Kenya 2012

Sommerferien i år var en 3 ugers Kenya fotosafari.

Vi har tidligere haft en fantastisk safarioplevelse på en lodge i Sydafrika, og allerede den gang besluttede vi at vi ville have mere safari på et senere tidspunkt.

Denne gang blev det en primitiv campingsafari, hvor vi skulle køre rundt imellem Kenya´s største nationalparker.

3 dag. 10 Juni
Vækkeuret ringede kl. 06.30 og efter en hurtig omgang morgenmad begyndte den 5 timer lange køretur til Amboseli Nationalpark. Amboseli er en lille nationalpark kendt for sine mange elefanter og udsigten til Kilimanjaro, som er Afrikas højeste bjerg. Ved ankomsten til Kimana camp hvor vi skulle overnatte, fik vi rejst vores telt og spiste til middag inden at vi skulle ud på vores første game drive.

Eftermiddagens 2 1/2 time lange game drive bød på et helt enormt stort antal elefanter i kæmpe store flokke på mere end hundrede styk. Udover elefanterne fik vi også set en hel del andre dyr bl.a. gnuer, zebraer & strudse, så det var en god start på vores safaritur og vi ventede spændt på hvad de næste dage skulle byde på. Til aften lavede vores kok endnu et dejligt måltid til os. Efter aftensmaden gik vi tidligt i seng og tilbragte den første nat i telt under den Afrikanske himmel, fyldt med stjerner og alle de spændende og lidt uhyggelige lyde som den Afrikanske savane har.

Dagens dyr: Elefanter, Gnuer, Zebraer, Bavianer, Grants gazeller, Strudse, Bøfler, Giraffer og en masse forskellige fugle.
5 dag. 12 Juni
Vi vidste godt at Kenya tidligere har haft store problemer med terror, overfald og kidnapninger af turister, men at de stadigvæk har det, det var gået forbi vores hoveder. Da vi var i Nairobi så vi hvordan bilerne blev undersøgt for bomber og vi skulle igennem en metaldetektor for at komme ind i storcentrene.

Men i dag hvor vi skulle videre fra Amboseli til Tsavo West Nationalpark kom det noget bag på os at vi skulle køre i konvoj sammen med andre safaribusser og vagter bevæbnet med maskingeværer. Det viste sig at den vejstrækning som vi skulle køre på, var berygtet for bortførelser, hvor gidseltagere fangede turister og tog dem med til Somalia for at opkræve løsepenge. Nå men vores tur gik heldigvis godt.

Vel fremme i Tsavo West fik vi opbygget lejren på en offentlig campingplads hvor de eneste faciliteter var en noget uhumsk toiletbygning. Vores kok sørgede for noget middagsmad inden at vi tog på en lidt kedelig 4 timer lang eftermiddags game drive, nå men de kan jo ikke være lige gode alle sammen og vi havde jo været heldig indtil videre. Vi håbede bare på at morgendagens game drives ville blive bedre.

Dagens dyr: Elefanter, Giraffer, Zebraer, Klipspringer, Bavianer, Strudse, Dik Dikér, Kuduer, Sjakaler og Klippegrævlinger.
8 dag. 15 Juni
Vi startede dagen meget tidligt i dag, vækkeuret ringede kl. 05.30 og efter en hurtig kop kaffe, kørte vi afsted på et game drive, og hvilken oplevelse det blev. Det begyndte meget normalt, helt stille og roligt med lidt forskellige dyr.

Pludselig fik vi øje på en død bøffel som lå ca. 50 meter væk fra vejen, og vi ville undersøge sagen nærmere, så vi fandt kikkerterne frem. I det høje græs så vi en enkelt løvinde og kunne se at der var blevet spist af bøflen. Der gik ikke længe inden at vi så at der var flere løver og vi fik os talt frem til at der var 8 (4 voksne hunner og deres 4 tenager unger). De havde en gang i løbet af natten fået bøflen nedlagt og havde spist hvad de kunne, så nu lagde de bare og slog mave og passede på byttet, så de Sjakaler og Hyæner der var kommet til ikke kunne komme til fadet.

