Store oplevelser i Irland.

Irland er kun et lille hjørne af Europa, men sikke et hjørne! En grøn ø med et mildt klima. En ø, der oser af historie, og så er der selvfølgelig irerne selv. Et gæstfrit folk. Flere millioner rejste til USA for at søge lykken, mens fattigdommen hærgede i Irland. Andre blev tilbage og har nu skabt et moderne Irland, hvor fortiden stadig spiller en stor rolle i irernes hverdag.

Når man ankommer til Irland, føler man sig straks velkommen, og det er en venlighed, man støder på, hvor man end kommer frem. Det er ikke uden grund, at Irland får masser af hæder som et fremragende land at besøge.

Trods den store økonomiske fremgang i de senere år – en fremgang, der dog også er hårdt ramt af den økonomiske krise - kan man uden for de store byer tydeligt mærke, at man ikke har så travlt. Man møder fortsat bondemanden på landevejen med sine får.

Man bør heller ikke have travlt som turist, og der er mange måder at opleve Irland på. Man kan leje en bil og selv tage på opdagelse, man kan tage på bådferie på irske floder, man kan tage på hestevognsferie, rideferie, golfferie, lystfiskeri, vandreferie og cykelferie.

Der er bjerge og bakker, stormblæste bugter, strande, gamle ruiner og blomstrende haver og parker. Indtrykkene er utallige, og overnatning til rimelige priser mangler ikke. Man kan bo på slotte, herregårde, man kan indlogere sig på Bed and Breakfast, bondegårde, små kroer, vandrerhjem osv.

I de senere år har Irland også højnet kvaliteten på spisestederne. Landets kokke har høstet internationale priser, og landets råvarer er i top. Men glemmes skal ikke den traditionelle irske mad, f.eks. irsk lam, laks, østers, irsk stuvning og den såkaldte ”champ”, der består af kartoffelmos blandet med mælk og forårsløg.

At leje bil i Irland giver selvfølgelig den besøgende flere muligheder for at komme øen rundt, men man kan dog også nøjes med småbidder – og så tage resten en anden gang. Man bliver bidt af Irland, siger man. Vejene ude på landet er smalle, og i vejsiderne står der hegn og træer. Lutter idyl. Man skal ikke køre langt for at kunne slukke tørsten. Selvom pubberne lukker på stribe, er der stadig tusinder af dem - alle med deres eget lokale særpræg. Pubberne er ikke mere dækket af en tåge af røg, da rygning er forbudt, og selvom de er en del af irernes hverdag, er der færre besøgende end tidligere. Mange må lukke. Arbejdsløsheden er over 10 procent, og Irland forventes at have et fald i vækst i år på over 5 procent.

PÅ TUR
En populær rute med lejet bil kan starte i Dublin. Hovedstaden skal man trods alt have med, og efter en dag eller to her kan man fortsætte ned langs østkysten til Waterford og Irlands næststørste by, Cork, i syd og derfra videre til Limerick og Galway i vest. Oplevelsesrige dage kan afsluttes med en tur tværs over landet til Dublin. Det er en tur på sammenlagt omkring 900-1.000 kilometer, ganske overkommeligt på en uges tid.

Første stop efter afgangen fra Dublin er New Rose ved Waterford, 175 kilometer i alt. Her ligger en rekonstruktion af et hungersnødskib, Dunbrody. Turen over
Atlanterhavet har været alt andet end behagelig, men udvandrerne troede på lykken. Mange fandt den, mange gjorde ikke. Efter New Rose gøres der stop i byen Cork med 180.000 indbyggere, der også har ry for at være Irlands kulinariske hovedstad. Her spiller traditionel irsk musik og dans en stor rolle, og i sommerens løb er der adskillige store festivaler. Det gamle Cork City er et eftertragtet turistområde med de berømte Shandon-klokker. Brug også tid på et besøg i Bantry House and Gardens med de smukke haver og en fornem samling gobeliner, kunstskatte og møbler.

Turen fortsætter til Limerick i vest med 85.000 indbyggere. Den har en fortid som gammel vikingeby i 800-tallet. Den blev senere et vigtigt handelscenter. Mange prægtige, gamle bygninger står der den dag i dag. Den største attraktion er King John’s Castle, hvor vikingerne og normannerne oprindeligt slog sig ned. Slottet har et besøgscenter. Irlands længste flod, Shannon-floden, strækker sig fra den irsk-nordirske grænse til Limerick, der i dag præges af højteknologiske multinationale selskaber. Moderne tider blander sig med det historiske.

Videre mod nord til Galway med 70.000 indbyggere, en tur på 120 kilometer. Vi er i det vestlige Irland. En dramatisk kystlinje med pragtfulde landskaber. Galway betegnes som Irlands mest livlige by, og naturligvis skal man også ind på Eyre Square, hvor John F. Kennedy holdt tale. Det var ganske kort tid før, han blev skudt i Dallas. Området øst for Galway er rigt på kultur og smukke landskaber.

Fra Galway til Dublin er der 220 kilometer, og hvad kan være en bedre afslutning end en aften rundt i Temple Bar. En aften med irsk folkemusik og en velskænket Guinness. Her kan man sunde sig og tænke over ugens oplevelser – og over alt det, man slet ikke nåede. Måske næste gang.

IRSKE OPLEVELSER
Man kan sejle gennem Irland. The Grand Canal forbinder Dublin med floderne Shannon og Barrow. Mellem Dublin og Shannon skal man gennem 24 sluser på den 125 kilometer lange sejltur.

Hestevognsferie er blevet meget populær. Her har man både transport og overnatning. Det foregår i afslappet tempo, og der er fastlagt ruter på 15 kilometer om dagen. På safarirideferie er der nye indkvarteringer hver dag.

En rundtur i lokale busser i Irland er meget populær hos unge turister. De irske pubber er en uundværlig del af den irske kultur

Selv byer med godt 1.000 indbyggere har egen golfbane. Irland har 450 golfbaner.

Overalt i Irland er der bureauer, der udlejer cykler.

Man kan leje en mellemklassebil i tre dage for omkring 1.000 kr.
 
Ved brug af siden accepterer du at vi anvender cookies for at forbedre din oplevelse - Copyright 2009-2019 - jancassoe@gmail.com
Lav din egen hjemmeside med mono.net