Rom transport
Der er mange måder at navigere gennem gaderne i Rom, til og fra alle Rom aktiviteter, Rom hoteller og Rom restauranter. Du kan rejse med bus, med metro og til fods. Den bedste måde at rejse på, selvfølgelig, er til fods, da dette er den bedste måde at nyde Rom for at det er fuldt ud. Men hvis du foretrækker andre former for rejser, uanset årsagen, fortsæt med at læse.

Med Bus: Den bybus hedder ATAC (www.atac.roma.it), og de fleste af de vigtigste busser starter på busstationen udenfor Stazione Termini (hvor du kan få et kort over de busruter). Busserne kører fra omkring 06:00 til midnat med nogle tjenester, der kører hele natten. For 1 euro du kan rejse i 75 minutter.

Med Metro: Byens metro (www.metroroma.it) har kun to linjer, A (rød) og B (blå), som begge går igennem Termini. Desværre metroen misser det meste af det historiske distrikt, hvilket kan være frustrerende til tider. Grunden til dette er, fordi der er en hel del af det gamle Rom under jorden, nok til, at de ikke kan grave en tunnel meget langt uden at løbe ind i omkring 2.000 år gamle mur, søjle eller en anden sådan artefakt. De metroen automatiske billetautomater kan kun tage nøjagtige beløb (og selv da de er kendt for at spise dine penge efterlader dig med noget at vise for det), så det anbefales, at du køber din billet fra en tobakshandler, kiosk eller automatfør du kommer på tog eller busser (dine busbilletter vil også virke på metroen). For metroen, validere din billet inden du går ombord på toget. Hvis du er fanget uden en valideret billet, bøden er 51,65 Euro. Metroen kører cirka hver 7-10 minutter, fra 5:30 am til 23:30 hver dag, undtagen lørdag, hvor den kører indtil 12:30 kl.
Rom temperatur

Måned

min. temp.

celcius

max.

temp.

celcius

januar

1.9

12.1

februar

3.0

13.7

marts

4.5

16.1

april

7.1

19.2

maj

10.7

23.8

juni

14.3

27.7

juli

16.7

31.2

august

16.9

30.9

septembe

14.3

27.6

oktober

10.3

22.6

november

6.1

16.7

december

3.0

12.8

Italien valuta

Efter at Italien er kommet med i euro-samarbejdet er der betyderligt færre sedler og nuller at holde rede på, når man skal betale. Du kan bruge kort i de fleste større butikker og restauranter, men tag det ikke for givet og hav altid kontanter på dig.

 

Rom Italien

Intet under, at en naturlig forekomst er at forelske sig i Rom - hendes pragt vil forlade dig stakåndet. Rom er den sagnomspundne Evige Stad og Roms aktiviteter og seværdigheder skaber fascination i hovedet på den rejsende. Rom - romantisk, strålende. Rom kan belønne som ingen anden by kan. Forvent ikke hendes legende, sprudlende springvand at ophøre fra at afgive deres flydende diamanter i himlen, selv i de stille timer om natten.

Rom har som ingen anden by har været, omdrejningspunktet i verden i så lang tid, som enhver tekst bog eller Rom rejseguide vil forklare, få har en så lang og turbulent historie. Kælet med arkitektoniske smykker fra republikansk til kejserlig til tidlig kristen til middelalderen til renæssance til moderne tid med historiens største kunstnere, dronningen af byer har også oplevet belejringer og razziaer, der forlod deres ar. Men hver gang har den evige stad kommet sig fra sine kvæstelser i fantastisk form.

"Non Basta una vita," hedder det: Man behøver ikke at være en af de utallige akademikere bosiddende i hendes mange udenlandske institutter for at erklære, at et liv ikke er nok til at opdage hele Rom. Du kan sagtens bruge ni, ligesom de herreløse katte, der befolker byen, og stadig finde mere at opdage. Ved hvert hjørne af hver gade er der et væld af historier at fortælle, med lag på lag af historien under fødderne. En moderne skole indtager et renæssance slot bygget på fundamentet af en kejserlig badeanstalt, hvis mosaikker og akvædukt ledninger stadig kan ses, og en barok kirke omfatter opbygningen af en middelalderlig basilika står på fundamenterne af en republikansk tempel. Det er blot to af de utallige historier i Rom, som tilsammen knap nok begynder at afsløre historien om denne 3000 år gamle by.

