Suveræn shopping i Sofia

På Zhenski Pazar – Kvindernes Marked – dingler de slidte prislapper i små stykker sejlgarn og får besøgende fra Vesteuropa til at tjekke kursen på en bulgarsk leva endnu engang. Den er god nok. Bukserne koster kun, hvad der svarer til 40 danske kroner, og bh’erne kan fås for en flad 10’er. For slet ikke at tale om de latterligt lave priser på sko og tasker. Selvom kvaliteten på varerne ikke altid er Levi’s og Gucci, så rummer de mange små boder på Zhenski Pazar alt, hvad hjertet kan begære af sko, tøj, tasker, frugt og grønt – og så selvfølgelig alt det midtimellem.

Selv en lille planteskole har fundet vej ind i vrimlen af lokale sælgere. Og så er der de opportunistiske sælgere, der benhårdt går efter turisterne. ”Come with me. Very good”, siger en ung mand med tykt, afbleget hockeyhår. Han fremviser stolt sine hjemmelavede produkter. Enorme hakker, spader og skovle. Selv en stor økse forsøger han at sælge. Hvordan han havde regnet med, at man skulle have hans varer med i tasken, vides ikke. Men man har jo lov at prøve!

Zhenski Pazar er bare en af mange shoppingmuligheder i Sofia, for byen vrimler med gode tilbud på gader som Graf Ignatiev, Pirotska-gågaden eller Vitoscha Boulevard, der som byens eksklusive shoppingstrøg har alle mærkevarerne, dog til højere priser end andre steder i Sofia.

Svulstig sovjetcharme og moderne storby
Øst-fernissen er i disse år for alvor ved at blive skrællet af Sofia, og den charmerende hovedstad er i dag ikke længere blot en by, der passerer forbi under dig, mens du læser denne artikel på vej til Sunny Beach. Helt fortjent er Sofia på vej til at blive næste stop i lavprisflyenes hastigt ekspanderende edderkoppespind af ruter, og selvom Bulgarien er fremmed for de fleste, så byder smukke Sofia velkommen til en særegen blanding af svulstig sovjetcharme, moderne storbyatmosfære, åbenhed og priser, der hører til blandt de laveste i hele Europa.

Sofia kan ikke som Rom eller Paris prale med smukke, enestående bygningsværker som Louvre og Colosseum, selvom Sofias mest besøgte attraktion, den smukke Alexander Nevsky-katedral nærmer sig. Til gengæld har Sofia masser af spændende museer og kirker. Desværre findes der ikke et særskilt museum for tiden under det kommunistiske styre, men byens National Museum of Natural History med sine guldskatte, romerske mosaikker, udstillinger om Balkan og Bulgariens spændende fortid er bestemt også et besøg værd. Det samme er Boyana-kirken med sine unikke
freskoer og monumentale bygningsværker i Sofias centrum, hvor man blot behøver at sive rundt på de brede boulevarder med nakken bøjet bagover for at nyde synet.

Sofia kan bryste sig af at være et af de sidste lande, der stadig er klassisk Østeuropa, og øst-vest-skellet udviskes kun langsomt. Sofia er kontrasternes by med store steaks over for surkål og agurk, 4x4 Mercedes over for 2-takts Wartburg og fine fruer over for de damer, der først dukker op på gadehjørnerne i de sene aftentimer. Det er en blanding, der bør opleves, mens den stadig findes. Luksushoteller til lavpris

Det er let at få råd til at bo godt i Sofia. Mulighederne er mange, og du kan vælge at bo billigt, flot, rustikt, på hostel eller i lækker luksus. Fællesnævneren er den lave pris sammenlignet med andre lande. Luksushoteller koster fra ca. 100 euro pr. nat, og især Hotel Dedeman Princess Sofia, der med 600 værelser er Balkans største hotel, kan anbefales. Hotellet har Sofias mest berømte hotel-swimmingpool, og Princess Sofia råder desuden over en af hovedstadens få sushi-restauranter. Hotellet ligger i rolige omgivelser i gåafstand fra centrum og er kåret som Bulgariens bedste konference-hotel, hvilket vidner om kvalitet til prisen. Desuden er der shuttle-service til og fra lufthavnen, hvilket er en vigtig detalje, da der ikke er nogen offentlig transport på den strækning.

Jerntæppet erstattet af grønne tæpper
Dem, der forestiller sig Bulgariens hovedstad domineret af grå beton, smog og Stalin-statuer, kan godt tro om. Balkanguderne har med let hånd strøet grønne pletter ud over hele byen, hvor lokale strækker ben, hygger og nyder, at jerntæppet er erstattet med blomstrende græstæpper. Især den store Borisova Gradina-park, hvor Bulgariens nationalstadion Vasil Levsky-stadion ligger, indbyder til en afslappende spadseretur. Fodboldbaner, tennisanlæg, bordtennisborde, gynger, go-carts og store legepladser gør dette område til en af Sofias store familieoaser.

Og har du fået smag for det grønne, ligger Sofia heldigvis lige på kanten af den flotte Vitoscha National Park. Og en lille tur på 20 minutter i taxa bringer dig fra Sofias sprudlende centrum til afslappende vandring på Vitoscha-bjergets populære skråninger. Nationalparken og Sofias forstæder er gennem årene nærmest vokset sammen, og det giver en helt speciel kontrast, som man ikke oplever i nogen andre storbyer i verden. Og tror du ikke på det, jamen så bare se at komme af sted!
 
Ved brug af siden accepterer du at vi anvender cookies for at forbedre din oplevelse - Copyright 2009-2019 - jancassoe@gmail.com
Lav din egen hjemmeside med mono.net