Det var desværre lidt svært at komme til at få nogle ordentlige billeder af løverne, men de var heldigvis blevet tørstige efter nattens ædegilde og 7 af dem begav sig hen til et nærtliggende vandhul for at slukke tørsten, mens den sidste blev ved byttet. Vi fulgte efter de tørstige løver og fik en fantastisk oplevelse af de mange store katte på helt nært hold. Derefter kørte vi tilbage til den nedlagte bøffel, hvor den enlige løve havde svært ved at holde Sjakalerne væk og det lykkedes dem at få fat i nogle gode lunser kød, så nu var også de mætte.

Det var turens hidtil største oplevelse og glade kørte vi tilbage til lejren hvor vi fik noget morgenmad og pakkede sammen for at køre tilbage til Nairobi, hvor vi skulle have en overnatning inden at vores safari fortsatte videre imod nye parker og nye oplevelser. Det skulle nu også blive godt at få et varmt brusebad og sove i en dejlig seng :)

Dagens dyr: Løver, Hyæner, Sjakaler, Bavianer, Marekatte, Elefanter, Zebraer, Giraf gazeller, Grants gazeller, Impalaer, Vortesvin, Vandbukke, Bøfler og Dik Dikér.
11 dag. 18 Juni
Klokken 08.00 var morgenmaden spist og bilen pakket, så vi startede køreturen til Samburu Nationalpark hvor vi skulle bo de næste par dage. Vi ankom til campen 5 timer senere efter næsten 20 politi kontroller og nok et par hundrede mega irriterende vejbump, som man af en eller anden ukendt årsag har besluttet sig for, at de skal være overalt i Kenya, uanset om det er en smal grusvej eller en 6 sporet motorvej.

Inden ankomsten til Samburu havde vores chauffør advaret os om at Bavianerne der var utroligt nærgående og at vi virkelig skulle passe på vores ting. Så vi var på vagt med det samme vi steg ud af bilen og så at der var en flok Bavianer i nærheden. Hmmm hvem var så den første til at dumme sig ? Det var selvfølgelig chaufføren, han vendte ryggen til bilen i ca. 10 sekunder i mens at vi andre var ved at bære bagage hen til teltpladsen, og det var der straks en Bavian der udnyttede og sprang ind i bilen for at stjæle, den blev dog opdaget med det samme, så i stedet for at stjæle valgte den at overskide bilen inden at den flygtede ud igen. VIRKELIG LÆKKERT.

Eftermiddagens game drive startede rigtigt godt i det at der ikke gik mere end 10 minutter inden at vi så 2 hun Løver. Vi blev ved dem et stykke tid for at se om de hvad de var ude på, men der skete ikke det helt store. Vi blev derfor enige om at køre videre for at se hvad vi kunne finde og vi så da også lidt forskellige dyr. Pludselig huggede chaufføren bremserne i og råbte Leopard, men det var for sent, den var væk igen. Vi ræsede rundt om en gruppe buske og der stod den, et pragt eksemplar var det og vi fulgte den alt imens at den gik hen af vejen.

Kort efter fik vi øje på endnu en Leopard som sad oppe i et træ og vi blev ved den indtil at kameraet nærmest var rødglødende. Til sidst var der kommet så mange andre safaribusser til, at der nærmest var trafikprop og da vi havde fået de billeder vi skulle have, valgte vi at køre videre.

Der gik ikke længe inden at vi fik øje på 3 hun Løver som vi da selvfølgelig også skulle fotografere, også selvom at chaufføren mente at vi efterhånden havde set så mange Løver at det da snart måtte være kedeligt :)

2 minutter efter at vi havde forladt Løverne fandt vi endnu en Leopard liggende på en gren oppe i et træ, men da lyset var ved at forsvinde blev vi der ikke ret længe. Da vi kom tilbage til lejren var det tid til at få vasket alt støvet af kroppen, men da lejren delte vandforsyning med en nærtliggende lodge, hvor alle gæsterne åbenbart også var i bad, så havde vi ikke tryk nok på vandet til at det kunne komme ud af bruseren. Derfor blev dagens bad til en etagevask med en spandfuld vand.

Dagens dyr: Leoparder, Løver, Elefanter, Netgiraffer, Bavianer, Impalaer, Dik Dikér, Grants gazeller, Zebraer, Vortesvin, Oryxér, Krokodiller, marekatte og Gribbe.
15 dag. 22 Juni
Efter et solidt morgenmåltid kørte vi af sted på dagens første game drive som var ganske god. Vi fik i løbet af turen ført endnu 2 nye dyrearter til listen over de dyr som vi har set i Kenya, og dermed manglede vi kun nogle ganske få dyrearter inden at vi har set alle Kenya´s pattedyr. De nye var Eland, som er Afrikas største medlem af hjortefamilien, og så fik vi set 10 Hvide Næsehorn.

