Sydafrika 2010

Årets juleferie blev holdt i Sydafrika på safari. Vi boede på Inyanga lodge som er beliggende i det privatejede Grietjie Nature Reserve, som er en del af Great Kruger National Park – Sydafrikas største vildtreservat, i den nordlige province Limpopo, ca. 30 km. fra Phalaborwa.

Lodgen er dansk ejet og ledes af Christian Betzer i fællesskab med deres Sydafrikanske professionelle Ranger Johan Gruber, som har mere end 30 års erfaring og viden om den afrikanske natur og dyreliv, samt en enestående viden om landet, dets historie og kulturen.

På Inyanga Safari Lodge er der plads til normalt 12 gæster af gangen. Med det få antal gæster får man en eksklusiv og personlig oplevelse. Lodgen består af en stor hyggelig hovedbygning, samt tilhørende gæstehuse i afrikansk stil.

Alle værelser er komforable og stilfuldt indrettet i afrikansk stil med eget bad og toilet, aircondition og myggenet over sengene.

Ved Hovedbygningen og for foden af det lille bjerg er der anlagt et stort flot lappa område, som omfatter grill, dinner place, bar samt stor swimmingpool på 180.000 liter med tilhørende børnepool hvor vandstanden kun er 70 cm. Her er der ideelle rammer for afslapning, solbadning og kølige drink, eller en tur i poolen.

For enden af pool området er der udbygget en stor smuk platform med bar. Hefra er der en fantastisk udsigt til et lille vandhul hvor bl.a. elefanter, zebra, aber, og mange flere forskelige antiloper kommer for at drikke.

Der venter gæsterne en kulinarisk oplevelse, når den afrikanske kok disker op med overdådige og velsmagende menuer. Der serveres udvalgte Sydafrikanske vine til maden. Dinner sluttes af med kaffe og Amarula, som er lavet af elefanternes foretrukne frugt fra Marula træerne.

Største delen af personalet består af indfødte afrikanere, hertil kommer vores danske guider. Personalet består af vores dygtige kok, stuepiger, gartner, ranger og vores daglige managere.

Torsdag 30 Dec.
Vi startede dagen med morgenmad kl. 07.30 og derefter kørte vi mod Hoidspruit for at besøge Jessica. Jessica er verdens eneste tamme Flodhest. Hun blev fundet af sin "ejer" da hun var helt lille, efter at være skyllet ned af floden og derfor havde mistet kontakten med sin mor.

Manden som fandt Jessica flaskede hende op og lod hende flytte ind i sit hus, men en flodhest bliver jo meget stor og det varede ikke længe førend at sofaer og senge brassede sammen under hendes enorme vægt. Derfor begyndte han at lukke sin yderdør, men den åbnede hun da bare. Så begyndte han at låse, men hun fandt ud af at bruge tungen til at låse op igen.

Det hjalp heller ikke at fjerne nøglen, for så måtte hun jo bare smadre døren for at komme ind. I dag har han barikeret dørene med store jernlåger og det virker, så nu sover hun ude på terrassen på en madras. Det skal siges at Jessica er helt fri til at tage afsted, men hun vender altid tilbage igen af egen fri vilje.

Ved besøget hos Jessica fik vi lov til at håndfodre hende med rødbeder og te, og hun skulle da også lige klappes på det store hoved. Det var en helt vild oplevelse at være så tæt på det enorme dyr.

Efter besøget hos Jessica kørte vi til et Gepard center hvor man arbejder på at redde truede dyrearter i Afrika. Det er Geparder der er flest af her, men der er også mange andre dyr.

Vi startede med at se en kort video om projektet og derfor kørte vi rundt i parken og så alle de forskellige dyr. Der var lidt for mange hegn på området efter vores smag, men vi fik da stadigvæk set de store kattedyr på tæt hold.

