Kreta vejret

Kreta har formentlig Europas mildeste klima. Den stærke nordvestvind - meltemi - bringer en smule afkøling på de hede juli- og augustdage. Regn i sommerperioden forekommer ikke på Kreta. Foråret starter i begyndelsen af april, hvor de vilde blomster pryder hver mark og vejside, og hvor luften er mættet med duft af blomstrende appelsin- og citrontræer.

 

Kystområder: Tør sommer, mild vinter. Regnsæsonen starter sent i oktober og varer til marts-april. Snevejr er ekstremt sjældent i kystråderne, specielt i den østlige del af øen.

 

Østlige del: er mere tør og varmere end den vestlige del. Dette kan tydeligt ses på vegetationen i områderne. Chania er meget grønnere end det ørkenlignende Sitia område.

 

Bjergzonen: Vinter i bjergzonen kan være meget kold med store snefald. Det er ikke usædvanligt at vejene lukker til i sne. På Mount Ida og The White Mountains bliver sneen liggende indtil sent i juni.

Kreta temperatur

Måned

min. temp.

celcius

max.

temp.

celcius

januar

1.5

9.6

februar

2.1

10.7

marts 3.7 14.0
april 6.9 18.5
maj 11.0 23.9
juni 15.6 29.1
juli 19.2 32.8
august 19.0 32.8
september 15.1 29.0
oktober 10.0 22.6
november 5.6 16.2
december 3.2 11.2

Transport på Kreta

Busser på Kreta.


Den billigste og mest traditionelle måde at rejse på er med bus. De blå busser er såkaldte bybusser, og kører (ca kl 06.00–23.00) indenfor Chania og Rethymnon. Billet til de blå busser købes i kiosker eller minimarkeder.

De grønne/beige busser er lokalbusser, som kører på hele Kreta (ca kl 06.00–23.00). Billetter til disse købes enten om bord eller på busstationen i Chania og Rethymnon.

Taxi.


Det sker, at taxichaufførerne udnytter turistens uvidenhed om hvilke priser der gælder for en taxirejse, så vær opmærksom på om chaufføren har slået taxametret til. En taxi koster som regel ca. 7-8 € pr. 10 kilometer, tilkalde afgift forekommmer.

 

Nattakst/ tillægsafgifter gælder efter kl. 22.00 samt på helligdage. Aftal pris på forhånd ved lange ture. Taxierne på Kreta kan maks. medtage 4 personer.

 

Kreta Grækenland

Kreta er den største af de græske øer og ligger i Middelhavet. Kreta er ca 260 km lang og 60 km bred. Kreta består af fire præfekturer: Chania, Rethymnon, Heraklion og Lasithi. Hvis der var en skønhedskonkurrence for græske øer, ville Kreta helt sikkert være blandt favoritterne. Faktisk vil nogle sige, at der er intet sted på jorden som Kreta. Dette synspunkt støttes stærkt af de heldige der har besøgt øen.

Kreta, med en befolkning på ca 650.000, er ikke bare sol, hav og sand, det er et helt anderledes sted fuld af vitalitet, varme, gæstfrihed, kultur og selvfølgelig en fremragende infrastruktur. Kreta er kendt for sit hav og strande, men det har et meget modsatrettede landskab. Øen går fra frugtbare kystsletterne til forrevne bjerge og fra travle storbyer til meget fredelige bjergbyer. Hvis du rejser gennem Kreta kan du tydeligt se resterne af romerske og tyrkiske akvædukter og arkitektur fra da disse mennesker invaderede øen for længe siden.

Kreta strande

Langs hele Kretas kyst er der flere lange sandstrande. De mest populære og besøgte strande har liggestole og parasoller man kan leje. På disse strande er der ofte et flagsystem, der viser når der er badeforbud. På de mindre strande er der ikke altid dette flagsystem. Pas på høje bølger og understrøm! De strande der ligger ved turistområderne har også mange vandsportsaktiviteter. Her er nogle forslag til strande du kan besøge i ferien.


Gerani
Lang, flot strand der primært består af rullesten eller småsten. Her er der masser af plads til alle. Bliver relativt hurtigt dybt.


Platanias
Grovkornet sandstrand 11 km vest for Chania, hvor visse partier består af grus og sten. Bliver relativt hurtigt dybt. Pas på på understrøm.

 

Agia Marina

er en populær og temmelig lavvandet strand 8 km vest for Chania. Mulighed for bl.a. beachvolley.


Agii Apostoli
Halvø med tre dejlige badevige, ca. 4 km vest for Chania. Relativt lavvandet og børnevenlig. Som regel er der altid læ på en af strandene i blæsevejr.