Vær sikker på ikke at gå glip af den evige by´s Trevi-fontænen (husk Anita Ekberg i den klassiske scene i La Dolce Vita), Den Spanske Trappe, Piazza Navona, Piazza del Popolo, såvel som nogle af den romerske arvs seværdigheder, såsom Pantheon, Colosseum og Forum Romanum. Sørg for at besøge et par af hendes verdensberømte kirker, såsom Il Gesu, S. Giovanni in Laterano og Sta. Maria Maggiore, og Vatikanet, som har den utroligt store Peterskirken og det uovertrufne Vatikanmuseum. Derudover er solopgang på Gianicolo og solnedgang på Pincio, med udsigt til et hav af gyldne kupler og klokke-tårne, sørg for at optage uforglemmelige billeder på sindet.
Rejser til Rom

Seværdigheder i Rom

EUR – Mussolinis fascistforstadBesøg.

EUR, Mussolinis fascistiske prestigebydel, der skulle danne ramme om den internationale udstilling i 1942 Esposizione Universale di Rome. Udstillingen blev aldrig til noget på grund af Anden Verdenskrig, men de monumentale, firkantede og skarpt skårne bygninger står der endnu.

 

Mercato Testaccio – farverigt og lokalt madmarked.

Overdækkede boder med friske, farvestrålende fødevarer, velduftende blomster, sprøde grøntsager, krydderier, godt kød og friskfanget fisk – alt sammen til rimelige priser. Mercato Testaccio på Piazza Testaccio er et skønt marked, som ligger i et gammelt arbejderkvarter med en 100 år lang tradition for handel. Om søndagen er det lukket.

 

Peterskirken – med udsigt over Rom.

Udsigten over Peterspladsen og Roms tage er svimlende fra toppen af Peterskirken, og er man ikke alt for klaustrofobisk anlagt, er den alle 537 trin værd op gennem kuplens snævre sneglegang. Også indenfor i kirken er der grund til at tabe både næse og mund. Peterskirken er et af verdens mest berømte og også mest imponerende bygningsværker, som blandt andre har haft Michelangelo som chefarkitekt. Det tog ikke mindre end 150 år at opføre kirken.

 

Trastevere – Rom som i en film.

Vasketøjet er spændt henover gaden, små drenge spiller bold op af muren, og facaderne er både jordfarvede og afskallede – men intet af det er for turisternes skyld. Det gamle arbejder- og bohemekvarter Trastevere, der ligger syd for Tiberen folder sig ud om aftenen, når vinbarer og jazzklubber fyldes til bristepunktet.

 

Trevi-fontænen, smid en mønt og vend tilbage til Rom.

Anita Ekberg badede i Trevi-fontænen i den italienske filminstruktør Federico Fellinis film La Dolce Vita. I dag er der tradition for at smide mønter i fontænen, der forestiller Neptun og næsten fylder hele den lille plads, som den er placeret på. Helt præcis skal man smide mønterne over venstre skulder – så er man efter sigende sikker på at vende tilbage hertil. Fontænen er opført i 1762 og er det største barokspringvand i Rom.

 

Det Sixtinske Kapel – Vatikanmuseernes kronjuvel.

Udsmykningen af loftet i Det Sixtinske Kapel blev udført af stjernekunstneren Michelangelo i 1508-1512, og han har også skabt den berømte skabelsesfrise og dommedagsbilledet bag alteret. Det er nogle prominente kollegaer, han har haft, for rummet blev blandt andet også udsmykket af andre store renæssancekunstnere som Botticelli. Det Sixtinske Kapel danner ramme om påskemessen samt dødsmessen for en pave.

 

Colosseum – kampe på liv og død i oldtidens Rom.

Brutale våben- og nævekampe på liv og død. De sindsoprivende gladiatorkampe var højdepunkter på verdens største amfiteater, Colosseum. Selvom det kun er resterne, der står i dag, er det spændende at se, høre og forestille sig hvem og hvad, der har fyldt det enorme stadion ud og udgydt deres blod her.