Vi var tilbage på lodgen kl. 13.30 og brugte resten af dagen på at slappe af i og ved poolen.
Mandag 3 Jan.
Vi startede dagen kl. 04.30 med et morgen game drive, vi kørte en kort tur inden at vi endte nede ved floden hvor vi drak den medbragte kaffe. Her blev vi et par timer og nød morgen stemningen, men der var ikke ret mange dyr at se i dag.

Vi vendte tilbage til lodgen og spiste morgenmad kl. 08.00 og ca en time senere kørte vi afsted mod Phalaborwa for at handle lidt. Det blev dog kun til cigaretter, da vi ikke rigtig kunne finde noget som faldt i vores smag. Resten af dagen blev brugt på ren afslapning.

Dagens dyr : Sjakaler, Vandbukke, Bavianer, Marekatte, Giraffer, Impalaer.
Tirsdag 4 Jan.
I dag kom der 4 nye gæster til lodgen, så nu var vi ikke længere alene. Vi brugte formiddagen til at slappe af og hen på eftermiddagen blev det så tid til at tage på udflugt til tshukudu game reserve.

Da vi ankom gik vi straks over for at hilse på stedets 4 Geparder. Det var helt vildt at sidde sammen med de store kattedyr og klø dem på hovedet. Jeg fik også fat i en flaske vand som jeg sad og hældte i hånden og så drak Geparden det. FANTASTISK oplevelse.

Derefter kørte vi game drive på deres 5000 hektar store område, vi så en del forskellige dyr, men køreturens højdepunkt var helt sikkert de mange næsehorn vi så undervejs. De stod jo næsten i kø for at blive fotograferet og de nærmeste var kun en meter fra bilen.

Ved 20.00 tiden var vi tilbage på lodgen, hvor vi spiste aftensmad og så var det sengetid.

Dagens dyr : Sjakaler, Geparder, Krokodiller, Impalaer, Gnuer, Næsehorn, Flodhest, Giraffer.
 
Onsdag & Torsdag 22/23 Dec.
Masser af sne og temperaturer på 10-15 graders frost, havde stort set sat alle Europas lufthavne ud af spillet de seneste dage. Men netop i dag hvor vi skulle af sted, så det ud til at lysne lidt, bortset fra at de lovede en ny snestorm senere på dagen, så det gjald om at komme ud af Europa inden.

Det gik da også fint med både Billund og Kastrup, men vi blev 1 time forsinket i Frankfurt. Okay efter omstændighederne var det jo meget godt, men det gav os godt nok store problemer i Johannesburg.

Vores videre forbindelse til Phalaborwa var jo selvfølgelig fløjet da vi ankom til Johannesburg, så nu var gode råd dyre. Vi fik ringet til Inyanga og blev enige om at vi skulle have ombooket vores billet til en senere afgang, men der var alt udsolgt. Vi snakkede med Inyanga igen og fik af vide at vi så måtte have en billet til Nelspruit og så hentes der.

Tilbage i South Africans Airways billetsalg fik vi nu af vide at vi ikke kunne blive ombooket, men at vi måtte købe en ny billet. Så endnu engang måtte vi ringe til Inyanga. De mente nu ikke at vi skulle betale, men det måtte vi jo gøre og så få pengene refunderet af dem.

Vi fik købt en billet og kom af sted fra Johannesburg med 4 timers forsinkelse, og da vi så landede i Nelspruit havde vi lige 5 timers kørsel til lodgen. TOTAL ØV.

Inden at vi nåede frem stoppede vi på en anden Lodge, hvor vi spiste aftensmad og samlede et  andet dansk par op, som havde været på Game-drive. Fremme på Inyanga safari lodge hilste vi på de andre gæster, Et ældre ægtepar og en familie på 3. Vi fik også lige en lille sludder med Christian som er manager på lodgen.
Lørdag 25 Dec.
Der blev serveret morgenmad kl. 08.00 og så stod dagen ellers bare på afslapning indtil kl. 15.00 hvor vi skulle ud og køre game drive i området omkring lodgen.