Bali
Lille by på vejen til Heraklion. Små strande, god snorkling.


Elafonissi
Naturskønt område på Kreta´s sydvestlige del. Gode badeforhold på lavvandede strande, hvor pulveriserede snegleskaller får det finkornede sand til at glimte i rosa. Har man lyst, kan man gå eller svømme ud til småøerne ud for kysten. God snorkling.

Rejser til Kreta

Udflugter & seværdigheder på Kreta

Agia Galini
Charmerende by, som klamrer sig fast til bjergskråningerne ned mod havet på sydsiden af Kreta.


Akrotirihalvøen
Ligger øst for Chania. Har flere fine klostre, bl.a. Agia Triada og Katholikó, som er et besøg værd, en drypstenshule og en del sandstrande.


Anogia
”Enkernes by”, byen hvor tyskerne kom og dræbte alle mænd under 2. verdenskrig. Smukt beliggende i Ida-bjergene. Kvinderne laver udsøgte håndarbejder.


Apterahøjen
Byder på en herlig udsigt over Souda-bugten og Akrotiti-halvøen samt mulighed for at udforske gamle romerske ruiner og en tyrkisk fæstning.


Arkadiklostret
Historisk interessant og smukt kloster lige syd for Rethymnon. Her begik 900 kretensere selvmord i 1866, da tyrkerne var på vej til at indtage klostret.


Festos
Minoernes næststørste palads. I dag er det fritlagt med en fin udsigt over Messarasletten.

 

Moni Gonias
Smukt kloster i Kolimbari. Her er en fin samling ikoner. Kolimbari-området er kendt for sin olivenolieproduktion og sine vine.


Gortys
Tidligere romernes hovedstad på Kreta. I dag et interessant område med mange levn, bl.a. ruinerne af Kretas første kirke.


Heraklion
Kretas hovedstad med ca 160.000 indbyggere. Arkæologisk museum, forfatteren Nikos Kazantzakis grav, cafeer og shopping.


Loutro
Billedskøn by på Kreta´s sydkyst. Nåes med båd eller til fods fra Chora Sfakion.


Melidonigrotten
Imponerende dyrpstenshule.

 

Paleochora
Gammel fiskerby på Kreta´s sydkyst med flere hyggelige fisketaverner.

kreta

Kreta´s historie

Minoisk tid (2700-1100 f. Kr.). Kreta var centrum for det minoiske kongedømme. Evans, den engelske arkæolog, som har spillet den helt afgørende rolle for afdækning af denne kulturperiode, opdelte den minoiske tid i 3 hovedperioder: Tidlig-minoisk, Mellem-minoisk, og Sen-minoisk tid.


Den græske tid (1100-71 f. Kr.). Fund fra denne tid viser en sammensmeltning af den minoiske/mykenske kultur og den græske/lilleasistiske. Den kretiske kultur er således ved at udvikle sig til en variant af den græske. Det mest spændende fund fra den tid er måske lovteksterne fra Górtis, som er de tidligst kendte regler for regulering af alle områder af borgernes tilværelse.

Den romerske tid (70 f. Kr.-395). I år 71 før Kristus indledte romerne under ledelse af Quintus Metellus et felttog mod Kreta. Det tog dog 3 år, inden de havde underlagt sig øen, og Kreta blev en del af en provins, som også omfattede områder i Nordafrika. Romerne gik i gang med at forbedre vejnettet og byggede akvædukter og kunstvandingsanlæg.

 

I 59 kom kristendommen til Kreta med apostlen Paulus. Han indsatte sin gode ven Titus som øens første biskop, hvorefter han fortsatte sin rejse til Rom, hvor han skulle stilles for Senatet. Efterfølgende sendte Paulus et brev Titus med anvisninger om, hvorledes han skulle varetage sine pligter blandt kretenserne - som Paulus ikke havde høje tanker om. St. Titus æres som den første biskop i byen Gortyna på Kreta.


Den byzantinske tid (395-1204). Da romerriget blev delt, blev Kreta en del af det østromerske eller byzantinske rige med Konstantinopel som hovedstad. Bosættere fra Konstantinopel og Grækenland flytter til øen. Efterhånden som velstanden stiger, kommer der et antal adelige familier til øen. Deres efterkommere bevarer en stor indflydelse op i middelalderen.


Den venetianske tid (1204-1645). I 1204 under det 4. korstog bliver Konstantinopel erobret, og det byzantinske rige falder sammen. Kreta bliver for et symbolsk beløb solgt til Venezia. Øens ressourcer som træ og landbrugsprodukter bliver stærkt udnyttet, og befolkningen beskattes hårdt. De ortodokse kirker nedlægges, og mange præster udvises fra øen.

