Berlin´s geografi

Byens største længde i øst-vestlig retning er ca. 45 km, den største udstrækning i nord-sydlig retning er cirka 38 km. Byens areal er på cirka 892 km². Berlin er helt omgivet af delstaten Brandenburg og ligger i det østlige Tyskland, blot 70 km vest for grænsen til Polen.


Berlins centrum befinder sig i et istid-præget landskab mellem højderyggene Barnim nordøst for Berlin og Teltow sydvest for Berlin som en del af det større område der kaldes Berlin Urstrømsdal. Landskabet omkring Berlin blev dannet i den yngste del af den sidste istid, Weichselistiden.

 

For cirka 20.000 år siden var området omkring Berlin dækket af flere hundrede meter indlandsis. Da isen omkring Berlin begyndte at smelte for cirka 18.000 år siden opstod den urstrømsdal som Berlin befinder sig i.


Den historiske og ældste del af Berlin ligger ved det smalleste og dermed mest farbare sted af denne dal, som Spree følger i øst-vestlig retning. Spree gennemløber dermed det meste af Berlin.

 

I den vestlige bydel Spandau munder Spree ud i Havel, der løber fra syd mod nord. Havel som oprindeligt var en istidsrende danner de store søer Tegeler See og Grosse Wannsee vest for Berlin.


I dag er Berlin vokset ud over urstrømsdalen, så store dele af byen nu breder sig ud over højderyggene Barnim og Teltow. Det højeste punkt i Berlin er Grosse Müggelberg med 115,4 m.o.h. i bydelen Treptow-Köpenick.

 

Det næsthøjeste, Teufelsberg 114,7 m.o.h. i Charlottenburg-Wilmersdorf, består af ruinaffald fra bombardementerne i Berlin under 2. verdenskrig. De laveste punkter er Havel-søerne i vest med 32 m.o.h.

BerlinBerlin
Temperatur Berlin

Måned

 

min. temp.

celcius

max.

temp.

celcius

 

 

 

januar

 

-2.9

1.8

 

 

 

februar

 

-2.2

3.5

 

 

 

marts

 

0.5

7.9

 

 

 

april

 

3.9

13.1

 

 

 

maj

 

8.2

18.6

 

 

 

juni

 

11.4

21.8

 

 

 

juli

 

12.9

23.1

 

 

 

august

 

12.4

22.8

 

 

 

september

 

9.4

18.7

 

 

 

oktober

 

5.9

13.3

 

 

 

november

 

2.1

7.0

 

 

 

december

 

-1.1

3.2

 

Berlin Tyskland

Berlin er en af de mest besøgte storbyer i verden. I 2006 kunne noteres 15,9 millioner overnatninger fordelt på 7,1 millioner turister. I 2010 forventer man 20 millioner overnatninger. Berlin er dermed efter London og Paris det tredjemest besøgte rejsemål i Europa.

 

Hovedattraktionerne i Berlin er for turisterne den specielle mangefacetterede arkitektur, de mange historiske steder, museer, festivaler, natteliv og gode indkøbsmuligheder.

Shopping i Berlin

Berlin er en fragmenteret by og har ikke et egentligt centrum for shopping. Butikkerne ligger spredt ud over byen. Her nogle tips der forhåbentlig hjælper dig på vej.

Der er to store hovedshoppinggader i Berlin: Friedrichstrasse i Øst og den imponerende Kurfürstendamm i Vest. Her kan du finde alle internationale store brands og shoppingcentre.

Et par af shoppingcentrene kan være et besøg værd, men ellers er turisternes favoritshopping områder: Spandauer Vorstadt i Mitte, Prenzlauer Berg og Kreuzberg.

I Spandauer Vorstadt, der er en del af Mitte, er der masser af fine og interessante butikker. Kig særligt i gaderne Neue- og Alter Schönhauserstrasse, Mulackstrasse og Münzstrasse.

I Prenzlauer Berg og i Kreuzberg findes masser af interessante butikker, små designershops og genbrugsbutikker, hvor det er muligt at gøre et kup.