Roms historie er mere end 2000 år, og stadigt yderst nærværende, så her findes meget at udforske for den, som vil. Det er umuligt at nå at se det hele, så det kan være en god ide at læse om stedet på forhånd og eventuelt bestille billetter til visse arrangementer, udflugter eller transportmidler. Lej eventuelt en scooter i byen. Det er livsfarligt, men smaddersjovt.

Rom

Vejret i Rom, Italien

Rom har en gennemsnits temperatur på 15,7 grader celsius målt på hele året. De varmeste måneder er juli og august hvor maksimumtemperaturen ligger på 31 grader. I de koldeste måneder kommer temperaturen ikke under 3 grader.

Rom får i gennemsnit 711 millimeter nedbør i løbet af året. Det regner mest i november og december. Juli og august er de måneder der har mindst nedbør i den del af Italien hvor Rom ligger.

Nattelivet i Rom

Ligesom alle mulige andre streder er fredage og lørdage de sjoveste og mest livlige aftner. Festlighederne begynder med en lang, social middag med en stadigt stigende stemning, den fortsætter på en musikbar ved ellevetiden og videre til et diskotek for siden at afsluttes med mere snack og en kaffe og lidt natmad på en bar efter klokken et.


Det gamle arbejderkvarter Testaccio er det mest livlige med mange barer og diskoteker. Gå rundt der, så finder du garanteret et sted, der ser sjovt ud og som har rimelige priser og en oprigtig og imødekommende stemning.

rom

Rom´s historie

Ifølge legenden blev byen Rom grundlagt af tvillingerne Romulus og Remus, 21. april år 753 f.Kr. Arkæologiske beviser støtter teorien om, at Rom voksede fra at være nogle mindre bosættelser til at blive en by, i det 8. århundrede f.Kr.

 

Byen udviklede sig til hovedstaden for det Romerske Kongerige, den Romerske republik og endelig det Romerske Imperium. Denne succes afhang af militære erobringer og handelsmæssig dominans. Fra grundlæggelsen af Rom i 753 f.Kr. var Rom militært ubesejret indtil 386 f.Kr., hvor Rom blev indtaget af kelterne, men genvundet af romerne samme år.


Den romerske dominans spredte sig til store dele af Europa og Middelhavets kyster, mens dens population oversteg en million indbyggere. I næsten tusinde år var Rom den politisk vigtigste, rigeste og største by i den vestlige verden. Dette fortsatte efter at riget begyndte af forfalde og blev delt, selvom byen i sidste ende mistede status som hovedstad til Milano og senere Ravenna.

Med Konstantin I's styre opnåede Biskoppen af Rom politisk og religiøs vigtighed og skulle med tiden blive kendt som paven og etablere Rom som centrum for den katolske kirke.

 

Efter Alarik I's Plyndring af Rom i 410 og Romerrigets undergang i år 476 skiftede Rom mellem det Østromerske Kejserdømme og plyndring af germanske barbarer. Dets population faldt til blot 20.000 gennem den tidlige middelalder og reducerede udstrakte byområde til klynger med beboede bygninger mellem store områder med ruiner og vegetation.

 

I 756 gav Pipin den lille paven verdslig jurisdiktion over Rom og de omkringliggende områder, og derved opstod Kirkestaten. Rom forblev hovedstad for Kirkestaten indtil indlemmelsen i det Italienske Kongerige i 1870.

 

Bortset fra korte perioder som en uafhængig by beholdt Rom i middelalderen sin status som pavelig hovedstad og "hellig by" gennem flere århundreder, selv da pavesædet i en overgang blev flyttet til Avignon (1309–1337). Til trods for at byen ikke længere var politisk magtfuld, som demonstreret tragisk ved den brutale plyndring i 1527, blomstrede den som et midtpunkt for kulturel og kunstnerisk aktivitet gennem renæssancen og barokken under beskyttelse af Den romerske kurie.