 

Selv om katolicismen indføres som officiel religion, har den ortodokse kirke et godt tag i befolkningen. Venetianerne bygger forter og fæstningsværker for at beskytte sig mod sørøveri og talrige oprør. Slutningen af perioden er kendetegnet ved et rigt kulturliv (litteratur og teater), f.eks. repræsenteret ved det store digt Erotokritos.


Den tyrkiske tid (1645-1830). I 1645 erobrer osmanerne størsteparten af øen. Dog lykkes det Iraklion at modstå en belejring gennem 21 år. Tyrkerne farer hårdt frem og søger at omvende lokalbefolkningen til islam. Mange vælger at flygte op i bjergene, hvorfra de laver udfald mod tyrkerne.

 

I 1821 begynder den græske uafhængighedskrig mod Tyrkiet, og med stormagternes hjælp slås den tyrkiske flåde ved Navarino.


Selvstændighedsperioden (1830-). Grækenland får nu status som selvstændig nation, og stormagterne indsætter den bayerske prins Otto som konge i 1832.

 

I 1862 bliver kong Otto fordrevet, og den danske prins Vilhelm indsættes året efter som Georg 1.. Kampen mod tyrkerne fortsætter imidlertid, og med hjælp fra bl.a. Ægypten bliver tyrkerne fordrevet. Under balkankrigene i 1912-13 vinder Grækenland store områder, og Kreta bliver græsk i 1913. Grækenland har nu nogenlunde sin nuværende udstrækning. Georg 1. myrdes i 1913 af en sindsforvirret anarkist og afløses af Konstantin 1.

 

Under 1. verdenskrig er der uenighed mellem kongen og den græske premierminister Venizelos - som stammer fra Kreta - om hvilke alliancer, Grækenland skal indgå i. Venizelos vinder, og Grækenland tilslutter sig den sejrende side: England, Frankrig, Italien m.fl.


I 1920 besætter Grækenland de græskbeboede egne af Lilleasien - områderne omkring Smyrna. I 1922 lider grækerne et svidende nederlag til Kemal Atatürks styrker, hvilket resulterer i, at tyrkerne begår folkedrab på titusindvis af grækere.

 

I 1923 "udveksles" store befolkningsgrupper, idet 1½ mio kristne grækere forlader deres bopæl i Lilleasien og flytter til det græske fastland, mens ½ mio muslimske tyrkere tager rejsen den modsatte vej. Efter en periode med kup og modkup indsættes kong Georg 2. i 1935, og han udnævner Metaxas til diktator.

 

I 1940 siger Metaxas nej ("ochi") til Mussolinis ultimatum. Italienerne forsøger at besætte Grækenland, men det lykkes først, da tyskerne kommer til i 1941. Kreta var udsat for historiens første luftinvasion i maj 1941 under slaget om Kreta, da luftbårne tyske tropper besatte øen. Øen blev i 1945 befriet af engelske styrker.


1944-49 er der blodig borgerkrig i Grækenland - en krig, som Kreta dog ikke er berørt af. Den ender med totalt nederlag for kommunisterne til den græske højrefløj. Mange kommunister fortrækker til Albanien. De følgende 20-25 år er præget af uro, skiftende højreregeringer, juntastyre, og i 1967 må kong Konstantin og Anne Marie flygte ud af landet.

 

I 1974 afskaffes monarkiet ved folkeafstemning. I 1981 bliver Grækenland medlem af EF (EU), og det socialistiske PASOK kommer til magten under Andreas Papandreou.

 
Kreta

Mad & drikke Kreta

Det græske køkken kan virke ganske kendt med retter som den traditionelle moussaka med auberginer og kødfars, souvlaki, grillspyd, tsatsiki, hvidløgsyoghurt, og den gode græske salat med fetaost. Og selvfølgelig kan man nøjes med at nyde disse retter på Grækenlandsferien.

 

Men for den, der er en smule nysgerrig, og som tør prøve noget nyt, er der meget at opleve. Saganaki er et stykke velsmagende friturestegt ost serveret med en citronskal. Bestiller man muslinger eller rejer saganaki får man en ret bestående af fetaostgratinerede skaldyr i en mild tomatsauce.


Kretenserne drikker raki, en hjemmelavet spiritus af vindruer, som ofte er meget stærk. For dem, der ønsker noget mildere, kan vi anbefale den traditionelle ouzo, en aniskrydret apéritif. Til maden kan man bestille en lokal vin serveret i metalkande, for eksempel Retsina med smag og duft af harpiks.