Det var igen sol og næsten 40 grader i skyggen, men da vi skulle afsted kom skyerne og der gik ikke andet end et kvarter, så tæskede regnen ned. Det lynede og tordnede til den store guldmedalje og regnen blev til store hagl. Vi valgte at opgive turen og kørte drivvåde tilbage til lodgen, hvor vi fik tørt tøj på.

Efter en 1/2 times tid stoppede uvejret og vi blev enige om at prøve igen. Vi fik bilen tømt for vand og så startede vi forfra. Der gik dog ikke mere end 10-15 minutter før end at regnen startede igen og endnu en gang måtte vi opgive turen og køre våde hjem. I dag var første dag hvor vi rigtigt skulle ud og se på dyrene, så skuffelsen var stor, men der kommer heldigvis mange andre chancer endnu.

Dagens kraftige uvejr lagde også hele lodgen uden strøm, så maden blev lavet over bål og da mørket faldt på, blev der tændt olielamper og udleveret lommelygter. Der er dælme godt nok mørkt på den afrikanske savanne når der ikke er elektrisk lys.

Dagens dyr : Impala, Bavianer, Vandbukke, Vortesvin.
Elefanter Krüger Nationalpark
Mandag 27 Dec.
Okay det var dælme svært at komme ud af sengen i dag da vækkeuret ringede, men klokken  var også kun 03.15, så det kunne vel ikke en gang kaldes morgen. Men op det kom vi da og så var der lige tid til en kop kaffe inden at vi tog afsted mod Kruger Nationalpark hvor vi skulle tilbringe hele dagen.

Parken åbnede kl. 06.00 og vi var der lige på slaget og kørte ind som en af de første biler. Turen startede fantastisk og vi så en hel masse dyr, så tiden strøg afsted og inden at vi så os om var det blevet tid til at spise morgenmad.

Efter pausen kørte vi videre ind i Kruger og dyrene stod nærmest på spring for at blive fotograferet, vi fik bl.a set 4 af The Big five - Bøffel, Næsehorn, Elefant og Løver.

Efter en middagspause i det fri med medbragt madpakke vendte heldet dog, og det blev en total kedelig eftermiddag uden at se nærmest skyggen af dyr, men turen som helhed var en stor oplevelse og efter dagen i dag mangler vi kun at se Leoparden for at have set alle The Big Five.

Dagens dyr : Bavianer, Hyæne, Løver, Gepard, Elefanter, Zebraer, Flodheste, Vortesvin, Giraffer, Kuduer, Vandbukke, Impalaer, Gnuer, Buskbukke, Næsehorne, Bøfler, Stenbukke.
Onsdag 29 Dec.
I dag startede vi med et morgen game drive, vi kørte fra lodgen kl. 05.40 og satte retningen ned imod Olifant river. Nede ved floden satte vi klapstole op og fandt den medbragte morgenkaffe frem. Der sad vi så og nød udsigten over floden og solopgangen i en times tid samtidig med at vi kunne høre flodhestene snakke, vi så dog ingen. Det var en helt fantastisk dejlig start på dagen.

Vi fortsatte game drivet rundt i området og så en del dyr, men det helt store højdepunkt var da vi fik øje på først en Giraf, den blev hurtigt til flere og inden at vi så os om, gik der en hel Giraf-familie på 7 rundt om bilen. Det var et rigtig smukt syn.

Da vi kom tilbage på lodgen var det blevet tid til at spise morgenmad, og det var lige hvad vi trængte til oven på morgenens spændende tur. Efter at vi havde fyldt maverne, gik vi i seng og fik lige et par timer på øjet. Resten af dagen blev brugt til afslapning på lodgen og et par ture i poolen.

Sidst på eftermiddagen tog vi afsted fra lodgen, vi var inviteret til aftensmad ovre ved nogle Belgisere, som havde købt et hus på 900 m2 hvor de havde restaurant og massageklinik. Huset lagde højt oppe på siden af et bjerg og der var en fantastisk udsigt ud over hele området.

Det var en rigtig hyggelig aften, hvor der blev serveret ungarnsk gullash. Der var dog lige et problem, jeg havde glemt at smørre mig ind i myggebalsam, så da aftenen var omme havde jeg vel fået omkring 20 kløende myggestik.

