Paris Frankrig

Paris kaldes også Byernes by og det er ikke uden grund. Kunst, mode, gastronomi eller romantik – hvorfor ikke det hele på én gang? Der er mange gode grunde til at tage en storbyferie i Paris, og uanset hvad din grund er, vil du ikke blive skuffet i Frankrigs hovedstad.

Paris’ mange pompøse museer, de fristende restauranter med franske vine og de smarte boutiques langs storbyens brede boulevarder er med til at gøre en ferie eller weekendtur i Paris til noget særligt. Paris er en smuk storby bare at være i, og den har inspireret mange kunstnere gennem århundreder til både at male, designe og komponere mesterværker. Det er en historie som giver genlyd i dagens Paris.

Når mørket falder på, fremstår storbyen Paris fra sin smukkeste side. Overalt i Paris er storbyens bygninger, skulpturer og fontæner belyst, så de danner en perfekt kulisse for en romantisk aften. Selv Eiffeltårnet lyser om kamp med stjernehimlen over bytagene i Paris.


Seinen snor sig roligt som en pulsåre gennem hjertet af Paris, og byder på et utal af rundtursbåde, der giver dig rig mulighed for at se en stor del af storbyens seværdigheder, uden at slide på bentøjet. Louvre-museet, Notre Dame og Eiffeltårnet for bare at nævne tre af Paris’s top-attraktioner. Men selv med fast grund under fødderne kan du bruge Seinen som turistguide. Gå langs Seinens flodbredder og oplev byens markante stilskift undervejs.

Rejser til Paris

Mad & drikke i Paris

Pariserne kalder selv deres by for verdens kulinariske hovedstad. Og sandt er det, at her kan man spise som konger og dronninger, selv om mindre også sagtens kan gøre det og endda være en rigtig god oplevelse.


Den første regel, når man skal finde et godt sted at spise, er at gå lidt væk fra de allermest turistede områder og store pladser. Undgå også steder, hvor menukortet allertydeligst henvender sig til turister, det vil sige, hvor den internationale ånd mest af alt er slået igennem fx med billeder på menukortet.


Spørg eventuelt en lokal, om de kan anbefale en restaurant. Understreg, at du ikke er ude efter de mest gængse turistfælder ved at spørge, hvor han eller hun SELV ville gå ud at spise. Det kan sagtens gøre en stor forskel. Vær heller ikke bange for at gå ind på steder, der ikke ser ud af noget særligt på facaden. Det kan sagtens være en rigtig god lille restaurant, hvor de lokale kommer.


På en del restauranter findes pris-fixe-menuer, som er sat sammen på forhånd, og hvor man derfor får mere for pengene. Til gengæld har man så også lagt sig fast på menuen, men kan man lide den, er det en glimrende løsning. Hvis man har fundet sig en udsøgt og dyr restaurant, kan det også være en ide at prøve ”dining at lunch”, dvs. at spise et stort måltid midt på dagen. Det er som regel billigere, og det kan også løse problemet, hvis man ikke kan få bord om aftenen.

Seværdigheder i Paris

Louvre
Uanset om du er en af de mange Da Vinci-fans eller ej, så er Louvremuseet en af Paris' store seværdigheder. Her kan du ikke bare se det berømte portræt af Mona Lisa, men også Venus fra Milo samt en gigantisk samling af verdenshistoriens største kunstværker. Køen foran museets pyramideindgang kan være temmelig lang, her kan det være et godt trick at forsøge at komme ind på museet via alternative indgange. Den ene findes ved at gå igennem Carousel du Louvre, det underjordiske shoppingcenter på Rue de Rivoli, en anden kan nås ved at gå ind direkte gennem metrostationen for Louvremuseet.

 

Triumfbuen
I Danmark er den måske allermest kendt fra den årlige afslutning på Tour de France, men under et besøg her er Triumfbuen et af de steder, hvor man virkelig får fornemmelsen af pomp, pragt og europæisk, moderne storbyvision. Buen blev bygget af Napoleon i 1806, og fra toppen af den har man en fantastisk udsigt hele vejen op ad Champs-Elysées og ud til La Defense. Et godt sted at besøge tidligt på paristuren for overblikkets skyld.

 

Notre Dame
Egentlig er kirken mere imponerende udefra end indefra. Ikke mindst fordi den blev udsat for store plyndringer under den franske revolution. Den er dog stadig imponerende, ikke mindst når man klatrer op i tårnene og befinder sig i selskab med de skrækkelige Gargoyler.

Eiffeltårnet
I klart vejr kan man se 65 kilometer væk fra toppen af Eiffeltårnet. Det har åbent til klokken 23, så gem det eventuelt til om aftenen, hvor museer og butikker har lukket.

Champs-Elysées
Denne berømte gade har været vidne til nogle af historiens store begivenheder, og den er perfekt til at slentre ad, mens man kigger på vinduer, butikker og caféer og ender ved Triumfbuen.