Vi befandt os også pludselig midt i den største flok af Bøfler som vi endnu har set, og et godt gæt på antallet af dyr, ville nok være på 6-800 stk. Vi var jo lidt skuffede over at der ikke var nogle Flamingoer ved søen, så da vi fandt en ganske lille skare på ca. 50 fugle, hjalp det da lidt på det :) Lidt er jo som bekendt bedre end ingenting.

Ligesom vi kom rundt et sving på vejen stod der 2 han Giraffer som var i gang med en kamp om territorie eller kvindfolk og det blev også en speciel oplevelse at se de store dyr stå og slå til hinanden i nærmest slowmotion, for derefter at kikke hinanden an, inden at de igen fortsatte kampen.

Eftermiddagens oplevelser bestod bl.a. af at vi fik set et Hvidt Næsehorn på helt tæt hold, den vandrede simpelthen stille og roligt rund og spiste, lige op og ned af bilen, og ikke som tidligere i dag hvor de holdt en behørig afstand til os.

Men det mest bemærkelsesværdige vi så var 5 Flodheste. Ja nu er det jo ikke specielt nævneværdigt i sig selv på et 2 1/2 times game drive. Nej det usædvanlige i det, er at Lake Nakuru er en såkaldt sodasø, og at Flodheste ikke kan leve her. Grunden til at der er nogle her, skal findes i den historiske høje vandstand og de store nedbørsmængder der er kommet i området i de seneste måneder. Vandet i søen er nemlig blevet så tilpas ”fortyndet” med ferskvand at de kan opholde sig her, og de åer og bække som løber ud i søen, er blevet store nok til at de kan færdes i dem. Men det uventede besøg af Flodheste er kun midlertidigt, idet at hvis de ikke fortrækker sig fra søen i løbet af få dage, så vil de simpelthen dø på grund af sodaen i søen.

Dagens dyr: Hvide Næsehorn, Eland, Flamingoer, Flodheste, Klippe Grævlinger, Marekatte, Netgiraffer, Bøfler, Vandbukke, Bavianer, Gazeller, Vortesvin, Impalaer, Zebraer og om muligt endnu flere fugle end i går.
19 dag. 26 Juni
Om formiddagen kørte vi rundt i Masai Mara i ca. 5 timer for at spotte dyr, det virkede dog som om at der var endnu mere øde end normalt. Det gjorde nu ikke helt så meget, for ud af de få dyr som vi så, var der 4 af The Big Five. Det var Løve, Elefant, Bøffel og Næsehorn, sidst nævnte er i øvrigt det dyr i Masai Mara, som er sværest at finde, idet at der er under 50 af dem i det kæmpe store reservat.

Det bedste ved denne tur var dog at vi endelig fandt den sidste af Afrikas store katte, og den sidste af Kenya´s vilde dyr, som lever på savannen eller i bushen, som vi endnu ikke havde set, nemlig Geparden. Det var en hun med sin halvstore unge. De befandt sig på en lille høj godt 100 meter fra nærmeste farbare sti, og det var desværre lidt for langt væk til at få nogle rigtigt gode billeder, så vi måtte nøjes med det som kameraet kunne klare på den afstand, og så ellers nyde synet af dem igennem kikkerten.

Efter vores siesta var det igen blevet tid til at tage ud på game drive. Det var begyndt at regne og vi snakkede om at det nok ville blive lidt kedeligt, da vi var nød til at have taget lukket, og nøjes med at kigge ud igennem våde og duggede vinduer. Den første lille time skulle det vise sig at holde stik, vi så vel kun en enkelt Topi i den tid.

Men så holdte det op med at regne og taget blev åbnet. Efter 10 minutter fandt vi 6 løver liggende tæt sammen lige ved vejkanten, alt imens at de var omringet af en stor flok Hyæner. Vi fik igen nogle fantastiske billeder og blev der et stykke tid, for at se om der skete noget, men Hyænerne fortrak sig stille og roligt, da de fandt ud af at der ikke var noget mad at komme efter.

