Umbrien i Italien.

Umbrien, der kun dækker 8.300 kvadratkilometer og har et indbyggertal på 900.000, grænser op til både Toscana-regionen med Firenze samt Lazio-regionen med hovedstaden Rom. I Umbriens største by, Perugia, 178 kilometer fra Rom og 226 fra Pisa, er der 160.000 indbyggere.

Hvad Umbrien måske mangler i størrelse, er der til gengæld i skønhed. Bjerge, dale, store søer og skove har skabt en natur, der er fyldt med farver. Larmen fra storbyerne har man heller ikke. Til gengæld er der masser af historie, kunst og traditioner.

En køretur mellem bakker, vinmarker og cypresser er lutter afslapning. I landsbyernes baghaver, gemt bag beskyttende mure, producerer man sin egen vin. I byernes middelalderlige gyder finder man de lokale restauranter, hvor specialiteterne kommer frem. Prøv capocollo. Det er kød, der er fyldt på tarme, krydret med hvidløg, peber, salt og bundet til som pølser. I slagterbyen Norcia er man pavestolte af den berømte salami Corallina di Norcia – ikke uden grund. Man har i det hele taget stolte pølsetraditioner. Et let måltid får man i de mange pizzeriaer. Pizzaerne bages i store bradepander og skæres ud i små stykker. Der er også fine oste, bl.a. Pecorino, en hård fåremælksost.

UMBRIENS SEVÆRDIGHEDER
Umbrien er fyldt med middelalderbyer og gamle slotte og klostre. Regionen er på mange måder mere historie end nutid. Når man kommer til Perugia, ser man høje skorstene på lang afstand, men bag de gamle mure finder man krogede, mørke gader, store arkader, trapper og broer. Man kan ikke undgå at bemærke et rigt folkeliv med mange unge mennesker på fortovscaféerne. Byen har to universiteter, det ene for udlændinge.

Et besøg i Umbrien omfatter naturligvis også en lille pilgrimstur til Assisi, der næst efter Vatikanet er det mest religiøse center i Italien. Byen er bygget op om dens berømte borger Frans af Assisi, 1182-1226, der dannede munkeordenen Franciskanerne i 1210 som protest mod den katolske kirkes velstand og overforbrug. I dag strømmer pilgrimme fra hele verden til byen. Hovedattraktionen er Francesco
Kirken, 1230-1253, der er berømt for sine kalkmalerier.

Hvis man er til vandreture, kan man tage på en pilgrimsfærd fra Orvieto med 24.000 indbyggere. Byen har gamle middelalderkvarterer og er kendt for sine fajancer. Man følger Frankervejen, og det er en tur, der går gennem vinmarker, kastanjelunde og olivenplantager med skønne dufte overalt.

OVERNATNING
Privat: Det er ganske let at finde overnatningssteder rundt om i regionen. Man kan køre fra sted til sted, hvis man da ikke vælger at have et fast udgangspunkt. Det kan f.eks. være en villa, det kan være en bondegård eller en vingård. Mange har
swimmingpool.

Det behøver ikke at være prangende eller dyrt, men kvaliteten på overnatningssteder er generelt høj. Særligt charmerende kan det være at bo på en lille bondegård, hvor familien har lidt ekstra i indtægt ved at udleje værelser til turister. Herfra kan man starte dagens udflugter efter et solidt morgenmåltid.

Klostre: Over 400 klostre i Italien bruges i dag i turismen. Mange af dem ligger i Umbrien. Her kan man overnatte en enkelt nat, men man kan også opholde sig der i flere dage. Oprindeligt blev klostrene brugt af pilgrimme på vej mod Rom. Bor man på et kloster, behøver man ikke deltage i de religiøse ceremonier, men det er tilladt.

Dagen på et munkekloster begynder ved solopgang, og omkring kl. 7.30 er der morgenmad. Derefter beder munkene deres morgenbøn, som regel i biblioteket eller i køkkenhaven, hvor man dyrker alt, hvad der serveres i klostret. Munke og nonner serverer retter efter gamle opskrifter med grøntsager, æg, vin og frugt. Omkring klokken 19 serveres middagen. Turister skal være tilbage på klostret senest klokken 23.

Mange gamle klostre er i dag blevet ombygget til fine hoteller, men en del af oplevelsen er at bo på et kloster, hvor klosterlivet stadigt holdes i hævd. Man skal på et kloster regne med at betale det samme som for en overnatning på en pension.
 
Ved brug af siden accepterer du at vi anvender cookies for at forbedre din oplevelse - Copyright 2009-2019 - jancassoe@gmail.com
Lav din egen hjemmeside med mono.net