På vejen tilbage tændte vi de store projektører og kørte lidt nat game drive. Vi så dog ikke ret mange dyr, bortset fra en rigtig stor flok Bøfler som vi nærmest kørte lige igennem. Endnu en stor oplevelse med de mange store dyr hele vejen rundt om bilen.

Dagens dyr : Sjakal, Impalaer, Vortesvin, Giraffer, Krokodille, Vandbukke, Zebraer, Bøfler.
Lørdag 1 Jan.
Det var dælme svært at komme op da vækkeuret ringede kl. 07.30, men vi kom da op og spiste lidt morgenmad, selvom at vi havde helt vildt tømmermænd. Vi var nu kun oppe i en time førend at vi fandt tilbage til dynerne og fik sovet nogle timer mere.

Da vi havde spist til middag blev det til en lang tur i poolen og det var som om at det kvikkede lidt op og tømmermændene forsvandt stille og roligt.

Efter endnu en fantastisk tilberedt aftensmad skulle vi afsted på et Night game drive, forventningerne var høje fordi vi flere gange under spisningen havde hørt løvebrøl meget tæt på os. Det blev en rigtig spændende tur rundt i området og adrenalinen pumpede da også i kroppen flere gange når man fangede et par skinnende øjne i lyset fra de store projektører, mens vi kørte rundt i løveland i den åbne bil. Vi fandt dog aldrig løven som gik og brølede, men fik set en hel del andre dyr.

Dagens dyr : Impalaer, Zebraer, Kuduer, Vandbukke, Stenbukke, Gnuer.
Søndag 2 Jan.
I dag havde vi bestilt en ekstra game drive og det skulle vise sig at blive feriens helt store højdepunkt, det blev simpelthen en oplevelse for livet.

Vi kørte fra lodgen af kl 16.00 og allerede efter et kvarter så vi pludselig 3 han Elefanter som stod i vejsiden kun 10 meter fra bilen. Det blev til en masse rigtig gode billeder. Efter en lille halv times tid forlod vi Elefanterne for at køre ned til floden og se om der var nogle dyr.

Der var helt stille da vi ankom, og mens at vi fik stillet stolene op, snakkede vi om at det nok ikke gav de helt store oplevelser.

Pludselig kom der en stor flok Elefanter gående ned til floden på den anden side. Der var 18 Elefanter i alle størrelser og de gik ned til breden for at drikke. Kort efter begyndte de at gå ud i floden for at krydse over.

Vi var vildt begejstrede og gjorde kameraerne klar til at filme. Da Elefanterne var nået ud i midten af floden begyndte det helt store drama at udspille sig. Vandet var så dybt at selv de voksne ikke kunne nå bunden og der var meget stærk strøm, så der gik panik i flokken. De voksne samlede sig rundt om de små baby elefanter for at beskytte dem, men det var allerede for sent.

En af de helt små Elefanter var blevet revet med strømmen og drev væk fra flokken, og så udbrød panikken for alvor. Moren til den lille kastede sig afsted i vandet for at komme den til undsætning. Hun nåede da også frem til den, men strømmen var så stærk at hun også blev revet med, så nu var der 2 Elefanter i store vanskeligheder.

De andre Elefanter brølede på livet løs og gjorde hvad de kunne for at hjælpe, men de kunne ikke gøre noget for de 2 nødstedte og fik efter meget bøvl redet sig selv i land. Vi blev ved med at kigge efter de sidste 2, men vi kunne simpelthen ikke få øje på dem og var helt sikre på at de var druknet.

Pludselig fik vi øje på en af dem længere nede af floden, den var stadigvæk i live, men den kunne ikke komme op på land, den kæmpede vildt men måtte give op og så besluttede den sig for at prøve på at krydse floden igen. Efter et stykke tid lykkedes det den at komme over, men den gik ikke straks op på land. Først undrede vi os, men så så vi årsagen. Det var lykkedes den at redde sin lille unge og havde fået den med over floden og nu skubbede og massede den, for at få den lille udmattede baby Elefant op på land.