Lige da vi forlod stedet kom der en melding over radioen, at der var set 2 Geparder et stykke fra hvor vi var. Chaufføren kiggede på os og han fik et ”Yes go” tilbage. Så gav han ellers bilen gas og vi nærmest fløj afsted hen over de dårlige stier. Da vi endelig kunne se stedet hvor Geparderne skulle være, var det første vi så, ikke mindre end 40 safaribusser som holdt i en stor klump. Vi var sikre på at vi ikke ville nå at se de smukke dyr, idet at vi jo også skulle nå ud af parken inden kl.18.30 for ikke at få en stor bøde. Men heldet var med os. Geparderne var blevet trætte af det store postyr, så de var på vej væk, og kom gående hen lige forbi vores bil. Fantastisk, vi fik vores billeder og så gik den vilde jagt, for at nå ud inden lukketid, hvilket lige lykkedes. Dette var et super game drive i det så ellers øde Masai Mara.

Dagens dyr: Geparder, Hyæner, Sjakal, Sort Næsehorn, Løver, Elefanter, Giraffer, Topier, Bøfler, Marekatte, Gazeller, Impalaer, Zebraer og Vortesvin.
 
1-2 dag. 8-9 Juni
Så blev det endelig tid til den længe ventede rejse til Kenya. Denne gang tog vi bussen til Billund og efter den korte flyvetur til Amsterdam, var det tid til et flyskifte. Vi havde kun en lille time inden at vi skulle flyve videre imod Nairobi, og derfor ræsede vi igennem Amsterdam lufthavn. Vi nåede kun lige at hurtig ryge en enkelt smøg inden at vi skulle ombord på flyet fra Kenya Airways. Alt det stress og så endte det med at vi måtte vente i næsten 1 1/2 time på grund af meget blæst inden at vi fik lov til at lette.

Vi landede i Nairobi ca en 1/2 time forsinket kl. 07.00 dagen efter. Ombord på flyet havde vi fået nogle forskellige papirer som skulle udfyldes og sammen med visumansøgningen som vi havde med hjemmefra lignede det et lille mareridt som vi skulle igennem i lufthavnen. Det gik dog utroligt smertefrit og en lille halv time og 100 $ senere stod vi ude på gaden hvor Kipling Travels lokale samarbejdspartner Spurwing Travel stod klar til at køre os til vores overnatningssted i Karen som er opkaldt efter Karen Blixen og er en forstad til Nairobi.

Da vi havde fået vores værelse bestilte vi noget morgenmad og sprang derefter en tur under dynen og nød lidt tiltrængt søvn, det er altså ikke til at sove ordentligt i et fly. Friske og veludhvilede stod vi op først på eftermiddagen og gik en tur ind til det nærtliggende indkøbscenter, hvor vi fik vekslet nogle penge og købt cigaretter. Resten af dagen slappede vi af og så frem til at vores safari tur skulle starte i morgen.
Elefant i Amboseli
4 dag. 11 Juni
Daniel havde været vågen rigtig mange gange i løbet af natten idet han hele tiden blev vækket af hyænernes latter, jeg siger bare hurra for ørepropper :) Dagen i dag skulle bruges på at udforske Amboseli Nationalpark, så efter vores morgenmad tog vi afsted på et morgen game drive.

Den såkaldte ”morgen” tur gik dog hen og varede ikke mindre end 6 timer da oplevelserne ingen ende ville tage. Uanset hvor vi kiggede hen var der dyr i store mængder. Bl.a. de bedste oplevelser var en stor flok flodheste som var gået på land og en kæmpe flok af Bavianer som krydsede vejen lige foran os, alt imens at de udførte alverdens kunstner, herunder nogle som prøvede på at udvide flokken endnu mere.

Men turens absolute højdepunkt var uden tvivl da vi spottede 2 flotte hun Løver som kun opholdt sig ca. 10 meter fra vores bil. Der blev taget en ordentlig stak billeder at de prægtige dyr og nu var vi ikke spor i tvivl om at vi havde valgt det rigtige safariland til vores tur. Det var et fantastisk game drive.

