Temperatur Budapest

Måned

Middel

temp.

Celcius

januar

-0.5

februar

2.0

marts

6.4

april

11.8

maj

16.6

juni

19.7

juli

21.5

august

20.9

september

16.9

oktober

11.5

november

5.7

december

1.5

Kriminalitet i Budapest

Antallet af lommetyverier er steget betydeligt i Budapest siden murens fald. Pas godt på punge og håndtasker, især i større forsamlinger. De fleste betjente kan en smule tysk, ellers ingen andre fremmedsprog. De har dog et godt rygte for deres hjælpsomhed over for turister. Uniformerne er grå og blå.

Skulle uheldet være ude, kontakt: Tourist Police Office, Vigadó utca 6, Budapest 5. Åbent nonstop! Her tales engelsk.

 

Budapest Ungarn

Budapest – en af verdens smukkeste byer – har bevaret sin sjæl i løbet af de sidste år med hurtig modernisering. I dag har Donau, de gamle art noveau-paladser og de brede boulevarder fået selskab af gourmetrestauranter og trendy barer.


De historieinteresserede og de partyhungrende kommer her – og alle de, som bare vil slappe af i byens mange dampbade.
 
Du er enten på vej til – eller er lige ankommet i – en by, som ikke kun er smuk og fyldt med historiske monumenter og dramatiske minder. Det er også en by, som er udmærket egnet til planløse gåture og spændende opdagelsesrejser. Floden Donau skærer lige igennem Budapests hjerte og danner således et retningspunkt for de besøgere, som enten befinder sig på de gamle toppede brostensgader på Buda-siden, eller langs 1800-talsboulevarderne på Pest-siden.

Dine interesser afgør, hvilken side af Donau du vil ofre det meste af din tid på. Den historieinteresserede får svært ved at rykke sig løs fra Buda med slotshøjen, som skaber en atmosfære som i middelalderens Budapest. Shopoholikeren, eller festnarkomanen for den sags skyld, vil sikkert snart høre lokkelydene fra den anden side af floden, hvor butikkerne og nattelivet konkurrerer om alles opmærksomhed.


Budapest er egentlig en sammenlægning af byerne Buda, Óbuda og Pest. Romerne grundlagde allerede byen Aquincum ved Donaus nordøstlige hjørne i år 106 e. Kr. Nogle folkeslag senere, i slutningen af 800-tallet, kom magyarerne, med rødder i Sibirien. Deres by, med sin borg og ringmur, kom til at hedde Buda, og Aquincum fik senere navnet Óbuda. Der bosatte sig også mennesker på den anden side af floden, i det som skulle blive Pest.


Efter at have været invaderet af tyrkere – og derefter af den østrigske armé – blev Ungarn ophøjet til en jævnbyrdig lige i dobbeltmonarkiet Østrig-Ungarn i 1869. Budapest blev en af Donaus største havne og et industrielt centrum.

Rejser til Budapest

Mad & drikke i Budapest

I Budapest spiser man godt og desuden ofte i stilfulde, klassiske rammer. Selv de mindre kroer, såkaldte Vendéglö, har tjenere i mørkt tøj og butterfly.

I dag er der ikke længere nogen fødevaremangel, snarere tværtimod. Menukortene er fyldt med originale retter og kvaliteten på maden er i de fleste tilfælde rigtig god.

For de fleste ungarere er sagen klar, Ungarn har verdens bedste køkken … Måske overdriver de en smule, men sikkert er det, at efter murens fald bobler det af kreativitet i det ungarske køkken, og nye, spændende restauranter skyder op som svampe på marken.

Prøv en god Tokajervin før eller efter maden (tør som aperitif eller sød som dessertvin). Vil du smage en lokal snaps, anbefales en Palinka - en god ungarsk frugtbrændevin.

Det er almindeligt at lægge 5-10% i drikkepenge, hvis man er tilfreds med mad og service.

Shopping i Budapest

Budapest er kendt for sine prisbillige antikviteter, som man eksempelvis kan finde i kvarteret Falk Miksa utca. En af de populæreste souvenirer fra Ungarn er det håndlavede Herend-porcelæn, som fremstilles siden 1828. De smukke, håndmalede vaser, fade og servicer har vundet mange guldmedaljer på forskellige verdensudstillinger. Fabrikantens egen butik ligger på József Nádor-torvet.

 

Vörösmartytorvet ligger rundt om hjørnet, og der kan du enten slappe af med en kop kaffe og en flødekage på byens mest berømte konditori, Café Gerbeaud, eller fortsætte i samme fart til Luxus – varehuset med de internationale modehuses mest kendte butikker.


