har boret sig længere og længere ned i undergrunden. Oprindeligt har flodlejet ligget i niveau med det omkringliggende planteau på begge sider af kløften.
7. Machu Pichu, Peru
Machu Picchu er en velbevaret præ-columbiansk by, som er placeret på en høj bjergkam i 2.057 meters højde over Urubamba-dalen i Peru. Det antages at byen blev bygget af inka-lederen Pachacuti med start i omkring 1440 og var beboet indtil den spanske erobring i 1532. Arkæologiske fund (sammen med nylige kolonidokumenter) viser, at den ikke var en konventionel by, det var en form rekreationsby for inka-ledere og "adelsfolk".
8. Iguazu-vandfaldene, Argentina og Brasilien

I virkeligheden er Iguazu, hvortil vandet kommer fra den lange og vandrige Paranaflod, 275 enkelte vandfald, som samles til en enorm vandmur og vælter i støjende kaskader udover 80 meter høje klipper over en strækning på omkring 3 km formet som en hestesko med den ene side dobbelt så lang som den anden.Flowet af vand varierer mellem 300 m3 pr. sekund og 6.500 m3 pr. sekund med et gennemsnitligt flow på 1.500 m3 - afhængigt af regnfaldet. Bredden af dette panorama - naturkræfterne, som er udtrykt i forbindelse med den endeløse jungle og voldsomme vand – kan ikke andet end at efterlade den besøgende i en bevæget tilstand. En unik følelse vokser i ens sind.

9. Bali, Indonesien
Når du rejser rundt på Bali, er det som alle dine sanser bliver aktiveret. Du bliver mødt af utallige dufte fra naturen og de små gadekøkkener, farvestrålende ceremonier og optog på vej til templer med offergaver, bølgende rismarker, majestætiske vulkaner og skønne strande. Det hele akkompagneret til rytmerne fra gamelanmusikken, bølgeskvulp og vinden i kokospalmerne. Bali er for dig om du ønsker en afslappende badeferie, familieferie, aktiv ferie eller måske skal du på bryllupsrejse?
10. Amazonas, Brasilien
Regnskoven i Amazonas er verdens største regnskov og ligger i Sydamerika. Området er på 6.8 milioner km² og udgør over halvdelen af jordens genværende regnskovsområder. Skoven dækker områder i 9 forskellige lande (Brasilien, Colombia, Peru, Venezuela, Ecuador, Bolivia, Guyana, Surinam og Fransk Guyana) og har givet navn til delstater eller provinser i 4 af disse lande.
11. Ngorongoro-krateret, Tanzania
Kratere der stræber mod himlen. Vest for Arusha, mellem Rift Valley og Serengeti, ligger Ngorongoro Conservation Area – et af verdens mest unikke områder.
Himmelstræbende bjerge, kratere og klipper rager op over de åbne, endeløse sletter og græslandskaber, der afskæres af sumpe, gennemløbes af floder og næres af søer, danner rammen om et mangfoldigt dyreliv i det 8.288 km2 vildtreservat. Hele området er en del af det store Serengeti-økosystem.
12. Great Barrier Reef, Australien
Great Barrier Reef er verdens største koralrev, der ligger i koralhavet ud for Queenslands kyst og strækker sig 2.000 kilometer parallelt med Australiens nordøstkyst. Det kan ses fra rummet. Den første europæiske opdagelsesrejsende som så Great Barrier Reef, var kaptajn James Cook på hans rejse i 1768. Cook opdagede revet ved at støde på grund på det 11. juni 1770. I dag er Great Barrier Reef en af Australiens største turistattraktioner.
Great Barrier Reef består af 2500 enkle rev.
13. Angkor Wat, Cambodia
Siem Reap, der ligger lidt nord for den store Tonle Sap sø i Cambodja, tager de fleste til for at opleve tempelkomplekset Angkor Wat, der frit oversat betyder ”Kongernes Tempelby”. Den enorme tempelby, der ligger cirka syv kilometer uden for Siem Reap, var i 1100-tallet verdens største by med over en million indbyggere.
14. Victoria-vandfaldene, Zambia og Zimbabwe

Vandfaldene er på UNESCO’s liste over verdens naturarv, og på Zimbabwe-siden er faldene omgivet af Victoria Falls Nationalpark, hvor man blandt andet kan møde bavianer. På den mere end halvanden kilometer brede kant som vandet vælter ud over, ligger et par øer og skiller vandmasserne. Den største af øerne hedder Livingstone Island, og den deler sammen med de andre øer vandmasserne i fire hovedfald, eller katarakter. Tættest ved Zimbabwe ligger ”Devils katarakt”, hvor Dr. Livingstone skuer ud over den opdagelse, som han i 1855 navngav efter den britiske dronning Victoria.

