Beijing Kina

Selv om Kina endnu er præget af sin mange tusind år gamle kultur, trænger den moderne verden sig for alvor på i hastigt tempo. I Beijings centrum kan man i dag følge, hvordan store højhuse bliver bygget i et enormt tempo. Samtidig kan man opleve de bagvedliggende maleriske "hutonger" - smalle krogede gader og stræder, hvor små lave gårdhavehuse næsten læner sig op ad hinanden.

 

Bag restaurantens vinduer besættes den sidste plads. Der er også trængt på bordet, hvor en familie på fire deler ti retter mellem sig. Udenfor ruller bilerne forbi med 5 km/t, mens et tusindtal cyklister på vej hjem fra arbejde kan få mere fart på. Mørket har lagt sig over Beijing, og røde papirlamper tændes langs husfacaderne.

Rejsetidspunkt & vejret i Beijing

Foråret og efteråret er højsæsonen i Beijing med flotte træer og blomster, der springer ud eller står i flor. På denne årstid er temperaturen meget behagelig.

 

Vinteren fra midt november til midt marts er den køligere tid at rejse til Beijing på. Til gengæld får man det bedste og klareste vejr til fx at opleve Den Kinesiske Mur og Sommerpaladset. Samtidigt er det sæsonen med færrest turister, så det er nemt at komme til. I denne tid forekommer nedbør stort set ikke.

 

Sommeren er varm i Beijing, så her får man både seværdighederne og gode tropiske temperaturer.

Rejser til Beijing

Seværdigheder i & omkring Beijing

Den forbudte by.

Omgivet af en imponerende voldgrav ligger Den Forbudte By i midten af Beijing. Den gamle kejserresidens har været centrum i hovedstaden i snart 600 år, og navnet lyver ikke. Paladset med de gyldne tage er vitterligt en by i sig selv. Hal på hal fører nysgerrige turister igennem en labyrint af tronsale, konkubineboliger og templer. Ingen kan nå at se det hele på blot en enkelt dag. Det er derfor en god idé at vælge sin rute.

 

Den kinesiske mur.

Halve meter høje trin fører ubønhørligt opad. Store fugle hænger i luften og kigger ned på de tossede mennesker. Den Kinesiske Mur er ikke en seværdighed, der blot lægger sig for ens fødder – der må arbejdes for sagen. Det er hårdt, men bestemt besværet værd. Det 500 år gamle militære anlæg, der bugter sig i bjergene nord for Beijing, er en utrolig oplevelse. Muren skal simpelthen besøges.

 

Lamatemplet.

En mongolsk munk klædt i brunt messer dybt. Røg fra hundredvis af røgelsespinde vælter op fra massive bronzekar. Ved siden af falder en ung, letbenet studine på knæ for at bede for sin kommende eksamen. Beijings lamatempel, Yonghegong, er en herlig blanding af kinesisk og tibetansk buddhisme og har været det lige siden grundlæggelsen i 1744.

 

Himlens tempel.

Solen er dårligt stået op, men de første sæsonkortholdere er allerede begyndt at glide igennem porten. Hundredvis af motionister vækker hver eneste dag Himlens Tempel Parken til live. Danseentusiaster med spejlblankt pomadehår, halvfjerdsårige bodybuildere og kvindelige sværdkæmpere finder alle hen til netop deres hjørne af den store park for at fordybe sig i vals, taichi, styrketræning, meditation og meget, meget mere.

 

De gamle sommerpaladser.

Når sommerheden før i tiden lagde sig tungt over hovedstaden, fortrak kejserhoffet vestpå, hvor bjerge og søer kunne hjælpe med at lindre for varmen. 20 km fra centrum ligger de gamle kejserlige sommerhuse stadig, bedre kendt som det ”nye”, Yiheyuan, og det ”gamle”, Yuanmingyuan, sommerpalads.

 

Hutongerne.