Gågaden Vaci utca mellem Vörösmartytorvet og torvehallen er Budapests store pulsåre og shoppingområde. Her er de internationale modehuses egne butikker, souvenirbutikker, vinforretninger og flere gallerier. Gå ikke glip af de små tværgader med de søde butikker og førsteklasses vinforretninger.

Mange budapestborgere mener, at priserne er for høje i dette område og handler i stedet i Pests store galleri Westend eller i butikkerne langs med den Store Ringvej, som boulevarden omkring den indre by hedder.

De nye unge butikker ligger spredt omkring i centrum på Pestsiden, hvor Királygaden er ved at blive forvandlet til et rigtigt godt designstrøg. Gå ikke glip af Nagycsarnok på Vámház-gaden, Budapests store torvehal fra 1896, som tilbyder alt hvad Ungarn kan mobilisere med hensyn til mad. Her kan man købe ungarske specialiteter som for eksempel den verdensberømte tokajer Tokaji Aszú. “Kongernes vin, vinenskonge” får sin specielle smag fra de søde, overmodne, skrumpne druer. En dessertvin som passer perfekt til kager og desserter. En etage op sælger man ungarske kvalitetssouvenirer, f.eks. stoffer og tøj.

Transport i Budapest

Kollektiv Trafik
Budapest har undergrundsbane, busser og sporvogne.
 
Et tredages turistkort koster 2700 forint.
 
Et todages "Budapestkort koster 6500 forint og et tredages koster 8000 forint og indbefatter også indgang til over 60 museer og rabatter på sightseeing, bad mm.
 
Budapest har tre togstationer: Keleti, Nyugati og Deli, med undergrundsbane imellem. Jernbaneselskabet MAV sørger for busser mellem stationerne.
 
Taxa
Det er bedre at lade hotellet eller restauranten ringe efter en taxi end at standse en på gaden. Benyt kun licenserede biler med gult registreringsskilt. Nedenstående selskaber er pålidelige.

City Taxi (engelsktalende)
Fö Taxi
Rádió Taxi

Budapest
Udflugter i & omkring Budapest

Byrundtur, giver en udmærket orientering. Du ser de vigtigste seværdigheder, blandt andet Mattiaskirken og Fiskerbastionen på Budahøjen. På Pest-siden blandt andet Heltenes Torv. Du hører byens historie, sociale forhold og får nyttige tips og råd. Engelsktalende lokalguide. Tid: ca. 3 timer. Pris: 6500 HUF/person.

Szentendre, bustur, ca. 30 minutter fra Budapest ligger denne perle med sine smukke huse og sin afslappede kulturelle atmosfære. Her er godt med antikhandler, små kirker og gallerier. En guidet tur i byen, som bl.a. inkluderer et besøg på et kunstmuseum, men der er også tid til at slentre rundt på egen hånd, shoppe eller besøge de små hyggelige cafeer. Om sommeren sejler du med båd tilbage til Budapest. Engelsktalende lokalguide. Pris ca. 11.000 HUF/person.

Bådtur på Donau, der findes forskellige arrangører af bådture langs Donau, både dagture og aftenture. En af arrangørerne hedder Legenda. Hotel Marriott, Vigadó tér Pier No. 6-7.

Zoo, Budapest Zoo hører til blandt de ældste i verden, åbnede i 1866. Ligger i et hjørne af den store bypark (Városliget) og strækker sig over 11 hektar. Her findes 500 pattedyr, 700 fuglearter og 1.500 reptiler. Desuden kan man se mere end 1.500 forskellige planter. Bygninger i jugendstil-arkitektur. Ca. 1 million besøgende pr. år.

Rideopvisning. Brødrene Vilmos og Zoltán Lázár, som er verdensmestre i kørsel med hestevogn, har bygget et hestesportscenter i Domonyvölgy, 35 km nordøst for Budapest. Her kan man se rideopvisning, kørsel, folklore-program og bybryllup. Stedets restaurant tilbyder forskellige menuer til grupper, med alt fra agurkesalat til helstegt okse.

Den sovjetiske fortid
Femten minutters kørsel fra Budapest ligger Szobor skulpturpark, som er lidt af et kuriosum. Dette er stedet, hvor man har kørt alle de gamle bombastiske statuer fra kommunististtiden ud, da de ikke længere skulle fylde op i gadebilledet.
Parken har efterhånden fået egen souvenirbutik, hvor man blandt andet kan købe modeller af trabanter samt forskellige souvenirs fra sovjettiden. Man kan komme til parken med bus eller bil, men det kan være besværligt og tage unødvendigt lang tid. Bedre er det at følge med på en arrangeret udflugt.