Kreta shopping

Chania og Rethymnon har det bedste shoppingudbud langs kysten. Der er mange små charmerende butikker i de gamle bydele og i havneområdet. Efter indførslen af euro som valuta er meget blevet dyrere, men tæpper, dekorativ keramik og lædervarer er stadig meget billigt. Juvelbutikkerne er normalt af høj standard.

 

I Mange af Rethymnons butikker og i Chanias ”lædergade” kan du finde gode sko, sandaler, bælter og håndtasker. Kvaliteten på olivenolie, nødder, krydderiet, ost og honning er høj. Kreta´s olivenolie fremstilles på traditionel vis og regnes blandt verdens fineste. Prisen for tøj er nogenlunde det samme som derhjemme. Der er som regel faste priser i butikkerne, men ”prutning” forekommer.

Kreta
Kreta aktiviteter

Bowling
Der ligger en del bowlinghaller i Chania- og Rethymnonområdet.


Dykning
Der findes masser af selskaber på Kreta der arrangerer dykkerture for både nybegyndere og erfarne dykkere.

Gocart
Gocartbane i Chania samt i Kalamaki, vest for Chania. Minimumsalder 8 år.


Minitog
Minitoget tilbyder blandt andet ture til oliven- og citruslunde og til vandparken Limnoloulis.

 

Ridning
Zoraîda’s i Georgiopouli tilbyder ridning både i paddock og på stranden i Georgioupoliområdet.

 

Vandreture på Kreta
Begiv dig ud og oplev Kretas smukke natur til fods. Gå gennem oliven- og citrusplantager eller dybe dale og golde landskaber.

Kreta geografi

Bjerge når helt op i en højde af 2456 meter og deler øen i 4 amter, hver med sit særpræg. Fra vest mod øst hedder de Chania, Rethimnon, Iraklion og Lassithi. Hver af disse er igen opdelt i et antal provinser.

 

De største byer på øen ligger på nordsiden og ud til havet. Iraklion har en befolkning på ca. 115.000 indbyggere, Chania ca. 50.000. Øens samlede befolkning er på godt 500.000.


Kreta har mere end 150 km sandstrand. Heraf 2 pragtfulde strande vest for Chania. I det nordøstlige hjørne af øen ligger Europas eneste naturlige palmelund. Kournas søen i Chania området er den eneste naturlige ferskvandssø på Kreta med et areal på 160.000 m2 - lidt afhængig af årstiden.

 

Kreta er temmelig bjergrig med 4 bjergkæder. I Vestkreta ligger Léfka Ori, De Hvide Bjerge, som alene har mere end 40 toppe, som rager mere end 2.000 meter i vejret.

 

Øens højeste punkt, Psiloritis ligger 2.456 meter over havets overflade. Det ligger i Midtkretas bjergmassiv Ida. Længere mod øst ligger Lassithi bjergene med toppen Dikti og længst mod øst ligger den lavere bjergkæde Thripti.


De samme geologiske kræfter, som skabte bjergene, har også skabt nogle imponerende kløfter på øen. Den mest berømte er Samaria kløften - Europas længste kløft på ca. 18 km. I den østlige del af Kreta ligger Kilada ton Nekron - Dødens dal, navngivet efter fund af minoiske grave på stedet.


Der findes mere end 2.000 huler rundt om på øen. Helt tilbage til 3.000 f.Kr. er disse huler blevet brugt til tilbedelse af guder. I Spileo Eilithias var en kult, som tilbad Eilithia, gud for fødsler. Spileo Dikteon Andron på Lassithi sletten regnes for Zeus' fødested.

 

Spileo Melidoniou var stedet for en tragisk begivenhed i 1824, hvor 300 indbyggere havde søgt tilflugt for de tyrkiske tropper. Da de nægtede at komme ud, spærrede tyrkerne åbningen med brændbart materiale, som de antændte. Alle beboerne omkom.

Lejebil på Kreta

For at leje en bil, motorcykel eller scooter skal man have et gyldigt førerbevis udstedt mindst 12 måneder før lejemålet indgås. Mange biludlejningsfirmaer forlanger også, at føreren af bilen er mindst 21 år.

KretaKreta
Kreta webcam
Webcam Chania / Kreta - Venezianischer Hafen mit Leuchtturm - Europa, Grækenland, ChaniaChaniaWebcam Beach Webcam Crete, Пляж в Хоре Сфакион - юг о.Крит - Europa, Grækenland, Chóra SfakíonChóra Sfakíon
Ved brug af siden accepterer du at vi anvender cookies for at forbedre din oplevelse - Copyright 2009-2019 - jancassoe@gmail.com
Lav din egen hjemmeside med mono.net