Efter middagsmaden og en kort siesta var det igen tid til at tage på game drive. Denne tur gav dog ikke det helt store, der var de velkendte store flokke af Elefanter, Gnuer og Zebraer og så fik vi da også lige føjet et enkelt nyt dyr på listen over sete dyr, nemlig Hyænen. Vi havde næsten overset den da vi ud af øjenkrogen spottede den bare 5 meter fra bilen. Det gav nogle gode billeder af den store ådsels-ædende benknuser.

Dagens dyr: Løver, Sjakal, Ræve, Elefanter, Gnuer, Zebraer, Bavianer, Grants gazeller, Thomson Gazeller, Marekatte, Hyæner, Vortesvin, Impalaer, Strudse, Bøfler, Flodheste, Hare, Jordegern og igen en hel masse forskellige fugle.
Bavianer i Amboseli
6 dag. 13 Juni
Efter en lidt skuffende dag i Tsavo West besluttede vi os for at vi skulle prøve at køre til Tsavo East i stedet for og se om der ikke var mere held med dyrene der. Så efter morgenmaden pakkede vi lejren sammen og fik det hele læsset ind i bilen. Undervejs igennem Tsavo West kørte vi morgenens game drive, men med samme held som i går, der var næsten ingen dyr at se i den tætte bevoksning.

Da vi var ude af parken havde vi ca. 2 timers kørsel til indgangen af Tsavo East, hvor vi fik meldt vores ankomst og fandt Ndololo camp hvor vi rejste vores lejr. Her bød eftermiddagens game drive på en helt anden mængde af dyreliv, så kameraet kom atter på en hård prøve med at tage de mange billeder. Specielt blev de røde elefanter fotograferet meget. Elefanterne er i Tsavo East røde, på grund af den meget røde støv som lægger som et tykt lag over alt og den støvbader Elefanterne i. Turens store højdepunkt var det igen løverne som leverede. Vi fik set ikke mindre end 4 store hunløver på meget tæt hold, FANTASTISK.

Dagens dyr: Elefanter, Bavianer, Strudse, Løver, Dik Dikér, Kuduer, Vandbukke, Bøfler, Impalaer, Vortesvin, Marekatte, Zebraer og Grants Gazeller.
Løve i Tsavo East
7 dag. 14 Juni
Turens camps har alle deres små problemer. Campen i Tsavo West var fuld af flåter, man kunne simpelthen ikke tage et eneste skridt uden at de sad og tyggede løs på ens blod. Campen her i Tsavo East har ikke det problem, men så er den åbenbart beliggende i et gift paradis. Her er simpelthen alle de giftige dyr som Kenya har at byde på. Her er både Black Mamba og Bushmaster som begge er dødelige slanger, her er også giftige edderkopper så store som underkopper og så er her skorpioner. Man skal virkelig have et øje på hver finger i denne camp.

Dagens morgen game drive varede i 5 timer og gav da også et pænt udbytte af dyr herunder et par som vi ikke havde set før, nemlig Oryx og Girafgazelle. Da vi kom meget sultne tilbage til lejren, blev vi glædeligt overraskede over at kokken havde sørget for at vi skulle have hjemmelavede pommesfrites og kylling til middag, mums det var godt med nogle kartofler :)

Efter en kort siesta tov vi igen afsted på game drive kl. 15. Det var dog en noget kedelig start på turen vi fik, da der nærmest ikke var nogen dyr at finde, men en times tid inden at vi var hjemme igen, vendte lykken og vi fik igen set nogle dyr som vi endnu ikke havde set, Manguster & Topi og game drivet sluttede af med en flot ung han løve.

Dagens dyr: Løve, Manguster, Topi, Gribbe, Elefanter, Giraffer, Bøfler, Bavianer, Strudse, Dik Dikér, Vandbukke, Impalaer, Kuduer, Marekatte, Zebraer, Grants gazeller, Girafgazeller, Oryxér, Klippegrævlinger.
9 dag. 16 Juni
I dag var det så tid til at fortsætte vores safari, denne gang skulle vi nordpå op til Meru Nationalpark. Meru er en park som ikke besøges af ret mange mennesker og det viste sig da også at være en lang tur. Det blev til ikke mindre end 9 timers kørsel, fra at vi forlod Nairobi.