 
Budapest

Seværdigheder Budapest

Scéchenyi-badet
Budapest er kendt for sine bade, hvis varme vand strømmer op fra hundredvis af kilder. Scéchenyi er Budapests mest kendte udendørsbad. Dette smukke badeanlæg i nybarokstil er åbent hele året. Skakspillerne, som du har set på billeder fra Budapest, holder til her.
 
Den Store Synagoge / Nagy Zsinagóga
De jødiske kvarterer på Pestsiden er blandt de største i Europa, til trods for at antallet af jøder blev reduceret kraftigt under 2. verdenskrig. Her ligger den Store Synagoge, verdens største foruden New York. Der er et jødisk museum knyttet til synagogen.
 
Slotshøjen
Slottet på Budahøjen rummer flere af Budapests mest populære museer, f.eks. Ludwig Museet med moderne kunst, Nationalgalleriet samt Budapests slotsmuseum. Her går du blandt trange gyder og store kirker. Slotshøjen (Várhegy), som er omgivet af en mur, er en af UNESCO’s verdensarve.
 
Ungarske Statsopera
Budapest er, sammen med Wien, operaens internationale hovedstad. Den smukke statsopera fra 1884 er et besøg værd, selv for dem som ikke interesserer sig for operamusik. Den som holder af opera, skal være ude i god tid. Det er en fest at gå i operaen i Budapest.
 
Budabjergene
En klar dag bør du tage sporvognen eller bussen til Budabjergene, via tandhjulsbanen. Her er der fred og ro langt ovenover byen, med en storslået udsigt fra János-hegy. Sørg samtidig for at besøge nogle af grotterne, som er åbne for offentligheden. I Pálvölgy-grotten kan du blandt andet se de enestående drypstensfigurer ”Elefanten” og ”Krokodillen”. Luften i grotten siges i øvrigt at hjælpe mod luftvejsinfektioner.
 
Szoborparken (statueparken)
Her finder du en af Budapests mest bemærkelsesværdige attraktioner. Da proletardiktaturets enorme monumenter og statuer ikke længere var politisk korrekte – efter 1989-90 – blev de flyttet fra de iøjefaldende steder i centrum til en forstad i Buda. Her – i denne “kommunistiske temapark” – står blandt andet den gigantiske Leninstatue og kubistiske statuer af Marx og Engels. Det tager cirka 45 minutter med bus fra centrum.
Budapest

Budapest lufthavn

Budapests lufthavn Ferihegy Airport ligger 16 kilometer syd for byen. Lufthavnens minibusservice er fleksibel, med fast pris til hoteller i byen.

 

Det er billigst at tage bus 93 fra lufthavnen til undergrundsstationen Köbánya-Kispest, hvilket tager ca. 20 minutter. En taxi koster 5.000 – 8.000 forint.

Vejret i Budapest

Ungarn har et kontinentalt klima med kolde, skyede, fugtige vintre og varme eller hede somre. Der er normalt ikke meget sne i Budapest, kun et par dage hvert år. Om vinteren svinger temperaturen gennemsnitligt mellem 0 og -5 grader celsius.

 

Foråret kommer tidligt, og den bliver fulgt af en lang sommer. Den ungarske sommer 2007 havde næsten to uger hvor temperaturen lå mellem 35 og 40 grader. Som regel er der mellem 27 og 35 grader om sommeren.

 

Efteråret varer indtil november, og da bliver det normalt koldere, og temperaturen ligger da mellem 0 og 8 grader.

Valuta Budapest
Valuta: Forint (HUF). 100 HUF = ca. 3 kr.

Vær opmærksom på, at kreditkort ikke accepteres overalt! Spørg dig for, hvis du er i tvivl.

Hold øje med vekslingskontorerne. Flere tager ingen veksleafgift, men kurserne varierer fra kontor til kontor. De bedste kurser får du på vekslingskontorer, som har åbent alle ugens dage; mange af dem ligger omkring gågaden Váci utca. Bankerne har ofte dårligere kurser end de bedste vekslingskontorer.

Veksel IKKE på "Interchange"-kontorer på gågaden; disse kontorer tager ublu vekslingsafgifter til trods for, at de skilter med 0% kommission! Har du først afleveret pengene, er det for sdent. Spørg altid, hvilken kurs du får, før du afleverer dine penge.
Webcam Budapest
Webcam Budapest - Europa, Ungarn, Budapest V. kerületBudapest V. kerületWebcam Budapest, Nyugati tér, Teréz krt - Europa, Ungarn, ErzsébetvárosErzsébetváros
Ved brug af siden accepterer du at vi anvender cookies for at forbedre din oplevelse - Copyright 2009-2019 - jancassoe@gmail.com
Lav din egen hjemmeside med mono.net