I hutongernes smalle gyder er det som om, tiden står stille og livet leves i slowmotion. Men samtidig pumpes historiens vingesus og hjerteblod herfra og ud i den moderne storby udenfor, hvor det ser ud som om, skyskraberne har rottet sig sammen for at overtage den eftertragtede plads. Det skal forhåbentlig aldrig lykkes. Tager man blot tre skridt ind i næsten hvilken som helst hutong, er man i en helt anden verden.

Visum & pas til Beijing, Kina

Som skandinavisk statsborger skal man have visum til Kina. Prisen er ca. kr. 400. Besøgendes pas skal være gyldigt i minimum seks måneder den dag, man forlader Kina.

Beijing
Beijing Shopping

Der er ikke meget silke på Silkemarkedet, men hvor der for få år siden stod en håndfuld sælgere med sammenklappelige boder, er der nu rejst et varehus i ti etager. Perler, tøj, tasker, sko og elektronik glider i en lind strøm fra sælger til køber, der i sidste ende selv bestemmer prisen. Få kilometer væk, på shopping-strøget Wangfujing, er priserne i et andet luftlag. Men når der står Armani på skjorten, ja, så er det en Armani-skjorte.

 
Beijing

Mad & drikke i Beijing

Alene det kinesiske køkken gør turen til Kina til noget helt specielt. kineserne spiser stort set alt så det er ikke ualmindeligt at se frø, slange og skorpion på menukortet.

 

Kineserne spiser varme retter morgen, middag og aften, normalt ris og nudler, kød og grøntsager stegt i wok eller dampet i bambus kurve. I Nordkina spises der meget kød og nudler og der bruges ikke så mange krydderier, hvorimod i den sydlige del af landet er der masser af spændende urter og krydderier til risen.

 

Retterne er mange og man sidder ofte ved et rundt bord hvor alle deles om de farvestrålende anretninger. Til maden drikkes der enten te eller den velsmagende lokale øl, og så spises der selvfølgelig med pinde. Middag på fin restaurant koster ca. 80 DKK.

 

Generelt bør der beregnes ca. 10% i drikkepenge. På nogle restauranter er drikkepenge medregnet i prisen.

Transport i Beijing

Glem alt om bybusser i Beijing. Taxa er billig og bekvemt. De nye taxaer kan kendes på de guldbronzerede kofangere, og de stoppes på gaden eller fra nærmeste hotel.


Prisen pr. kilometer kan aflæses i vinduet, og starttaksten er for de første tre kilometer. Ofte benytter chaufførerne omveje ad ringvejene i et forsøg på at undgå kø.


Undergrundsbanen kan i myldretiden være den hurtigste måde at komme rundt i Beijing på. Stationernes navne er skrevet, så vi kan læse dem. Vigtigst er cirkelruten, som stort set følger 2. ringvej. Øst-vest-linjen er også nyttig til Silkemarkedet. Billetter købes ved indgangen for 3 yuan uanset rejsens længde.


Cykelleje er fortsat en god måde at komme på sightseeing i Beijing på. Men den voksende biltrafik gør det mange steder til en farlig fornøjelse, og det er klogt at holde sig til hutonger og cykelstier. Brug altid cykelparkering.

Beijing
Sprog i Kina

I Kina tales der mange forskellige dialekter, mandarin er den mest brugte. Flere og flere kinesere kan tale engelsk. En stor del af personalet på hoteller og restauranter taler engelsk.

Beijing valuta

Den kinesiske valuta hedder yuan. Man får 120 rmb for 100 kroner (december 2008). Det kan bedst betale sig at veksle i Kina, hvor der findes mange banker og vekselkontorer. Mange hoteller og shoppingcentre modtager kreditkort. De mest gængse er MasterCard, Eurocard og VISA.

Ved brug af siden accepterer du at vi anvender cookies for at forbedre din oplevelse - Copyright 2009-2019 - jancassoe@gmail.com
Lav din egen hjemmeside med mono.net