Da vi ankom til Meru var klokken allerede over 17.00 så vi valgte at køre direkte imod campen hvor vi skulle overnatte, og så køre lidt game drive undervejs. Allerede fra start så vi dyr, der iblandt Netgiraffen som kun findes i det nordlige Kenya. Lige inden at vi nåede frem til campen så vi noget der lagde på vejen et lille stykke fremme og da vi kom nærmere kunne vi se at det var nogle løver. Vi kørte helt tæt på og kunne tælle os frem til at der var 2 store han løver, mindst 6 hun løver og et par unger. De havde nedlagt en bøffel kun et par meter fra vejen og lagde og slappede af alt imens at de vogtede deres bytte.

Vi var efterhånden sent på den så vi var nød til at forlade løverne og køre det sidste stykke vej. Netop som vi ankom til lejren gik der en meget stor han Elefant lige der hvor vi skulle rejse vores telte, så spændingen for hvordan natten skulle gå var næsten alt for stor. Man må sige at Meru viste sig fra sin bedste side lige fra starten :)

Dagens dyr: Løver, Elefanter, Netgiraffer, Vandbukke, Impalaer, Bavianer, Bøfler og Girafgazeller.
Sort Næsehorn i Meru Nationalpark
10 dag. 17 Juni
I dag tog vi på en hel dags game drive. Vi startede ud efter morgenmaden kl. 08.00 og lagde ud med at køre forbi stedet hvor Løverne fra i går havde nedlagt bøflen. Der fandt vi en enkelt hun løve med et par unger og da der ikke skete noget videre spændende kørte vi videre. Herfra skulle der gå næsten 4 timer inden at vi fandt noget ud over de sædvanlige dyr, nemlig de Sorte Næsehorn. Vi fik set ikke mindre end 5 af slagsen og efter en hel del billeder af de prægtige dyr var det blevet tid til at spise den medbragte mad som vores kok havde sørget for.

Eftermiddagen blev ikke meget mere ophidsende end formiddagen havde været og ved 4 tiden besluttede vi os for at køre endnu et smut forbi Løverne for at se om der skulle foregå noget specielt, men der var ikke rigtigt noget at komme efter, bortset fra at vi fandt ud af at der var flere unger end vi troede og hannerne var ikke længere af se. Mon de var gået hen imod lejren ?

Vel tilbage i lejren var det tid til at få vasket alt støvet af kroppen i en omgang dejligt koldt vand og så blev der ellers bare slappet af indtil at der var aftensmad. Endnu et dejligt måltid tilberedt under meget primitive forhold. Det er utroligt hvad vores safari kok kan.

Dagens dyr: Løver, Elefanter, Netgiraffer, Vandbukke, Impalaer, Bavianer, Bøfler, Grants gazeller, Buskbukke, Flodhest, Sorte Næsehorn, Marekatte, Zebraer og Vortesvin
12 dag. 19 Juni
Vi brugte denne dag på 3 game drives i Samburu Nationalpark. Den første tur tog vi afsted på kl. 06.30 og udover at vi så de 3 hun løver fra i går, bød denne tur ikke på noget nævneværdigt.

Kort tid efter morgenmaden kørte vi igen afsted. Efter ganske få minutter mødte vi en safari lastbil som var kørt fast i det løse sand. Vores chauffør mente vi skulle hjælpe dem ved at gå ud og skubbe, men da Daniel og jeg kunne se at der stod 20 hollændere og at det kun var halvdelen af dem som gad at skubbe på lastbilen, så vi absolut ingen som helst grund til at vi skulle gå ud og blive møg beskidte. Derfor var det kun vores chauffør som kom til hjælp i nødens stund.

Resten af formiddagens game drive bød kun på ganske få unikke øjeblikke, som da vi fandt en stor flok Oryxér og vi fik set en Elefant flok som fik bad i floden. Ved 13 tiden vendte vi tilbage til lejren for at spise til middag og slappe lidt af, inden at vi skulle ud på eftermiddagens tur, som vi håbede på ville give nogle lidt mere spændende oplevelser.

Det sidste game drive denne dag var en temmelig kedelig affære til at starte med, det var ligesom om at alle dyrene havde forladt parken, men efter næsten 2 timer kom der lidt gang i dyrelivet. Først så vi Grevy Zebraen der ligesom Netgiraffen kun findes i den nordlige del af Kenya. Derefter så vi en flok hun løver og lige efter at vi var kørt fra dem kom der endnu en løve gående lige forbi bilen, hvilket gav nogle rigtige gode pletskud. Efter endnu en lang dag under den afrikanske sol, som i dag var ekstra varm, var det dejligt at komme tilbage til campen og slappe af i den kølige aftenluft.

