På Vita Jakobsen´s hjemmeside

www.turistliv.dk

finder du mange andre spændende rejsebeskrivelser.

 

Hun har været følgende steder :

 

Frankrig

 

Tyskland

 

Italien

 

Østrig

 

Norge

 

Grønland

 

Cypern

 

Madeira

 

Kreta

 

Egypten

 

Skotland

 

Santorini

 

Tenerife

 

Malta

 

Klik herunder for at se hendes hjemmeside.

 

Skotland i 2005 - Vita Jakobsen

Vores tur til Skotland udgår fra Manchester. Nordenglands hovedstad og kendt for fodboldklubben Manchester United, som er trækplaster for mange besøgende til området. Men det er nu ikke derfor vi har valgt at overnatte her, inden vi påbegynder vores mini ferie Skotland rundt. Vores datter og svigersøn bor her, og vi har fået tilbudt bagsædet af deres bil på vores fælles påsketur til Skotland.


Vi har planlagt 4 overnatninger i henholdsvis Edinburgh, Aviemore, Oban og Luss ved Loch Lomond.

Fra Manchester har vi 334 km til Edinburgh.
Ved Lancaster ser vi flotte spir og tårne. Det er Lancaster Castle, der ejes af dronningen, som er ”Duke of Lancaster”. Man kan også se Lancaster Ashton Memorial på en bakketop i det østlige Lancaster.


Landskabet mod nord er bløde bakker, hvor der går masser af får. Og hvor markerne er adskilt af meget lange stendiger.


Kort efter Carlisle bliver vi mødt af skiltet ”Velkommen til Skotland” ved grænsebyen Gretna Green. Bryllupsbyen, som i marts 2004 kunne fejre sit 250 års jubilæum som romantisk bryllupsby. Helt frem til 1940’erne var det smeden, der foretog de borgerlige vielser.


Byen har beholdt sit romantiske ry, og her holdes cirka 4.000 bryllupper hvert år. Det er ca. 13 % af alle bryllupper i Skotland.

Edinburgh
Ved afkørsel 13 forlader vi motorvejen og kører over på hovedvej A702 og via Biggar til Edinburgh. Ca. 60 km.

 

Det er en tur i et flot landskab og gennem små byer, og vi har god tid til at se dem, for der er en del vejarbejde. Omkring Edinburgh er der masser af blomstrende buske. Store gule områder. Meget flot.

 

Edinburgh er skotternes hovedstad. Her er 453.000 indbyggere. Byen fik sit navn i 500-tallet Edwin’s Burgh. Opkaldt efter kongen af Northumberland, Edwin, der byggede en fæstning på bjerget.

 

Vi skal bo på Arajura Guest House, 14 Granville Terrace. 55 £ for et dobbeltværelse med bad. Nemt at finde. Parkeringsplads er det straks værre med. Vi må rundt en gang, og finder en plads på en sidegade. Arajura Guest House ligger i et gammelt byhus i 4 etager, hvor vi får tildelt luksuslejligheden i kælderen. 2 soveværelser, køkken, bad og stor stue med udgang til have. Masser af plads. Og vi har ca. et kvarter til centrum og Edinburgh Castle.


Vi får hurtigt læsset vores bagage ind og traver mod centrum. Sulten begynder at nage, så da vi ser en Pizza Hut, smutter vi derind og får en buffet for i alt 28 £ inkl. drikkevarer.


Edinburgh Castle
Edinburgh regnes blandt verdens smukkeste byer, og er på UNESCOs eftertragtede liste over verdenskulturarv. En gammel, charmerende by med hyggelige gader, pubber, butikker og med Edinburgh Castle knejsende på toppen af en klippe for enden af den berømte rute The Royal Mile.


Man kan slet ikke undgå at se det. Vi traver det korte stykke derop, og det første vi møder er den store parkeringsplads på østsiden, hvorfra vi har set Edinburgh Tattoo på TV. Det traditionelle Military Tattoo afholdes på borgen hvert år i august måned.


Heroppe, 134 m over byen, har man en fantastisk udsigt over byen. Mange flotte gamle bygningsværker ses i alle retninger. På hverdage på slaget et affyres et enkelt skud fra en kanon.


Den ældste del af Edinburgh Castle, det lille St. Margaret’s Chapel, stammer tilbage fra år 1076, men den første fæstning blev allerede bygget her ca. 500 e.Kr.
Placeringen er unik, da en udslukt vulkan udgør det perfekte fundament for at opbygge en fæstning. Fæstningen står som et gigantisk monument på toppen af det høje vulkankrater.