Befolkningstallet steg atter og nåede 100.000 i løbet af det 17. århundrede, men Rom haltede bagud i forhold til resten af de europæiske hovedstæder i de følgende århundreder. Efter at være fanget i det nationalistiske tumult i det 19. århundrede og efter to gange at have opnået og tabt en kortlivet uafhængighed, blev Rom fokus for håbet om en samling af Italien. Allerede i 1861 ble Rom erklæret hovedstaden i Italien, selvom byen stadig var under Pavens kontrol. Efter det franske protektorat blev brudt i 1870, stormede kongelige tropper fra Kongeriget Italien byen.

Efter sejr i 1. verdenskrig blev Rom vidne til en stigende politisk magt til fascismen med Benito Mussolini i spidsen, som marcherede til byen i 1922. Han deklarerede et nyt italiensk rige og allierede Italien med Nazi-Tyskland.

 

I perioden efter Kongeriget Italiens samling og indtil dette tidspunkt steg befolkningstallet hurtigt; fra 212.000 til mere en 1.000.000 mennesker, men denne tendens blev stoppet af 2. verdenskrig, hvor Rom både blev skadet af De Allieredes bombninger og nazisternes besættelse. Efter slutningen af krigen og henrettelsen af Mussolini afskaffedes monarkiet ved en folkeafstemning i 1946 til fordel for den Italienske Republik.

 

Rom voksede betydeligt efter krigen, som et af de drivende kræfter bag det "italienske økonomiske mirakel", som fremkom ved efterkrigstidens rekonstruktion og modernisering. Rom blev en fashionabel by i 1950'erne og de tidlige 1960'ere, og en ny tendens med stigende befolkningstal fortsatte til midt-1980'erne, hvor der boede mere end 2.800.000 mennesker i kommunen.

 

Derefter begyndte befolkningstallet lige så stille at dale, da flere og flere flyttede til omkringliggende kommuner. Denne tendens er i de senere år igen vendt, og antallet af indbyggere stiger atter.

 
Rom
Rom shopping
Shopping er en af Roms bedste fritidsaktiviteter. Byen har en vidunderlig sortiment af butikker og forretninger samt varehuse og discount butikker. Men hovedparten af butikker og forretninger er pebret, og de distrikter du vil finde dem i den ekstremt høje ende også. Den gode nyhed er, hvis du slipper en lille formue på bluse, et par jeans eller nogle fede sko - de vil helt sikkert være en af en slags kreationer du ikke finder andre steder.

Roms store shoppinggader kan nævnes: Via Condotti, Via Frattina, Via Cola Di Rienzo, Via Francesco Crispi, Via Borgognona, og Via del Corso.

Via Conditti er populært for high-end designere, mens Via Del Corso er langt billigere, da det er rettet mod en meget yngre og mindre etablerede skare i deres søgen efter jeans og tees. Via Frattina har en lang række smarte, men meget billig butikker, og Via Cola Di Rienzo tilbyder alt fra rimeligt prissat sko og trendy tøj til billig smykker. Via Borgognona har professionel tøj for forretningsmand eller kvinde med masser af penge til overs og Via Francesco Crispi formentlig har den højeste koncentration af udsøgte butikker og butikker sælger unikke genstande af enhver art og budget-venlige gaver til at tage hjem.

Shopping time i Rom er normalt fra 10:00-13:00 og fra 15:30 til 19:30 tirsdag-lørdag. Mandage er der lidt mere åbent. Nogle butikker kan være åben fra 03:30-19:30.
Rom
Rom restauranter
Rom har pasta, vin, pizza. Her er der ikke behov for at finde restauranter. Roms restauranter findes overalt! Du vil finde lille og billig, men pæn trattorie, osterie og ristoranti. Priserne for Roms restauranter, selv i centrum, er rimelige og kvaliteten af en rimelig standard. Mange pæne steder findes i Centro Storico, langs Via Cavour og omkring Stazione Termini. På samme måde kan du spise billigt i Borgo distriktet omkring Vatikanet.

Trastevere er Roms traditionelle restaurant ghetto - turistpræget nu, men stadig hjemsted for nogle fine og rimeligt prissat restauranter i Rom. Testaccio er også et populært aften sted med et godt udvalg af restauranter og pizzeriaer. Selvfølgelig er der et stort udvalg af både italienske og internationale restauranter.