15. Den Forbudte By, Kina
Den Forbudte By er betegnelse for det tidligere kejserlige palads i Beijing i Folkerepublikken Kina. Foran det gigantiske paladsområde findes Den Himmelske Freds Plads. Hovedindgangen til paladset hedder Den Himmelske Freds Port. De 800 bygninger med 9.999 rum breder sig over et areal på 720.000 m². Bygningerne er optaget på UNESCOs liste som den største samling af bevarede antikke træstrukturer.
16. Bagan-templerne, Burma

Bagan kan nærmest beskrives som Burmas svar på Ægyptens pyramider og Perus Inkaruiner. Bagan (tidligere kaldet Pagan) havde engang mindst 12.000 templer og pagoder og mere end 2000 eksisterer stadig. De blev bygget fra ca. 1050 og frem til lige før år 1300, hvor byen (som formodes dengang at have haft omkring 300.000 indbyggere) blev ødelagt af Kublai Khan.

17. Karnak-templet, Egypten
Karnaktemplet er hovedattraktionen den egyptiske by al-Karnak, omend man som regel med betegnelsen Karnak bare forstår tempelkomplekset og ikke byen. Templet dækker et areal der næsten er dobbelt så stort som det bebyggede areal af landsbyen. Templet er et stort udendørs museum, og det er verdens største religøse område fra oldtiden. Templet er sandsynligvis det næstmest besøgte oldtidsmonument i Egypten, kun overgået af Giza Pyramiderne tæt på Cairo.
18. Teotihuacan, Mexico
Byen Teotihuacan blev bygget omkring år 300 f.Kr. og havde sin storhedstid fra 300 til 600 e.kr., hvor den var centrum for en indflydelsesrig kultur. Da byen var på sit højeste, dækkede den et areal på 13 km² og var formentlig hjemsted for over 150.000 indbyggere, måske endda så mange som 200.000. Arkæologiske fund viser at byen havde kvarterer med indbyggere fra andre dele af Mesoamerika, såsom mixtekere, zapotekere og mayaere. Den brede centrale boulevard var omgivet af imponerede ceremoniel arkitektur, blandt andre Solens pyramide, Månens pyramide, Quetzalcoatls tempel og mange mindre templer og paladser.
19. Banaue, Filipinerne

Landsbyerne Banaue, Bontoc og Batad ligger i bjergene 350 km nord for Manila. Området der er berømt for dets 2000 år gamle risterrasser, betegnes ofte som verdens 8. vidunder og er da også et overvældende smukt område. Risterrasser er enorme rismarker, sået på terrasser i bjergene. Terrasserne er udformet med primitivt værktøj af de lokale Ifugao-stammer for over 2.000 år siden.

20. Bora Bora, Fransk Polynesien
Bora Bora er en ø tilhørende Selskabsøerne i Fransk Polynesien beliggende i Stillehavet ca. midt i mellem Sydamerika og Australien. Øen har ca. 8800 indbyggere og ligger ca. 230 km nordvest for Tahiti som er hovedøen i Fransk Polynesien. Arealet af selve Bora Bora er 29,3 km² og den ubeboede Tupai atollen som ligger 20 km derfra og administrativt er under Bora Bora er 11 km² stor. Øen er af vulkansk oprindelse med de to toppe Mount Pahia (661 m) og Mount Otemanu (727 m)og er omkranset af koralrev hele vejen rundt.
21. Akropolis, Grækenland
Akropolis i Athen, antikkens største akropol, placeret på en aflang, stejl kalkstensklippe midt i byen. Akropolis var gennem hele oldtiden Athens religiøse centrum, og her ligger flere af de mest berømte græske templer. Perserne ødelagde Akropolis 480-479 f.Kr., hvorfor det hovedsagelig er monumenterne efter denne tid, som er bevaret, med Parthenon som det væsentligste.
22. Potala Paladset, Tibet

Potala-paladset i Lhasa stammer (i sin nuværende form) fra 1600-tallet, byggeriet blev påbegyndt under d. 5. Dalai Lama. Det indre er velbevaret idet det trods alt blev skånet da kineserne slog hårdt ned på den tibetanske opstand i 1959. Den røde del af paladset var beregnet til de religiøse ceromonier, mens den hvide del var til administrative/politiske formål. Det 13 etager høje palads er placeret på toppen af en bakke med udsigt over Lhasa by.