De fleste butikker i Berlin åbner først klokken 12, men holder til gengæld længe åbent.

Rejser til Berlin

Seværdigheder i Berlin

Berlin har så mange tilbud og attraktioner, at det er umuligt at vælge, men her er et bud på nogle af de bedste.

Brandenburg Tor.

Brandenbrug Tor er om noget symbolet for Berlin og mirakuløst overlevede Brandenburg Tor krigen. Det var foran Brandenburg Tor, at den amerikanske præsident Ronald Reagan råbte til den russiske præsident, at han skulle rive muren ned.


Berlinmuren.

Selvom muren var symbolet på Europa´s deling og dens fald symbolet på diktaturets endeligt, så er der ikke meget tilbage. Opsøg de stumper der er - og besøg museet ved checkpoint Charlie.


Reichstag.

Reichstag. De fleste kender fotoet af de russiske soldater, der hejser hammer og segl fanen højt over Reichstag. Reichstag er et symbol på det forende Tyskland og hjertet af demokratiet.


Unter den Linden.

Unter den Linden var før i tiden en af de travleste gader i Berlin og Europa. Det kan den blive igen, for med de renoveringer der foregår i hele gadens længde er den på vej tilbage mod fordums storhed. En spadseretur under lindetræerne er et must.


Kurfurstendamm.

Kurfurstendamm er hovedstrøget i den gamle vestdel. Stadig Berlin´s nr. 1, hvad angår shopping. Her køber man alt mellem himmel og jord.


Monumentet for de myrdede jøder.

Tyskerne har sonet og sagt undskyld for krigen. Sådan er det at have tabt. De slog 6 millioner mennesker systematisk ihjel i KZ-lejre. Besøg mindesmærket og husk det lille museum under jorden.


Siegesseule.

Tyskerne tævede danskerne i 1864. Det blev fejret med en sejrssøjle, som står midt i den store park Tiergarten. Besøg søjlen og nyd udsigten over Berlin.


Loppemarked på strasse des 17. juni.

Et folkeligt element er også et must. Og hvorfor ikke byens største loppemarked, der afholdes hver søndag. Festligt, folkeligt - og fornøjeligt.


Gedächtniskirche.

Kirken, der stadig står tilbage som samlesæt efter krigen. Et monument, der maner til eftertænksomhed. Husk at besøge den nye, meget smukke kirke.

Teater & Opera i Berlin

Berlins teaterliv er berømt for sin store variation mellem de store nationale scener, og de mindre helt skæve avantgarde-teatre. Dets image fra 1920´ernes Berlin, hvor byen var trendsættende inden for især teatergenren, er i nogen grad bevaret op til i dag, hvor mange teaterkendere tit kigger på Berlins udvikling som teaterby for at pejle sig frem til det nyeste inden for teaterverdenen.

 

De mest berømte teatre i Berlin er Berliner Ensemble, Volksbühne, Schaubühne am Lehniner Platz, Theater des Westens, Renaissance-Theater, Deutsches Theater Berlin, Maxim-Gorki-Theater, GRIPS-Theater samt Friedrichstadtpalast.


Udover det kan man i Berlin finde tre operahuse: Staatsoper Unter den Linden, Deutsche Oper Berlin og Komische Oper. Det ælste og mest traditionsrige er operahuset på Unter den Linden, der har budt på opera siden 1741.

Vejret i Berlin

Berlin ligger i en tempereret klimazone. Den årlige gennemsnitstemperatur ligger på 8,9 °C og den årlige nedbørsmængde er på 581 mm.

 

De varmeste måneder er juli og august med ca. 18 °C , og de koldeste måneder er januar og februar med 0,5 °C i gennemsnitstemperatur.

 

Den mest regnfyldte måned er juli med gennemsnitligt 70 mm og den tørreste måned er marts med gennemsnitligt 31 mm.

Overnatning i Berlin

Det er billigt at holde ferie i Berlin. Som regel kan man finde et billigt hotelværelse - men flere og flere vælger at leje en lejlighed til deres ferie.