Dagens dyr: Løver, Elefanter, Netgiraffer, Bavianer, Impalaer, Dik Dikér, Gazeller, Vortesvin, Oryxér, Krokodiller, Marekatte, Kuduer, Grevy Zebra og Gribbe.
Leopard i Samburu nationalpark
14 dag. 21 Juni
Vores lejr ved Mount Kenya lå i omkring 2.000 meters højde og derfor var det hundekoldt om natten. Jeg vågnede kl. 03.00 ved at jeg frøs helt vildt, så jeg fik mig pakket ekstra ind i tøj, men lige meget hjalp det, det var slut på den nattesøvn og det var en helt befrielse da vækkeuret ringede kl. 06.00 og vi skulle op.

Et par timer senere var vi så atter på vejen igen, denne gang skulle vi til Lake Nakuru Nationalpark. Undervejs gjorde vi holdt ved den sædvanlige og efterhånden så kendte butik med souvenirs, hvor alle safari chauffører underligt nok skal på toilet og have en kop kaffe, alt imens at os turister skal overfaldes af sælgere. Vi gjorde også stop ved et smukt vandfald, hvor vi lynhurtigt tog et par billeder og så skyndte os væk igen, for også her vrimlede det med utallige sælgere.

Vi var tidligere på ugen blevet fortalt at ved Lake Nakuru skulle vores telt skiftes ud med et Guest house, og det var chaufføren, kokken og Daniel glade for, men jeg syntes at det var noget bavl, for det var ikke det jeg havde bestilt. Min rejse skulle være en budget campingsafari, så da vi fik af vide at der ikke var noget vand i gæstehuset og at vi alligevel skulle campere blev jeg glad.

Lige da vi kørte ind i parken ved Lake Nakuru fik vi en ny melding, nu havde de fået vandet til at fungere igen i gæstehuset og det ville blive der at vi skulle sove i de næste 2 nætter. Ja ja huset var da okay, men som sagt så var det jo ikke det jeg havde bestilt. Der fik Spurwing Travel lige et stort minus.

Det første game drive ved Lake Nakuru gav ikke det helt store, og så alligevel. Vi har efterhånden set rigtig mange dyr på vores rejse rundt i Kenya og i store mængder, men intet andet sted har vi set så store flokke som her ved Nakuru, så det var en oplevelse i sig selv at se.

Landskabet her er også helt anderledes end det vi hidtil har set. Alle de andre steder hvor vi har været, har det været utroligt tørt, vi har for at sige det rent ud, haft støv helt ned i underbukserne hver dag. Men her ved Nakuru er her utroligt grønt og frodigt alle vegne. I de seneste par måneder er der kommet så meget regn, at vandstanden i søen er så høj, at det ikke er set magen i mange år. Det har desværre også den betydning at der ikke er nogle Flamingoer her, hvor her ellers er et par millioner når der er flest.

Dagens dyr: Sort Næsehorn, Bøfler, Vandbukke, Skildpadder, Bavianer, Gazeller, Vortesvin, Marekatte, Impalaer, Colobus aber, Zebraer og så mange forskellige fugle at det er helt umuligt at nævne dem alle.
Gnuer i Amboseli
16.dag. 23 Juni
I dag var det så blevet tid til at tage videre til turens sidste park, som var Masai Mara Game Reserve. Chaufføren havde på forhånd advaret os om at det ville blive en lang og hård tur, på rejsens hidtil værste veje. Det havde han helt ret i. De sidste 80 km grusvej var simpelthen i så dårlig en stand at det nærmest ikke lader sig gøre at beskrive det. Vi kunne lige så godt have kørt rundt på en pløjemark, hvilket vi i øvrigt også gjorde ca. halvdelen af tiden, fordi at det simpelthen var at foretrække. Det eneste problem ved at køre på markerne var at Masaierne jo selvfølgelig ikke var helt tilfredse med det, så de gjorde alt for at holde os væk, såsom at ligge store sten og grene fra Akacietræet med deres kæmpe pigge ud over det hele som vejspærringer, hvilket jo også resulterede i at vi punkterede.