23. Jerusalem, Israel
Jerusalem (Den Hellige Stad) er Israels hovedstad. Jerusalem er noget ganske særligt for jøder, kristne og muslimer: Her stod det jødiske tempel, her blev Jesus korsfæstet og her steg Muhammed op igennem de syv himle på sin natlige færd. Hver fredag vugger de ortodokse jøder i bøn ved Grædemuren - Ha-Kotel (en del af muren omkring Templet) som indledning til Shabbat, de kristne bærer kors på Via Dolorosa (Den gamle Bydel) til minde om Langfredag og på Tempelpladsen over Grædemuren, holder muslimerne bøn under deres fredagsbøn i retning af Mekka. Jerusalem og dets forstæder ligger i Judæa-bjergene ca. 8-900 m.o.h. Byen kaldes også for Davids By, Zions Stad, Fredens By og Den Gyldne Stad. Jerusalem er mere end 5.000 år gammel og dens historie har været præget af utallige voldsomme og blodige erobringer pga. byens beliggenhed, religion og vand.
28. Påskeøen, Chile
Påskeøen er en ø beliggende i det sydlige Stillehav, vest og en anelse mod nord for Santiago i Chile. Øen er en del af den chilenske region Valparaíso. Øen er næsten trekantet (166.6 km²) og ligger omkring 3700 km fra Tahti, 3600 km fra chile og 2.200 km fra den nærmeste beboede ø (Marquesas). Påskeøen er berømt for sine mange præhistoriske stenstatuer, kaldet moai, langs kystlinjerne. Befolkningstallet er omkring 3.000. For ca. 500 år siden blev de omkring 600 store moai'er rejst. Der er mange teorier om formålet med dem, og den mest udbredte teori er, at de blev rejst til ære for indbyggernes forfædre eller vigtige levende personer.
32. Peterskirken, Vatikanstaten
Peterskirken er verdens største kirke. Den er beliggende i Vatikanstaten i Rom og et af de helligste steder for kristendommen – centrum for Den romersk-katolske kirke. Byggeriet blev påbegyndt i 1506 og afsluttet i 1626. Den afløste en oldkristelig basilika fra 300-tallet. Traditionen fortæller, at den blev bygget dér, hvor Sankt Peter - en af Jesu disciple og den første pave - blev korsfæstet og begravet. Kirken rummer - iflg. overleveringerne - Sankt Peters grav under hovedaltret. Også andre paver er begravet i basilikaen. Inde i kirken findes en samling af fantastiske mosaikker og stenskulpturer. Den mest kendte er Michelangelos Pietà, der forestiller jomfru Maria holdende en livløs Jesus i armene efter han er blevet korsfæstet.
35. Kongernes Dal, Egypten
Kongernes Dal er en dal i Egypten, hvor gravene for faraoerne i Det nye rige blev bygget. Dalen ligger ved Nilens vestlige bred overfor fortidens Theben (nutidens Luxor). Dalen er inddelt i en vestlig og en østlig del med de vigtigste grave i den østlige dal. Kongernes Dal blev brugt som gravplads fra ca. 1539 f.Kr. til 1075 f.Kr. og indeholder 63 grave. Dalen er især berømt for sine mange grave der tilhører de mest betydningsfulde faraoer, og at gravene er så godt velbevaret. I dalen er faraoer som Seti I, og Ramses II begravet.
43. Mekka, Saudi Arabien
Mekka er islams centrum og hovedstaden i det Saudi-arabiske land Hedjaz. Profeten Muhammed fik sin første åbenbaring lige udenfor byen, som også er hans fødeby, og den er derfor en hellig by, hvor oprindelig kun muslimer måtte opholde sig. I 1970'erne blev byen dog åbnet for ikke-muslimer. Opholdet foregår under en særlig periode, pilgrimsfærden, hvor man udfører en række ritualer iført en speciel dragt. Hvert år besøges byen af over en million pilgrimme. Det vigtigste tabu i byen er en syvtårnet moské, el-Haram. I moskeens gård er ka'baen, symbolet på guds enhed. Ifølge islam bør enhver muslim tage en pilgrimsfærd til Mekka mindst en gang i livet.
46. Mount Everest, Nepal
Bjerget ligger i bjergkæden Mahalangur Himal i Himalaya, på grænsen mellem Tibet og Nepal. Mount Everests top ligger 8.848 meter over havets overflade. I den højde er luften så tynd af der kun er 30 procent af den ilt, der findes ved havets overflade. Denne højde kaldes for dødszonen, da mennesker vil dø i løbet af få dage med så lidt ilt. De fleste ekspeditioner til toppen udføres derfor med iltmasker som hjælpeudstyr. På grund af de stadig aktive, geologiske kræfter vokser Mount Everest med ca. 1 cm om året og flytter sig samtidig mod nordøst med en fart på 6 cm om året.
47. Sydpolen-cruise, Antarktis

Vi kender alle historien om nordmanden Roald Amundsen, der rejste om kap med englænderen Robert Scott for at nå Sydpolen som den første. Den 14. december 1911 var målet nået og rivalen slået, og Amundsen fik placeret det norske flag på den sagnomspundne pol. Trods kontinentets spændende historier, er Antarktis ikke stedet at tage hen på jagt efter kulturoplevelser. Her gælder det mennesketom natur og et mylder af dyr og fugle, der ikke flytter sig, bare fordi en flok oplevelsessøgende rejsende kommer forbi.

50. Pompeii, Italien
Pompeii er en ruineret og delvis begravet, større romersk by nær Napoli. Pompeii blev ødelagt og fuldstændigt begravet, under et langvarigt og katastrofal udbrud af vulkanen Vesuv, som strakte sig over to dage, den 24. august, år 79. I 1700-tallet blev byen genopdaget og i 1861 begyndte en systematisk udgravning af byen. Det specielle ved udgravningen af Pompeji er de mange afstøbninger af de døde.
Jeg har valgt at tage 30 med her. Hvis du vil se alle 100 så kan det gøres på siden www.hillmanwonders.com
Ved brug af siden accepterer du at vi anvender cookies for at forbedre din oplevelse - Copyright 2009-2019 - jancassoe@gmail.com
Lav din egen hjemmeside med mono.net