DET LYKKEDES. Alle 18 Elefanter slap fra hele optrinnet med livet i behold, men det var meget tæt på at gå helt galt for dem.

Vi var helt oppe at køre og adrenalinet pumpede rundt i kroppen på os. Vi blev sidende ved floden og kiggede på Elefanterne intil at mørket faldt på og så kørte vi hjem til lodgen igen.

Denne dag og den fantastiske oplevelse som heldigvis endte lykkelig var hele turen til Sydafrika værd.

Dagens dyr : Impalaer, Kuduer, Vandbukke, Bavianer, Sjakaler, Elefanter.
Torsdag 6 Jan.
Så blev det hjemrejsedag. Vi stod op kl. 06.00 og fik pakket vores kufferter. Kl. 08.00 spiste vi morgenmad og derefter var det blevet tid til at tage afsked med lodgens medarbejdere, vi aflevere kuverterne med drikkepenge og kørte mod lufthavnen.

Johan og Christian blev i lufthavnen sammen med os indtil at flyet gik. Vi fløj til Johannesburg i en lille 29 personers rystepeter. I Joburg havde vi næsten 7 timers ventetid inden at flyet til Frankfurt fløj. Der gik det rimelig hurtigt og snart var vi på vej hjem til Billund, hvor vi landede lidt i 10, efter næsten 24 timers transport og en vildt fantastisk rejse.

Det er absolut ikke sidste gang at vi besøger det Afrikanske kontinent på en fotosafari.

Her vurderer jeg rejsen som jeg oplevede den.

 

Jeg bedømmer : Rejsemål, overnatningssted, rejsebureauet og den samlede oplevelse.

 

Jeg giver karakter på en skala fra 1 til 5.

 

Rejsemål :

Sydafrika 4+

 

Lodgen :

Inyanga safari lodge 3+

 

Rejsebureauet :

Inyanga safari 5

 

Rejseoplevelse :

Samlet set 4+

 
Fredag 24 Dec.
Vi startede dagen med en tidlig morgenmad kl. 6.00 og så gik turen ellers af sted mod Drakens bjergene hvor vi brugte hele dagen. Vi startede dagen med sol og høje temperaturer, men efterhånden som vi kom op i bjergene blev det køligere og det begyndte at regne. Det regnede det meste af turen, men da vi nåede tilbage til lodgen, skinnede solen igen og temperaturen var over 40 grader i skyggen. PUH HA.

Det blev til en dejlig svømmetur i poolen inden aftensmaden, som bestod af Flæskesteg, hvide/brune kartofler, rødkål, brun sovs og risalamande. Efter aftensmaden sad vi oppe i barområdet og hyggede os med de andre over en kold øl.

Dagens dyr : Impala, Bavianer, Marekatte, Mangust.
Søndag 26 Dec.
Vi startede kl 05.30 med en hurtig kop kaffe og så skulle vi afsted på en walking safari i bushen. Der var 3 rangere med, som alle var skarpt bevæbnet med rifler og pistoler. Det blev en stille og rolig gåtur rundt i området, uden det helt store held med at spotte dyr, vi fik dog en del forklaringer om de forskellige træer og buske, så det var en meget interessant tur.

Tilbage på lodgen fik vi morgenmad og der blev slappet af. Kl. 13.30 lige efter middagsmaden tog vi igen afsted, denne gang skulle vi på en sejltur med en motoriseret tæmmerflåde på Olifant river. Det blev en rigtig dejlig sejltur med champagne, og vi fik set en hel masse dyr. På vejen tilbage fik vi også set vores første elefant (For os, den vigtigste af The Big Five)

Dagens dyr : Impala, Bavianer, Vandbukke, Vortesvin, Zebraer, Giraffer, Elefanter, Flodheste, Krokodiller.
Tirsdag 28 Dec.
Efter morgenmaden, som blev serveret kl. 08.00 i dag, var det tid til at køre ind til Phalaborwa. Vi skulle på byrundtur op have handlet lidt og de andre gæster skulle med til lufthavnen og afsted videre på deres rejser rundt i Afrika.