 

En ferielejlighed giver frihed og en god fornemmelse af, at man er Berliner for et par dage. Ferielejligheder udlejes af bureauer både i Danmark og Tyskland.

berlin
Berlin´s historie

I 1415 blev huset Hohenzollern givet markgrevskabet over kurfyrstendømmet Brandenburg, hvori Berlin lå centralt placeret. Denne status skulle huset beholde til slutningen af 1. verdenskrig, først som markgrever, senere som konger af Preussen og til sidst som kejsere af Tyskland.

 

I 1451 blev Berlin gjort til Hohenzollernes residensby, hvormed Berlins daværende status som fri hansestad ophørte. Berlin blev nu hovedbyen i kurfyrstendømmet Brandenburg.


Trediveårskrigen havde ligesom for resten af Tyskland også fatale følger for Berlin. Omkring en tredjedel af husene i byen blev ødelagt og befolkningstallet halveret.

 

I 1640 efterfulgte Friedrich Wilhelm, også kaldet den store kurfyrste, sin far som kurfyrste, og dette skulle vise sig at blive startskuddet for Brandenburg og Berlins rivende udvikling.

I 1688 kom Frederik I til som kurfyrste, og med hans kroning som konge i Preussen i 1701 blev Berlin nu hovedstad i det voksende kongedømme Preussen.


Efter syvårskrigen, hvor Frederik II havde været uhyre tæt på totalt nederlag, etablerede Preussen sig som den femte stormagt i Europa. Det habsburgske rige (Østrig) havde nu ikke eneret på stormagtstatus i det tysk-romerske rige.

Med det tyske riges sammenbrud i 1806, og Napoleons endegyldige nederlag nogle år senere, kunne Preussen indtage en stadigt stærkere position i Tyskland, hvor de mange nordtyske småstater nu lænede sig op ad Preussen for beskyttelse. Det nordtyske forbund konsoliderede Preussens magt. Berlin voksede dermed i størrelse og betydning.

 

Efter i 1866 at have slået den største konkurrent i det tyske område, Østrig, kunne Preussen med sejren over Frankrig i 1871 samle Tyskland under preussisk ledelse. Berlin blev nu hovedstad for det andet tyske rige, og Hohenzollern-slægten blev kejsere. Industrialiseringen fik samtidig Berlin til at vokse dramatisk og gjorde byen til Tysklands økonomiske centrum.

 

Berlin blev i sidste tredjedel af det 19. århundrede oversået med monumentale bygninger og flere mindesmærker, heriblandt den imponerende Siegessäule til minde om sejrene over Danmark i 1864, Østrig i 1866 og Frankrig i 1871. Stilen var typisk nyklassicistisk for perioden, der også gik under navnet "Gründerzeit".

I 1918 udråbtes Weimarrepublikken i den tyske hovedstad. I løbet af 20'erne blev stadigt flere forstæder indlemmet i Berlin. Berlin var nu en af verdens største byer med omkring 4 millioner indbyggere.

 

I 1933 kom Adolf Hitler og NSDAP til magten og satte en stopper for denne udvikling. De gjorde hurtigt livet utåleligt for det store og for byen meget vigtige jødiske mindretal på 170.000 indbyggere.

 

Under 2. verdenskrig blev Berlin i flere omgange udsat for enorme bombardementer. Hele kvarterer blev smadret, og mange indbyggere døde i bomberegnen. I de sidste dage af krigen under Slaget om Berlin blev byen en blodig kampplads mellem tyske og sovjetiske soldater, indtil de tyske styrker i byen kapitulerede den 2. maj 1945.

Efter krigen blev Berlin delt op i fire sektorer, en britisk, fransk, amerikansk og sovjetisk sektor. Det var meningen, at byen skulle regeres gennem samarbejde, men den stigende antagonisme mellem øst og vest fik byen til at gå midt over i en af Sovjetunionen kontrolleret østlig og en af de allierede administreret vestlig del, hvor vidt forskellige forhold herskede.