Mother India Restaurant
God mad, rigtig indisk køkken, meget behagelig oplevelse til den rigtige pris, hvilket i centrum af Rom er en stor bonus!

Sfizio Pizza
Godt sted at spise billigt i Rom med en god kvalitet. Flere menuer og meget rent sted.

Gelato di San Crispino
Ingen overdrivelse, det er absolut den bedste is i verden. Altid hjemmelavet uden kunstige smagsstoffer / sødemidler, med en unik tekstur og originale smag som honning (huset smag), Zabione (vin), Chestnut og Rum, Kakao og Rum, Frisk valnød og tørrede figner ... og listen fortsætter en. Særlige smagsvarianter nær helligdage.

La Tana di noantri
God mad til moderate priser mellem Piazza Santa Maria in Trastevere og Piazza Sant'Egidio Om sommeren kan du sidde udenfor og smage den vidunderlige atmosfere af Trastevere (lukket tirsdag)

Spirito di Vino
Denne restaurant er anbefalet af flere guider og med rette.

Ristorante Abruzzi
En bedste køb. Ligger omkring halvvejs mellem Trevi-fontænen og Trajans søjle. Lille restaurant. Kør af samme familie i alle de 35 år vi har gået der. Ganske billigt. Cannelloni Abruzzi specialitet, men alt godt forberedt. (Kom der tidligt for specialkemikalier, de løber tør tidligt!)

San Remo Pizzeria
Beliggende i et af Roms hotteste natteliv distrikter - Testaccio, San Remo Pizzeria er det bedste sted i Rom for pizza. Lånere kan vælge fra et udvalg af toppings at hobe sig på en stor tynd skorpe pie. San Remo er meget populær, så får her tidligt, eller du måske nødt til at vente i en lang række - især hvis du ønsker en plads udenfor.
Vatikanstaten
Vatikanstaten er en bystat i Rom. Det romersk-katolske kirkeoverhoved, paven, residerer her, og den lille stat er sæde for den katolske kirkes administrationsapparat.

Vatikanstaten er også verdens mindste stat med sine 44,2 ha og er en af Europas sidste stater, der ikke har indført demokrati.

Den huser Peterspladsen med Peterskirken. Den åbne plads foran kirken blev redesignet af Giovanni Lorenzo Bernini fra 1656 til 1667, efter ordre fra Pave Alexander 7, som en forgård designet sådan, at flest mulige kunne se paven uddele sin velsignelse.

I Vatikanet findes også Vatikanbiblioteket, Vatikanmuseerne med Det Sixtinske Kapel, Rafaels Stanzaer samt andre vigtige værker af Leonardo da Vinci, Rafael, Giotto og Botticelli.

Paven er den romersk-katolske kirkes øverste biskop, der efter katolsk tradition er apostlen Peters efterfølger som Kirkens øverste autoritet. Bosiddende og statsoverhoved i Vatikanstaten, Rom. Siden 1059 valgt af kirkens kardinaler i konklave.
Rom
Rom filmindustri

Rom huser Cinecittà-studierne, som er de største film- og tv-produktionsfaciliteter i det kontinentale Europa og er center for den italienske filmindustri. Et stort antal af nutidens største filmhits er filmet her.

 

Det 40 ha store kompleks ligger 9 km fra Roms centrum og er en del af et af verdens største produktionsmarkeder, kun overgået af Hollywood, med flere end 5.000 professionelle ansatte.

 

Her er skabt mere end 3.000 produktioner, fra nylige spillefilm som The Passion of the Christ og Gangs of New York til filmklassikere som Ben Hur, La dolce vita og filmene af Federico Fellini.

Rom webcam
Webcam Vatican City State, Saint Peter's Square - Europa, Italien, BorgoBorgoWebcam Piazza Navona - Europa, Italien, ParioneParione
Ved brug af siden accepterer du at vi anvender cookies for at forbedre din oplevelse - Copyright 2009-2019 - jancassoe@gmail.com
Lav din egen hjemmeside med mono.net