Prag Tjekkiet

Når man først slentrer rundt i Prag, er det ikke svært at forstå, at den er blevet kaldt Europas smukkeste storby. Prags mange smalle gader, den fantastiske arkitektur og ikke mindst storbyens profil med de mange tårne, broer og katedraler, der stort set blev skånet for 2. verdenskrigs ødelæggelser, er alt sammen med til at give dig tanken: ”Hvorfor har jeg dog ikke besøgt Prag noget før?”. Prag er et særdeles indbydende rejsemål.

Prag
Seværdigheder i Prag
Prags borg. Dette er det største gamle slot i verden, ifølge Guinness Rekordbog. Prags borg ligger på et højdedrag tæt ved Vitava i Prag. Borgen har gennem mere end tusind år været hjemsted for statsoverhoveder: Bøhmiske konger, tysk-romerske kejsere, tjekkoslovakiske præsidenter og senest Tjekkiets præsidenter. En lang række afgørende begivenheder i disse nationers historie har fundet sted på borgen, der derfor er central i Østeuropas historie.

Centralt i tredje borggård finder man Prags domkirke, hvis første dele stammer fra Karl 4.'s tid. Der blev bygget på kirken i flere omgange i de følgende årtusinder, og først i 1929 var kirken klar til indvielse. I kirkens Václav-kapel, der var et af de første afsnit, der stod færdigt i 1364, findes et skatkammer med de tjekkiske kronjuveler, der kun vises frem ved meget specielle anledninger. I kirkens krypt ligger flere kejsere begravet, blandt andet Karl 4. og Rudolf 2. Kirkens tårn har en udsigtsplatform i 80 m højde med fin udsigt over Prag.

Sydøst for domkirken ligger det gamle kongeslot, der blandt andet indeholder Vladislav-salen på 63×18 m med en højde på 13 m. Øst for domkirken finder man Sankt Georgskirken, hvor der nu blandt andet afholdes koncerter, og det tilhørende kloster, der fungerer som en afdeling af Nationalgalleriet.

Karlsbroen er den mest kendte bro over Vitava i Prags centrum. Den nuværende bro stod færdig i starten af det 15. århundrede og var til midten af det 19. århundrede den klart mest vigtige forbindelse mellem Prags borg på vestsiden af floden og Staré Město (Den Gamle By) på østsiden. Broen hed oprindeligt Stenbroen eller Pragbroen, men den fik officielt sit nuværende navn, opkaldt efter grundlæggeren, Karl 4., i 1870.

Josefov er den mindste bydel i Prag og er beliggende ud til Vltava lige efter dennes store sving mod øst i byens centrum. Josefov ligger her på flodens højre bred og er helt omsluttet af Staré Město. Bydelen var tidligere byens jødiske ghetto.

Staré Město er en bydel i Prag, også kaldet Den Gamle By. Staré Město fik byprivilegier cirka 1230 som den første af de oprindelige byer, der udgør det nuværende Prag. Den er beliggende på østbreden af Vitava grænsende op til Nové Město mod syd og øst samt Josefov mod nord. I bydelen findes en række af Prags turistattraktioner samt et myldrende forretningsliv.

Særligt kendt er pladsen Staroměstské náměstí, som blandt andet omkranses af rådhuset og Týn-kirken. Pladsen på 9.000 m² har været midtpunkt for en række markante begivenheder i byens historie. Ved den østlige ende af Kongevejen på Náměstí Republiky findes en af byens mest kendte eksempler på et byggeri i jugendstilen i form af borgerhuset Obecní dům samt det gotiske krudttårn, der var en del af den oprindelige bymur.

Det dansende Hus eller Fred og Ginger er navnet på en forretnings- og kontorejendom i centrum af Prag i Tjekkiet. Huset blev opført i 1997 efter tegninger af den kroatisk-fødte tjekkiske arkitekt Vlado Milunić i samarbejde med den kendte amerikanske arkitekt Frank Gehry. Bygningen ligger tæt på Moldau. I bygningens øverste etage ligger en eksklusiv fransk restaurant, som har en pragtfuld udsigt ud over byen.

Prags Zoo er også et skattet naturområde, der oven i købet er kåret som verdens syvendebedste. Blandt attraktionerne er Przewalski-heste, som zooet var de første til at få til at yngle i fangenskab. Parken ligger i Troja i det nordlige Prag.
Rejser til Prag
Transport i Prag
Som i mange andre storbyer i verden er man i Prag opmærksom på problemerne med den øgede trafik af privatbiler i byen. Prag har et omfattende offentligt transportsystem med metroen i centrum.

Prags transportsystem, Pražská integrovaná doprava – PID, omfatter metro, busser, tog, sporvogne samt tre færgeruter over Moldau, som kan anvendes meget fleksibelt, og systemet er både pålideligt og billigt i sammenligning med andre storbyers transportsystemer.

Prags Metro blev indviet i 1974 og omfatter nu 55 stationer i alt, sporvognsnettet omfatter 35 linjer og et rutenet på 560 km og disse er suppleret af nærtog til forstæderne og talrige buslinjer. Systemet er baseret på fælles billetsystem og transporterer op mod 1 milliard personer årligt.