 

Som en konsekvens af dette forhold forsøgte Sovjetunionen at tiltvinge sig magten over også den vestlige del af byen med en blokade af Berlin i 1948, der dog mislykkedes takket være en luftbro. Utilfredsheden med det sovjetiske styre i Østberlin udløste den 17. juni 1953 en større opstand, der blev slået blodigt ned. Strasse des 17. Juni i midten af byen er opkaldt efter dette oprør.


Den østlige del af byen, Østberlin, blev hovedstad i det i 1949 oprettede DDR, mens Vestberlin blev en vesttysk enklave midt i et østblokland, og dermed et udstillingsvindue for vestlig demokrati og fri markedsøkonomi. Berlin var dermed et vitalt centrum i den kolde krig.


Berlin var det eneste sted, hvor østtyskere uden problemer kunne komme til Vesttyskland, og som en konsekvens af alarmerende høje flygtningetal fra øst til vest forsøgte DDR's ledelse under Walther Ulbricht med held at dæmme op for denne strøm ved at bygge en mur gennem Berlin.

 

Den 13. august 1961 blev Berlin skåret over i to dele. Berlins befolkning blev med et adskilt i en østlig og vestlig del. Som svar på bygningen af muren holdt USAs præsident John F. Kennedy i 1963 sin berømte Ich bin ein Berliner-tale foran Vestberlins rådhus, Rathaus Schöneberg.

 

Muren kom til at symbolisere jerntæppet og delingen af Europa, den blev bevogtet med minefelter, pigtråd og soldater frem til 1989, da det kommunistiske regime mistede kontrolen over landet. Flere hundrede mennesker blev dræbt ved flugtforsøg over muren i løbet af den kolde krig.

I 1989 blev grænseposterne åbnet for østtyskerne efter stort og vedvarende pres for reformer fra den østtyske befolkning. De næste dage gik Berlins befolkning ud på gaderne til spontan folkefest.

 

I løbet af en nat blev muren overflødiggjort, med den tyske genforening den 3. oktober 1990 blev muren endelig officielt ligegyldig, og Berlins to adskilte bydele kunne samles igen. I dag er der ikke meget tilbage af den, kun få steder kan man se resterne af den.


I den såkaldte hovedstadsbeslutning afgjorde Forbundsdagen den 20. juni 1991, at Berlin skulle være den nye hovedstad i det genforenede Tyskland, hvilket trådte i kraft i 1999. Regeringen og mange af de vigtige ministerier flyttede fra Bonn til Berlin i 1999, og byen fremstår igen som et af Europas vigtigste politiske og kulturelle centre.

 
Berlin
Transport til Berlin

Tog til Berlin.
 
Der er direkte tog forbindelse til Berlin fra både København og Århus. Det er supermoderne og komfortable høj-hastighedstog fra Deutche Bahn.
 
Bus til Berlin.

 

Der kører bus til Berlin fra både Jylland og København. Det er en meget billig måde at rejse til Berlin. Busserne fra København kører over Gedser-Rostock, så der er et godt hvil undervejs til at strække ben.

Transport i Berlin

Som hovedstad i en af Europas største stater, og som en af de mest betydningsfulde storbyer på kontinentet, byggede man i Berlin allerede fra slutningen af det 19. århundrede et særdeles omfangsrigt transportsystem.

 

Dette ser man stadig tydeligt i dag. Berlin har i dag et af Europas største og mest komplette offentlige transportnet, hvor 15 S-togs-linjer, ni undergrundsbanelinjer, 23 sporvognslinjer, seks færgelinjer langs Spree og Havel samt 150 buslinjer muliggør en meget hurtig rejsetid overalt i Berlin.

 

Den 26. maj 2006 blev Berlins nye hovedbanegård indviet.

Festivaler i Berlin

Karneval der Kulturen er en multietnisk gadeparade, som fejres hvert år ved pinse.

 

CSD (Christopher Street Day) er Europas største homoseksuelle event, der fejres hvert år den sidste weekend i juni, og den støttes åbent af Berlin´s bystyre.

 

En af de mest berømte gadefester var indtil for nylig den årligt afholdte udendørs techno-fest Loveparade midt i juli, hvor omkring en million feststemte mennesker på diverse rusmidler festede igennem i Berlins centrum, hovedsageligt i den store park Tiergarten. Den er dog fra 2008 flyttet til byen Essen i Ruhr-distriktet.