Slottet er stort og imponerende. Masser af udstillinger og museer inkluderet i entre prisen. 9,80 £/person. Vi bruger et par timer heroppe, og benene er ved at være noget trætte. Men vi slæber os alligevel ind i den nærmeste whisky forretning for at rekognisere lidt. The Scotch Whisky Centre på The Royal Mile- 


Den kendte forretningsgade Princess Street ligger lige nedenfor slottet. Undervejs derned passerer vi over jernbanen via The Mound ved Princess Street Park – byens grønne åndehul. Forbi National Gallery of Scotland. Lidt længere nede står det flotte 65 m høje Sir Walter Scotts Monument med en formidabel udsigt over området.
Her på hovedgaden er der et sand mylder af dobbeltdækkerbusser, biler og mennesker. 


Lidt bag Princess Street ligger Rose Street, en gågade med små butikker.
Vi finder hurtigt en cafe på 1. sal på et hjørne med udsigt op til slottet.
Byen er fyldt med blomster, og det er helt forårsagtigt. Edinburgh er en stor oplevelse. Det er en by, der oser af historie, og en enkelt dag er slet ikke nok.
Vi får en variation af skotsk morgenmad med haggis i den hyggelige spisestue, inden vi forlader Edinburgh.

 

Vi har ca. 200 km til Aviemore, som er næste overnatningssted, og vi har plottet vores rute ud af byen ind på kortet, men der sker jo altid uforudsete ting, såsom vejarbejde. Og pludselig må vi finde en alternativ rute igennem byen.

 

Der er jo sjældent noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Vi får i hvert fald set noget mere af den flotte by bl.a. Charlotte Square i New Town med Georgianske huse, der rangerer blandt Europas smukkeste pladser. Og den mest eksklusive adresse i Edinburgh. Men vi kommer dog hurtigt ud af byen, og krydser Forthfjorden via The Forth Road Bridge, hængebroen med udsigt til den berømte 120 år gamle imponerende jernbanebro Forth Bridge.  

Fort William
Landskabet er flot. Disen hænger om bjergene, der har et flot brunligt skær. Vi følger den flotte sø Loch Laggan. Der er gode veje og flotte udsigter til søer og elve. 7 miles nord for Fort William holder vi ind ved Nevis Range Mouintain Gondola, og køber en tur med kabinelift op på bjerget, ca. 650 m op. Der er diset og fugtigt, men vi sidder tørt indenfor og kigger ned på skyerne. Vi traver den korte rute deroppe, inden vi svæver tilbage til parkeringspladsen og lidt bedre vejr.


Fort William ligger smukt ned til Loch Linnhe og med Ben Nevis 1343 m, Storbritanniens højeste bjerg i baggrunden.


Hyggelig by til en strøgtur.  Ved Portnacroich er der et flot gammelt slot på en lille ø. Vi drejer over til Loch Creran med en afstikker op til Barcaldine Castle, hvor der er B&B, og hvor vi forsøgte at få værelser.

Oban 
Vi fortsætter til Oban på Skotlands vestkyst. Den største by på vestkysten nord for Glasgow med ca. 8.500 indbyggere. Her ligger vores B&B på hovedgaden allerførst i byen. Glengorm Guest House, 5 Victoria Place, Dunollie Road, Oban.


Dette logi er det billigste på turen, men indtil nu, det flotteste. 50 £ for et dobbeltværelse med bad på 2. sal.


Der er stangtrafik på gaden, men vores værelser er meget hyggelige, og der er store badeværelser. Et pænt og hyggeligt sted, dog uden opholdsstue. Havnefronten er ren idyl med udsigt til masser af bjerge i det fjerne. Et rigtig hyggeligt område med livlig aktivitet. Færgerne stævner ud af havnen på vej mod Hebriderne. Ind imellem dukker der en sæl op i havnen. Vi sætter os og nyder udsigten. Solnedgangen er flot. Vi sidder på en bænk ved havnen lige midt i byen. Lige bagved os ligger forretningsgaden. Bag hovedgaden George St. og en stejl travetur opad ligger McCaig’s Tower, og ligner Colosseum i Rom. Byggeriet blev påbegyndt i 1897, men er aldrig blevet fuldført.


Vi driver lidt rundt i den hyggelige by. Besøger en pub. Har ikke lyst til det store aftensmad, men vi har endnu ikke fået en gang fish and chips – en hel torskefilet og en ordentlig portion fritter, pakket i brunt papir til ”Take Away”. Spiser nede ved havnen i den lune aften.


