Rio de Janeiro Brasilien

Rio de Janeiro er en by fuld af kontraster: gammelt og nyt, luksus og fattigdom. Alt ligger indsvøbt i vidunderlig natur mellem lange sandstrande og høje, grønklædte bjerge. Fra en af de højeste toppe våger den berømte Kristusstatue, O Christo Redentor, over byen og dens indbyggere.

For beboerne i Rio er det sociale liv på gaden en del af kulturen. Hvis man går hjem, er det bare for at sove. I Rio behøver du aldrig at føle dig ensom, folk er utroligt venlige og hjælpsomme.


Under det verdensberømte karneval får folk lov til at opføre sig præcist som de vil. Fordomme forsvinder, fattige kan føle sig rige, mænd klæder sig ud som kvinder – hele Rio forvandles til en stor fest. Folk fra hele verden kommer hertil for at opleve den farvestrålende parade på Sambódrome og de glade gadefester rundt omkring i byen.

Mad & drikke i Rio de Janeiro

Det brasilianske køkken er en blanding af indiansk, afrikansk og portugisisk. Mellem måltiderne spiser beboerne i Rio “salgados”, som er små, salte snacks, såsom pirogger, tærter eller coxinhas de galinga (stegte boller med kyllinge- og ostefyld).

Hvis du vil prøve det brasilianske køkken uden at skulle læse alle menuer på portugisisk, så kan du prøve en af byens ”kilo-restauranter”. Du vælger, hvad du vil spise fra en bugnende buffet, tallerknen vejes inden du sætter dig til bords, og så betaler du efter vægt. Bufféerne passer også fint for vegetarer.

Man spiser middag ved 21-22-tiden og man sidder gerne længe og spiser.

Lokalt produceret vin er drikkelig, men importeret vin findes også. Ofte drikker man det brasilianske fadøl, ”chop”. Nationaldrikken Caipirinha er lavet af limefrugt, sukkerrørsbrændevin og sukker.

Drikkepenge på 10% er ofte inkluderet i regningen, hvis den ikke er, så bør du lægge det til.

Rejser til Rio de Janeiro

Transport i Rio de Janeiro

Blå-beige busser kører rundt i den sydlige del af byen. Der er ingen køreplaner, busserne går til gengæld cirka hvert tiende minut. Gå ind ad bagdøren. Kør ikke i bus med små børn, buschaufførerne kører ofte som galninge, og du har rigeligt at gøre med blot at holde fast selv. Prisen er R$ 1 uanset hvor langt du skal.

Grøn-blå minibusser koster cirka R$ 2,30-4, og de stopper, der hvor du beder dem om. Airconditionerede busser cirka R$ 4. Kør ikke med bus i Rio efter klokken 22. Vælg i stedet en taxa.

Radiotaxa er sikrere en at tage en almindelig taxa på gaden. Taxameteret skal stå på R$ 2,50, når turen starter. 10 minutter koster cirka R$ 8,00. Efter klokken 22 gælder nattakst på +20%.

Metro
Hurtigt og let måde at kommer fra den sydlige zone til centrum. Her er også aircondition og rimeligt rent. Pris R$ 1,20. Endestationen er i begyndelsen af Copacabana, men der er en udbyggelse i gang mod Ipanema.

Generelt om Rio de Janeiro

Vær på vagt over for lommetyve. Bær ikke dyre smykker eller ure, og hold altid bevidstheden på, hvor du har din taske og pengepung.

 

Tilbyd din plads til ældre i bussen. Pensionister har egne køer i banker og lignende, så de slipper for at vente.

Størstedelen af befolkningen er katolikker, men her findes også frireligiøse kirker, spirituelle forsamlinger og afro-brasilianske religioner. Det er ikke ualmindeligt, at man har flere forskellige religioner inden for samme familie. Man ser tit offergaver på gadehjørnerne i form af mad og stearinlys, som Macumba-udøvere har sat ud. Vis respekt og rør det ikke.

Rio de JaneiroRio de Janeiro

Shopping i Rio de Janeiro

Marked med souvenirs og håndværk hver aften uden for Othon Palace på Copacabanastranden.

Hippiemarked på torvet Praça General Osório i Ipanema hver søndag. På markedet er det ok at prutte om prisen, men man prutter ikke butikkerne.

Rio Sul - shoppingcenter ved tunnelen Tunel do Leme, som binder Copacabana og Botafogo sammen.