Taxi
I byen findes såvel officielle som uofficielle taxier. De officielle opererer som regel i velregulerede former, mens de uofficielle fungerer som en slags pirater, og man kan af og til opleve forsøg på snyd af især turister.

Parkering
I midten af 1990'erne blev der introduceret et sammenhængende parkeringssystem i Prag. Målet var at skaffe flere parkeringspladser, så der i midtbyen skulle være 9.000 pladser i alt, og at sikre et passende antal pladser til både korttids- og langtidsparkering.

Parkering i midtbyen kræver betaling, hvad enten den foregår på gaden eller i et parkeringshus. En anden mulighed er at benytte sig af Park & Ride-mulighederne, der findes flere steder i byens udkant tæt på kollektive transportmidler. Dette er også med til at begrænse antallet af biler i byen.
Prag
Vitava floden i Prag

Vltava er navnet på den smukke flod, der snor sig gennem Prag. Fra Vltava er det muligt at opleve storbyen Prag i ro og mag på én af de mange river cruises, du vil blive tilbudt på din ferie. Sejlturenes længde varierer meget, men de mest populære varer 2-3 timer. Det er praktisk, at du kan vælge en længde, der passer dig, alt efter om du kun har en forlænget weekend i Prag eller flere ugers ferie.

 

Hvis du vil have lidt mere ud af din sejltur, end blot en fantastisk udsigt til byen, kan du vælge at kombinere cruiset med enten frokost eller middag. Eller hvad med at få det smukke syn akkompagneret af et jazz-orkester?

 

Hvis du vil have den ultimative flod-oplevelse, kan du vælge at overnatte på et at Prags ”botels”, der er hoteller indrettet i både på Vltava. Og bare rolig – bådene har ingen motor, så du vågner ikke op i en ny by næste morgen.

 
Prag

Mad & drikke i Prag

Prag er der et stort udbud af både national og international mad. Og til priser, hvor alle kan være med. En god middag med vin kan fås for ca. 50-60 kr. i de små og billige gader, mens det er lidt dyrere de finere steder. Bemærk at mange restauranter allerede lukker kl. 22.00.
Udvalget af øl er meget fremtrædende i Tjekkiet og i Prag og det internationalt kendte ølmærke Staropramen kommer eksempelvis herfra (bryggeriet blev grundlagt i 1869). Det tjekkiske folk er verdens mest øldrikkende, og at dømme efter antallet er værtshuse i Prag, er der god grund til at tro, at en væsentlig del af dette forbrug sker her. Mange værtshuse serverer også varm mad.
Prag

Lufthavnen i Prag

Tjekkiets største lufthavn, Ruzyně International Airport, ligger blot 10 km fra Prags centrum og er en af de travleste i Central- og Østeuropa. Den er hjemsted for Czech Airlines samt et par lavprisselskaber, men beflyves også af en lang række andre flyselskaber fra hele verden.

Shopping i Prag

Kvantitet og kvalitet af produkter, der er tilgængelige i Den Tjekkiske Republik er forbedret dramatisk siden begyndelsen af 1990. De mest fremtrædende ændringer er mærkbare i Prag, hvor mange nye supermarkeder og indkøbscentre er åbnet i de sidste mange år. Øget konkurrence og forbrugernes efterspørgsel har resulteret i et bedre udvalg, bedre kundeservice og lavere priser, hvilket gør shopping en sjovere aktivitet.

Tjekkiske Souvenir butikker uden for Prag har tendens til at åbne ved 8 eller 9 tiden. (store købmandsforretninger Klokken 7 om morgenen) og lukke omkring kl 18 eller 19. Nogle butikker er lukket under frokost. Åbningstiderne er kortere på lørdage, og de fleste butikker undtagen store supermarkeder er lukket om søndagen.

Butikker i centrum af Prag og i indkøbscentre har længere åbningstider. Store supermarkeder forbliver åbent indtil 20 eller 22, og nogle er åben 24 timer i døgnet. De fleste butikker i Prag city center og turiststeder er åbne på weekender.

Flodcruise Prag

At se Prag fra floden er en unik oplevelse. Det historiske centrum med sine berømte monumenter præsenterer sig selv fra et andet perspektiv og usædvanlige vinkler. På de længere cruises, vil du gå fra borde på flere øer på Vitava og finde dig selv på en strækning af floden, der lader dig se en del af byen, du ikke normalt ville besøger. I løbet af en time, kan du efterlade den travle by og komme ud på nogle af Prags mere støjsvage områder.
Prag vejret

Prag har en stor kontrast mellem sommerperioden (juni til august) og vinterperioden. Vinteren er kold med sne og is, men sommeren er meget varm med masser af solskin.

 

I grove træk begynder det at blive koldt i Prag i slutningen af september og de laveste temperaturer (-10 C til -20 C) er i december og januar, nogle gange også februar.

Tjekkiet valuta

Den tjekkiske møntfod hedder Koruna, og forkortes normalt Czk eller Kc.


Hver koruna er delt op i 100 haléru

Prag webcam
Webcam Prague panorama - Europa, Tjekkiet, Malá StranaMalá StranaWebcam Prague - Castle - Europa, Tjekkiet, Staré MěstoStaré Město
Ved brug af siden accepterer du at vi anvender cookies for at forbedre din oplevelse - Copyright 2009-2019 - jancassoe@gmail.com
Lav din egen hjemmeside med mono.net