Efter morgenmaden går vi på travetur i byen. Kigger indenfor på Oban Distillery, der ligger lige midt i byen. Et gammelt destilleri fra 1794, hvor der fremstilles en maltwhisky, der stadig lagres 14 år i store egetræstønder.


Der er høj sol og 17 gr. Vandet er havblik. Så vi køber en sejltur for 6 pund. En tur på en time ud til nogle øer, hvor sælerne ligger og soler sig, mens vi fotograferer løs. Det er en rigtig flot tur. Og Oban er lige så flot fra vandsiden.


Efter sejlturen finder vi frem til TESCO og får provianteret lidt mad til køreturen samt lidt whisky. Oban Single Malt 12 år. 26 £. På destilleriet koster den 29 £. Det er dyrt at købe whisky i Skotland, men dyrest på destillerierne. I Skotland koster 3/4 liter det samme som 1 liter koster i Danmark.


Ved middagstid forlader vi Oban i det flotteste vejr. I dag skal vi kun køre 105 km til Luss ved Loch Lomond søen.

Luss ved Loch Lomond
Vi tager naturligvis den smukke tur langs "the bonny, bonny banks of Loch Lomond". En sang, der efter sigende skulle være skrevet af en ung skotte, der i engelsk fangenskab ventede på at blive henrettet. En rigtig sørgelig historie. Men langs søen er der meget flot, og det er der mange andre, der har fundet ud af. Vejene er smalle, og der er en del trafik. De store røde rododendron buske blomstrer. Vi finder en rasteplads, hvor vi spiser vores frokost med sø udsigt. Loch Lomond er Skotlands største ferskvandssø 71 km2.


Da vi kommer til skiltet mod Luss forlader vi hovedvejen og kører ind i den lille by, hvor vi straks ser vores hotel. Colquhoun Arms Hotel. 65 £ for et stort dobbeltværelse med bad. 


Fra værelserne er der udsigt ned til de flotte gamle huse, som byen er kendt for. Værelserne er flotte og hyggelige med en lille stueafdeling med TV. Der er også et lille anretterbord med kogekedel, te og kaffebreve. Så vi tager lige en kop kaffe og en whisky smagsprøve, inden vi slentrer ned til vandet. Besøger lige et par souvenirbutikker undervejs. Køber marmelade med whisky.


Bestiger den nærmeste bakketop, og ser byen lidt fra oven. Nej, den var ikke større, vi har været overalt.


På marken ligger et sygt får. Palle kontakter en dame ved det nærmeste hus, og hun lover at ringe til ejeren.


Middagen indtager vi på pubben. Det er noget af en blandet forsamling, der kommer her. 2 dukker op med redningsvest på, én med en stor våd hund, og én tredje ligner Sherlock Holmes.


Vi får henholdsvis lammesteg, skinkebøf og haggis. Alt i store portioner. Haggis smager lidt som blodpølse. Det er hjerte, lever og lunger fra får, der koges og hakkes fint. Røres godt sammen med løg, salt, peber, muskatnød, muskatblomme, havremel, nyrefedt og bouillon. Nu har vi smagt det.

Det var også den aften, hvor der blev tid til at smage på de indkøbte souvenirs.
Til morgenmad får vi forskellige variationer af engelsk morgenmad og buffet med gryn, frugt, juice, mælk m.m.


Det er gråvejr og lidt køligt, da vi midt på formiddagen kører mod Glasgow. Påskeliljerne står i trængsel i midterrabatterne.

I Manchester kl. 13.30 til lunt forårsvejr. Haven er fyldt med blomster og græsset gror. Og der er flotte palmer, så vi glemmer næsten vores tilisede bil, der står i Tirstrup venter.

 

Pitlochry
Den lille by har hele to destillerier. Vi besøger et af Skotlands ældste destillerier, Blair Athol Distillery. Hjemsted for Bell´s. Kendt for sin gode whisky. Destilleriet ligger idyllisk med velplejede plæner og små broer lige ved vandforsyningen, en lille flod, der flyder forbi. De rå stenbygninger og træerne er helt sorte af alkoholsvamp, jo tættere de ligger på lagerbygningen. Og der er et stort lager. I lagerbygningen får vi lige det obligatoriske ”Gæt hvor mange fade der ligger” fra vores venlige rundviser. 5000 svarer vores kvikke datter prompte. ”Yes” lige præcis. 


Udover en grundig gennemgang af produktionen er der mange oplysninger at hente på rundturen.