Efter at de andre var sat af, brugte vi 2-3 timer i byen på at kigge lidt nærmere på den, der blev også hævet lidt flere penge, som vi ville få brug for fordi vi havde bestilt nogle ekstra udflugter til et Gepard center, vi skal også ud og se den tamme Flodhest Jessica og en ekstra dag i Kruger Nationalpark. Derefter kørte vi rundt og handlede nye forsyninger til lodgen.

Da vi kom tilbage på lodgen fik vi en dejlig omgang middagsmad og slappede af i poolen. Nu var der endnu mere fred og ro, da vi nu var de eneste gæster tilbage og der ville ikke komme andre før på Tirsdag.
Fredag 31 Dec.
I dag var der morgenmad til normal tid, nemlig kl. 08.00 og derefter stod den på ren afslapning indtil sidst på eftermiddagen hvor vi skulle på et game drive.

Vi startede med at køre stille og roligt ned mod floden hvor vi fandt klapstolene frem og sad og nød udsigten over floden, og delte en flaske champagne. Da mørket begyndte at falde på pakkede vi sammen og fik fundet de store projektører frem, og så kørte vi rundt og spottede efter dyrene.

Vi var tilbage på lodgen kl. 20.00 efter en rigtig dejlig tur, og nu ventede kokken Sam med aftensmaden. Det var jo nytårsaften, så vi besluttede os for at hygge i baren med lidt dart sammen med Christian, som er manager på Inyanga.

Det blev til en rigtig sjov og hyggelig aften/nat og klokken gik hen og blev 03.30 inden at vi fandt ned på værelset (godt lakkede til) for at sove.

Dagens dyr : Impalaer, Bavianer, Marekatte, Vandbukke, Giraffer, Krokodille, Flodhest.
Onsdag 5 Jan.
I dag var det tid til rejsens sidste udflugt, turen gik til Kruger nationalpark på en heldagstur, så vi skulle op kl. 03.15.

Vi ankom til parken kl. 06.00 og der var fra starten af masser af dyr at se på, så tiden strøg afsted og inden at vi så os om var det både tid til morgenmad og middagsmad.

Efter middag tyndede det lidt ud i dyrene, men det blev dog til nogle gode oplevelser alligevel. Den bedste var da vi så en stor han Elefant i vejsiden. Vi fik hold på bussen og bakkede tilbage, så vi holdte lige ud for den og begyndte at tage billeder.

Pludselig syntes den åbenbart at nu var det nok med det modelarbejde og begyndte at alarmere et angreb. Den skrabede med det ene forben og kastede hovedet fra side til side, men vi fjernede os ikke. Så blev det altså nok og den stormede frem mod bussen med ufattelig kraft, nu skulle vi altså fjerne os og Johan som kørte bussen trådte speederen i bund og vi slap lige netop væk fra det rasende dyr. Det fik godt nok adrenalinet til at pumpe på højtryk.

Der var en af de andre gæster som åbenbart syntes at det var lige spændende nok, for hver gang vi derefter så Elefanter og stoppede for at tage billeder, blev hun jo nærmest hysterisk og råbte kør, kør, vi skal væk.

Jeg kan ikke lade være med at komme med dette gode råd. Hvis man er bange for de store dyr som findes i Afrika, så skal man nok lade være med at tage på fotosafari.

Dagens dyr : Impalaer, Gnuer, Vandbukke, Næsehorn, Giraffer, Klippespringere, Vilde hunde, Bavianer, Bushbaby, Bushbuk, Flodheste, Sjakaler, Elefanter, Zebraer, Vortesvin, Bøfler, Kuduer, Stenbuk.
Ved brug af siden accepterer du at vi anvender cookies for at forbedre din oplevelse - Copyright 2009-2019 - jancassoe@gmail.com
Lav din egen hjemmeside med mono.net