 

Montmartre
Her kan du spadsere rundt i de brostensbelagte gader i det gamle kunstnerkvarter. På Place du Tertre sælges stadig masser af malerier af stærkt svingende kvalitet, men også i sidegaderne kan du nyde den landsbyagtige stemning og naturligvis besøge den berømte kirke Sacré-Coeur.

 

Le Marais
Nord for Place de la Bastille ligger Le Marais – ”Marsklandet”, som er en labyrint af gader med huse fra 1700-tallet, som i dag rummer lækre butikker, hoteller, et hav af bistroer og supermoderne barer.

Ile de la Cité
Øen ligger midt i Seinen og har form som et skib. Når du alligevel besøger Notre Dame, så tag også en spadseretur rundt i gaderne på øen, hvor de franske konger boede indtil det 14. århundrede, og hvor der stadig hersker en helt speciel, middelalderagtig stemning.

Sprog i Frankrig

På trods af fordomme om franskmænd i det hele taget, så taler langt de fleste engelsk i Paris, ikke mindst ved turistattraktioner. Der kan dog godt opstå forvirring, når man fx skal læse et menukort.

Kort over Paris

Hvis du ikke har et kort, så køb et af de billige fold-ud-kort Plan de Paris, som fås i de fleste kiosker og boghandlere. Du har også brug for en oversigt over metrostationerne, så sørg for, at det følger med på kortet.

 
Paris

Paris shopping

Byen er et mekka for shoppere, her finder du alt fra antikmarkeder til det nyeste modetøj. Butikker finder du overalt, men her er alligevel et par ideer til, hvor du har gode chancer for at gøre et fund, og hvor der er gode muligheder for at shoppe:

Første og ottende arrondissement
Disse to arrondissementer udgør tilsammen Højresidens bedste shoppingområde, som inkluderer: Rue du Faubourg St-Honoré, hvor de store designerhuse ligger, samt Champs-Elysées. Prøv også Palais Royal i udkanten af første arrondissement, hvor de store shoppingarkader ligger. Avenue Montaigne er formentlig Paris' mest glamourøse shoppinggade. På grænsen til 9. arrondissement finder man desuden Boulevard Haussmann.

Tredje og fjerde arrondissement
Rue de Rivoli og Rue St-Antoine er gode shoppinggader for almindelige mennesker, der ikke lige har vundet i lotto. Her finder man både større tøjkæder og lokale discount-kæder. To gode steder er La Samaritaine og BHV.

 

Marked - Marché auz Puces St.-Ouen de Clignancourt
Paris' mest berømte loppemarked, som har mellem 2500 og 3000 stande, der sælger alt fra skrammel til antikviteter. Det kan være lidt svært at få en god handel i gang, hvis man ikke taler fransk eller er en passioneret samler, men det er en oplevelse alligevel. Pas lidt på pengene, her kan godt være lommetyve i trængslen. Metro: Porte de Clignancourt.

Paris

Paris transport

Metro
Ved første blik ser den ret uoverskuelig ud, men når først man har vænnet sig til den, så kan man slet ikke undvære den. Paris' metro gennemtrævler byen, og systemet er hurtigt og enkelt. Metroen kører hver dag mellem klokken 5.30 og 01.15. Hver linje har samme navn som endestationen, og skal man skifte undervejs, så hedder det en correspondance. Når man stiger ud på en metrostation, så ser man altid skilte, som peger én videre til de mulige correspondancer.

 

Båd - Batobus er en 150-sæders færge, som sejler op og ned langs med Seinen, hvor den stopper ved blandt andet Eiffeltårnet, Musée d'Orsay, Louvre, Notre-Dame og Hôtel de Ville. Det er med andre ord et friskt alternativ til metroen, hvis du alligevel skal op og ned langs med Seinen.

 

Busser
Busser er langsommere end metroen, men du kan køre på den samme billet. Hvis du vil kende bussystemet bedre, så få fat i et kort hos RAPT på Place de la Madeleine.

 

Taxa
Det kan være ret svært at få fat i en taxa i Paris i myldretiden. På andre tidspunkter kan du finde dem ved metrostrationerne eller vinke en ind på gaden, hvis du ser skiltet Libre. Sørg for, at taxachaufføren slår taxameteret til, og vær i det hele taget lidt kritisk.

Arrondissementer

Paris er inddelt i en række områder eller arrondissementer. Hvis man skal finde en adresse i Paris, så skal man først kigge efter et nummer med et lille e bag efter (2e, 3e osv). Dette kan stå selvstændigt eller som sidste del af et postnummer, og det henviser til, hvilket arrondissement adressen ligger i. Er postnummeret for eksempel 76017, så ligger adressen i 17. arrondissement.

Paris webcam
Webcam Paris-Tour Eiffel - Europa, Frankrig, Quartier Saint-MerriQuartier Saint-MerriWebcam Paris - Cafe de la Gare - Europa, Frankrig, ParisParis

Læs også

rejsebeskrivelserne

Paris 06 & Paris 08

Ved brug af siden accepterer du at vi anvender cookies for at forbedre din oplevelse - Copyright 2009-2019 - jancassoe@gmail.com
Lav din egen hjemmeside med mono.net