I Japan ligger verdens største destilleri. Spanien er den største aftager af Skotsk Whisky. De tre dyreste lande at købe whisky i er - Skotland, Norge og Sverige.
Vi har købt en rundvisning til 4 £/stk. Og slutter af i baren på 1. sal med en enkelt smagsprøve på de gyldne dråber. 


Slutter besøget med at købe 2 flasker Blair Athol single malt 12 år. 28 £/stk. 
Her i Pitlochry ligger også Skotlands mindste Edradour Distillery, som er kendt for at være det mindste, men ikke det bedste.

Dalwhinnie
Dalwhinnie er 5 huse, en restaurant og et destilleri.


På restauranten spiser vi frokost med floden fossende lige uden for vinduet. 
Destilleriet Dalwhinnie, er Skotlands højest beliggende destilleri 327 m o.h. og er efter sigende et af de smukkest beliggende i Skotland. Beliggende i en dal mellem bjerge og skove. Helt ned til floden Truim, der munder ud i Speyfloden mod nord.


En stor flot hvid bygning med specielle spir. Selv om der er et rigt udvalg i udsalget, kører vi derfra uden at købe noget.


Vi er kommet op i højlandet, og der er høje runde bjerge omkring os. Selv om det er et bjergområde, mærker man det ikke på vejene. Det er flotte veje uden hårnålesving og stejle bakker. Her er meget flot. De lyngklædte bjerge er ved at få et flot lilla skær.

Aviemore
Vi skal bo ved Feshiebridge lidt før Aviemore, Ad bakkede veje og gennem et flot skovområde kommer vi endelig til March Guest House i Feshiebridge, Kincraig ved 16- tiden. 55 £ for et dobbeltværelse med bad. Caroline er ved at gøre vores værelser på 1. sal klar og er lidt stresset. I løbet af 5 min har vi næsten fået hendes livshistorie. Vi smider vores bagage ind, og skynder os af sted for at kigge på området.


5 miles til Aviemore. Banegården er utrolig flot, og der kører et gammelt damplokomotiv forbi. Ligner noget fra en western. Strathspey Steam Railway. Byen er ikke noget at skrive om. Aviemore bærer præg af at være en turistby.


Fra en café på 1. sal er der en flot udsigt over området til Cairngorm bjergene, der er Storbritanniens førende skisportsområde med omkring 30 pister. I år har skisæsonen dog været ultra kort. Kun 4 dage har der været skiføre.


Vi kan skimte en vej op ad bjerget. Så vi kører af sted. Undervejs I Glenmore Forest Park stopper vi ved Loch Morlich. En smuk beliggende sø med en dejlig sandstrand og i baggrunden bjergene.


Kun 9 miles fra Aviemore ligger Cairngorm Ski Centre med panoramaudsigt over området. Mens vi traver rundt heroppe, ser vi en stor flok elge gå og græsse lidt længere nede. Der er køligt heroppe, men en flot solnedgang.


Aftensmaden bliver turens stærkeste - på den indiske restaurant i Aviemore.
Tilbage i March House er der ild i brændeovnen, og den står på afslapning.
Næste morgen står den på skotsk morgenmad med bacon, pølse, spejlæg. Der er også forskelligt havregryn, müsli, cornflakes o.s.v. ristet brød og hjemmelavet syltetøj.


I køkkenet kan vi høre, at Caroline synger med på radiomusikken, mens hun tilbereder morgenmaden.


Vort næste mål er Oban ved vestkysten. 170 km.

Skotland er ikke lutter solskin. Det siges om vejrsituationen i Skotland, at enten regner det, har lige regnet, eller skal til at regne. Men det holder nu ikke rigtig i denne påskeferie. Vi har bestilt godt vejr – og det har stort set holdt. Måske har vi bare været heldige.


Kilt, whisky og sækkepibe. Skotland er mere end det. Skotland er en kombination af fjerne horisonter, skiftevis milde og barske landskaber. Skotland er et land med overflod af gamle smukke historiske slotte og borge. Overalt finder man historie.

En 4 dages rundrejse i Skotland er slet ikke nok. Men vi har dog fået et godt indtryk af hvad Skotland har at byde på.

 
Vi lod det velbesøgte Loch Ness uhyre være i fred i søen. Området nord for Korinth Kanalen samt alle øerne nåede vi ikke. Ej heller Glencoe ”Den grædende Dal” og mange, mange andre steder.  

Ved brug af siden accepterer du at vi anvender cookies for at forbedre din oplevelse - Copyright 2009-2018 - jancassoe@gmail.com
Lav din egen hjemmeside med mono.net
dtf-travel.dk - generelt banner