Udover disse karnevaller og fester så afholdes der i Berlin hvert år den store filmfestival Berlinalen, hvor der uddeles en guld- og sølvbjørn (bjørnen er Berlins vartegn). Desuden er der kulturfestivallen Berliner Festspiele samt jazzfestivalen JazzFest Berlin.

Berlin
Natteliv i Berlin

En stor andel af Berlins befolkning består af unge mennesker, og det er måske grunden til, at Berlin er en af de europæiske byer med det mest aktive natteliv.

 

Efter murens fald i 1989 blev mange bygninger i det tidligere Østberlin midlertidigt forladt, mange af disse bygninger havde ikke været renoveret siden 2. verdenskrig.

 

Unge benyttede lejligheden til at besætte disse bygninger, og ud af dette kom et væld af forskellige undergrundsaktiviteter fx nogle af de større natklubber Kunst Haus Tacheles, og techno-klubber som Tresor, WMF, Ufo, E-Werk, den berømte Kitkatclub samt Berghain.

Museum i Berlin

Berlin råder over et stort antal museer, nogle af dem verdensberømte. Især er det værd at bemærke den såkaldte museumsø beliggende i den nordlige del af Spree-øen. Museumsøen blev dannet på kongelig ordre i 1841.

 

Ifølge denne forordning skulle den nordlige del af Spree-øen omdannes til et "område viet til kunsten og oldtidskundskaben". Kort efter blev Altes Museum og Neues Museum, og i 1876 kom også Alte Nationalgalerie et af de flotte museer på øen. Også Pergamon Museum, med Pergamonaltret, befinder sig på øen. Museumsøen er blevet optaget på UNESCO's Verdensarvsliste.


Frem til 2. verdenskrig var museer og kunstsamlinger i Berlin koncentreret på denne museumsø, men i løbet af den kolde krig og opsplitningen af Berlin mistede øen sin store status og store dele af kunstsamlingerne blev spredt ud over byen til forskellige andre museer.


Efter murens fald i 1989 lagde man øst- og vestberlins samlinger sammen og delte dem ud på tre forskellige museumscentre, den førnævnte Museumsø, Kulturforum Tiergarten og det i Vestberlin placerede Museumszentrum Dahlem.

Jüdisches Museum Berlin er et kæmpestort forholdsvis nyt museum, der beskæftiger sig med jøderne historie i Tyskland. Det imponerende bygningsværk er tegnet af den verdensberømte arkitekt Daniel Liebeskind. Andre nyere museer er DDR-Museum ved katedralen og mineaturebyen Loxx på øverste etage i indkøbscentret Alexa ved Alexanderplatz.


Blandt de mange andre museer er Museum für Naturkunde, et af verdens største naturhistoriske museer med blandt andet verdens største fundne dinosaur-skelet og et fossil af archaeopteryx.

Berlin
Sexualitet i Berlin

Berlin anses for at være en slags europæisk hovedstad for homo-, bi- og transseksuelle. Ifølge mange guides har Berlin det højeste antal homo-barer af alle verdens byer.

 

Det største homo-kvarter ligger ved U-Bahn-stationen Nollendorfplatz i Vestberlin. I Østberlin findes der flest homo-barer ved stationen Schönhauser Allee. I det sydlige Berlin ligger der især homo-barer i Kreuzberg og ved Mehringdamm.

 

I Kreuzberg ligger den populære Club Culture House og SO36. I Mehringdamm finder man en af byens mest kendte homoklubber Schwul. Her finder man også Schwules Museum (Bøssemuseet).

Webcam´s Berlin
Webcam Berlin Brandenburger Tor - Europa, Tyskland, Unter den LindenUnter den LindenWebcam Oberbaumbrücke - Europa, Tyskland, Warschauer StraßeWarschauer Straße
Ved brug af siden accepterer du at vi anvender cookies for at forbedre din oplevelse - Copyright 2009-2019 - jancassoe@gmail.com
Lav din egen hjemmeside med mono.net