Snesikre Zell am see i Østrig.

Som i mange andre af livets forhold er smag og behag også forskellig, når det kommer til valg af skidestination. For nogle kan skiområdet ikke blive stort og avanceret nok, mens andre sværger til det mindre og mere hyggelige. Sidstnævnte gruppe bør notere sig Zell am See.

Her finder man masser af østrigsk hygge kombineret med godt begynderterræn. Zell am See er en af de gamle klassiske vintersportsbyer, hvortil skiturister har valfartet i årtier. Størrelsesmæssigt er skiterrænet for længst blevet overhalet af mange andre, men alligevel fortsætter strømmen af udenlandske besøgende, hvoraf mange er stamgæster.

Det skyldes ikke mindst, at tidens tand har givet den aldrende købstad en atmosfære, som ingen satellitby kan bygge sig til. Arkitektonisk giver det sig udtryk i et smukt bycentrum med charmerende gamle huse i typisk alpestil. Med lige så mange faste indbyggere som gæstesenge – ca. 10.000 – udmærker byen sig ved ikke bare at være et overnatningssted for turister.

Hovedby.
Zell am See ligger kønt ved bredden af Zeller-søen og for foden af det lokale skibjerg Schmittenhöhe. Af udseende er det ikke noget egentligt bjerg, men snarere en enorm hesteskoformet pukkel med byen liggende i hesteskoens åbning.

For begyndere og letøvede er Schmittenhöhe-hesteskoen rigelig stor, lige som den indeholder glimrende øveterræn. Også de mindste bliver der sørget godt for, og børnefamilier kan trygt tage til Zell. Den lokale skiskole råder blandt andet over en ‘skibørnehave’, hvor de tre- til seksårige kan tage de første spæde skridt ud i den store, hvide verden. Adskillige danskere arbejder i øvrigt for skiskolen, så både børn og voksne kan være heldige at få en dansk skilærer.

Skiterrænet appellerer mest til den middelgode løber samt de knap så skrappe, hvorimod der er relativt sparsomme udfordringer til eksperterne. Er man udelukkende til kulsorte pukkelpister, er Zell ikke det rigtige sted at tage hen.

Mange danskere.
Danskere har i mange år udgjort en stor del af de udenlandske vintergæster i området. De fleste danske gæster bor oftest et par kilometer fra centrum i bydelen Schüttdorf, hvor den navnkundige Areitbahn bringer folk op i terrænet. Schüttdorf har sit eget lille begynderterræn, hvor de indledende manøvrer læres, inden debutanterne efter et par dage slippes løs højere oppe i terrænet.

Faktisk har Schüttdorf alt, hvad der behøves til en god ferie. Solid afterskiing, gode restauranter og hyggelige barer, omend tempoet generelt er en anelse lavere
og mere familie-minded end i centrum af Zell. Mange når således slet ikke ind til hovedbyen i løbet af ferien, selvom den absolut er værd at spendere et par timer på.

Sikkerhed for sne.
Det eneste åbenlyse minus ved Zell am See er, at skiterrænet er opdelt i flere dele, der ikke hænger indbyrdes sammen. Derfor er det nødvendigt at køre i bus, hvis man ønsker at udforske hele området. Det gælder blandt andet, hvis man vil besøge gletsjerområdet Kitzsteinhorn, der knejser over den lille by Kaprun nogle km syd for hovedbyen.

På gletsjeren udspringer den højeste skibare pist hele 3.029 meter over havets overflade, og det er en herlig sikkerhed at have: Selv i sæsoner med sparsomme forekomster af ‘det hvide guld’ er det således altid muligt at løbe på ski på Kitzsteinhorn, og gletsjeren sikrer også en lang sæson. Derudover er der i de lavereliggende området opstillet et stort antal snekanoner, som kan hjælpe til, når den naturlige nedbør svigter.

God mad
Zell am See er kendt for sine specielle madtempler – de små bjælkehytter. De ligger spredt ud over terrænet og lokker folk ind fra kulden med en liflig duft af varm mad.

Hvad hytterne angår, er terrænets klejnhed faktisk en fordel: Grupper kan om morgenen dele sig op efter styrkeforhold og stadig mødes til frokost. Derfor er det ikke noget problem at tage af sted sammen, selvom færdighedsniveauet er
forskelligt. På samme måde kan man også følges ad, selvom man ikke har samme skipræference.

Zell am See råder således også over 300 km langrendsspor. Og skulle man ønske at udforske det smukke østrigske vinterlandskab uden selv at spænde brædder på fødderne, er Zell også her et godt valg.

Vandreture eller skøjteløb på den tilfrosne Zeller-sø, kanekørsel samt kælkning er blot et par af områdets mange alternative udfoldelsesmuligheder.
 
Ved brug af siden accepterer du at vi anvender cookies for at forbedre din oplevelse - Copyright 2009-2019 - jancassoe@gmail.com
Lav din egen hjemmeside med mono.net