Fashion Mall - finere shoppingcenter i bydelen São Conrado.

Barra Shopping - Rios største shoppingcenter. Det tilstødende shoppingcenter New York City Center har et Play Center med mange computerspil og sjove legeting for både børn og voksne. Ligger i Barra da Tijuca.

Rio de Janeiro vejret
Rio de Janeiro har en gennemsnits temperatur på 24 grader celsius målt på hele året. De varmeste måneder er december, januar og februar, hvor maksimumtemperaturen ligger på 28-29 grader. I de koldeste måneder når temperaturen ned på 18 grader i Rio de Janeiro.

Rio de Janeiro får i gennemsnit 1086 millimeter nedbør i løbet af året. I regntiden hænder det ofte at områder får hele månedens nedbør på een enkelt dag, hvilket medfører oversvømmelser med mudderskred og mange dødsofre. I det området af Brasilien hvor Rio de Janeiro ligger regner det mindst i juni, juli og august.
 
Rio de Janeiro
Strande ved Rio

Stranden er også idrætsplads og et meget vigtigt mødested. Livreddertårnene, Postos, hvor du også finder toiletter og ferskvandsbrusere, markerer strandene med deres numre, og det gør det let at aftale et mødested.


Vandtemperaturen svinger mellem 18 og 24 grader. Her findes et flagsystem. I dagstimerne angives strømme, bølger og renlighed. Spørg også personalet i receptionen på hotellet, hvordan badevandet er den pågældende dag. Generelt for Rios strande er, at det hurtigt bliver dybt. Det er derfor vigtigt at have styr på eventuelle børn og ikke at gå for langt ud.

Ipanema
Den mest badevenlige strand inde i byen. Oftest renere vand og et roligere område end Copacabana og Leme.

Arpoador
Surfernes strand.

Guanabarabugten
Strandene her er en smule forurenede, så lad være med at vælge dem for badningens skyld.

São Conrado og Pepino
Stærke undervandsstrømme og Rios største slumområde i nærheden.

Barra da Tijuca
Byens længste strand og samtidig den bedste og mest børnevenlige.

Prainha
Populær surfingstrand, smukt beliggende et stykke væk fra byen og indrammet af høje bjerge.

Udflugter & seværdigheder

Paço Imperial. Rios guvernørpalads fra 1743, fungerede som den portugisiske kongefamilies hjem fra 1808-1889. Kulturcentrum, butik og restaurant. Tirsdag-søndag åbent 12-18.30. Praça XV de Novembro 48, Centro.


Sambódromo. En storslået aveny med tribuner, hvor der er plads til 62.000 tilskuere. Herigennem passerer den store parade under karnevalet. Sambódromo, Rua Marques de Sapucaí, Centro.

Maracanã Fodboldstadium. Den brasilianske fodboldkulturs vigtigste helligdom. Her findes også et mindre museum med pokaler, fotografier m.m. Stadion har åbent på hverdag til klokken 17, lørdag til klokken 15. Rua Professor Eurico Ribeiro, port nr 18.

Jardim Botânico. Den botaniske have, som blev grundlagt i 1800-tallet.

Kristusstatuen
På toppen af Corcovadobjerget, 710 meter over havet. Tag toget fra Cosme Velho Banegården. Tag siden svævebanen til Pão de Acucar, Sukkertoppen, der ligger i 396 meters højde.

 

Favela
Rios slumområder kaldes Favela, og der findes over 400 af dem. Du kan ikke besøge en favela på egen hånd, men der findes guidede ture.

Brasilien valuta

Valutaen hedder real og forkortes R$. 100 R$ er ca. 220 Dkr.

Vekselkursen er bedre på vekselkontorerne end i bankerne og bedre inde i byen end i lufthavnen. Kun få vekselkontorer har åbent i weekenden.

Bankautomater findes. Instruktionsteksten er dog kun på portugisisk. Det maksimale beløb, man kan hæve, er R$ 1000.

Rio webcam
Webcam Webcam Rio de Janeiro Copacabana Beach - Sydamerika, Brasilien, Pavão-PavaozinhoPavão-Pavaozinho
Ved brug af siden accepterer du at vi anvender cookies for at forbedre din oplevelse - Copyright 2009-2019 - jancassoe@gmail.com
Lav din egen hjemmeside med mono.net