Om eftermiddagen havde vi så vores første game drive i Masai Mara, og hvad jeg skal mene om det, ved jeg ikke rigtigt. Masai Mara er helt anderledes end de andre parker som vi har været i. Landskabet er fantastisk med de helt enormt store græssletter, så det er en oplevelse i sig selv. Men idet at vi er her lidt for tidligt i forhold til den store migration, er dyrene meget spredt og svært at spotte på de store vider og i det høje græs. Her er også utroligt mange safaribusser fyldt med turister. Man ser de små minibusser overalt og når der er spottet noget specielt, bliver det sagt i radioen og så holder der 20 biler inden for ganske få minutter. Det er vi jo heller ikke vant til, de fleste steder vi har været , har vi næsten haft for os selv. Nå men nu må vi jo se hvad de næste dage byder på. Eftermiddagen højdepunkt var i øvrigt et kort møde med en Hyæne.

Dagens dyr: Gnuer, Elefanter, Giraffer, Topier, Manguster, Hyæne, Sjakaler, Bøfler, Vandbukke, Marekatte, Bavianer, Gazeller, Vortesvin, Impalaer, Zebraer og Grøn Mamba.
Røde elefanter i Tsavo East
18 dag. 25 Juni
Efter gårsdagens oplevelser med de mange turister, havde vi besluttet at køre ud i en noget mindre besøgt del af parken, for at undgå de mange biler og for at lede efter Geparder, som vi endnu ikke havde fået set.

For at gøre en lang historie kort, så lykkedes det ikke på det 10 timers lange game drive at spotte Geparden. Men vi fandt en løveflok, hvoraf en af hunnerne lagde ude midt på vejen med alle 4 ben lige op i vejret. Selv da vi kom så tæt på at vi kunne have stukket hånden ud af vinduet og rørt ved hende, gad hun ikke og flytte sig. Det gav nogle fantastiske billeder :)

På et tidspunkt spottede vi noget ude i horisonten som bevægede sig, og vi fik i kikkerten bekræftet at det var nogle hyæner, der prøvede at komme ind i en eller anden form for bygning. Det skulle vi da også lige kikke lidt nærmere på. Da vi ankom til stedet kunne vi se at det var lykkedes hyænerne at bryde ind i et fjernt beliggende affaldsdepot som tilhørte en lodge. Vi blev der et stykke tid og kiggede på det store ædegilde det blev til, da der efterhånden var en flok Hyæner på mindst 12, en stor gruppe Bavianer og en del Marabustorke som også blev tiltrukket.

Efter synet af ædegildet var vi selv ved at savne den medbragte middagsmad, så vi kørte ned til den store Mara flod, hvor vi fandt et sted at spise. Stedet vrimlede med marekatte, så der blev hele tiden passet godt på at de ikke stjal noget fra os. Da vi var noget frem til desserten, som bestod af et æble og en banan, havde jeg kommet til at sænke paraderne for meget og glemte et kort øjeblik at holde øje med de små tyveknægte. Dette resulterede i at da jeg stod tilbage med en halv banan i hånden, var der en af Marekattene der havde sneget sig ind på mig, den sprang op på armen af mig, greb fat om bananen og bed mig i tommeltotten og så for den op i det nærmeste træ, for at spise byttet. AV hvor bed den lille satan hårdt. Så kan jeg lære det, kan jeg :)

Dagens dyr: Løver, Hyæner, Kongoniér, Elefanter, Giraffer, Topier, Strudse, Bøfler, Marekatte, Gazeller, Impalaer, Zebraer, Bavianer, Mangustere, Flodheste, Krokodiller og Vortesvin.
Kudu i Samburu

¤ ¤ Min samlede vurdering af rejsen ¤ ¤

Her vurderer jeg rejsen som jeg oplevede den.

Jeg bedømmer : Rejsemål, overnatningssted, rejsebureauet og den samlede oplevelse.

Jeg giver karakter på en skala fra 1 til 5.

Rejsemål :
Kenya 4
Nairobi 1
Amboseli Nationalpark 5
Tsavo West Nationalpark 2
Tsavo East Nationalpark 4+
Meru Nationalpark 4
Samburu Nationalpark 5
Mount Kenya området 2+
Lake Nakuru Nationalpark 4
Masai Mara Nature Reserve 3+

Overnatning :
Spurwing Guest house (Nairobi) 4
Kimana camp (Amboseli) 3+
Offentlig camp (Tsavo West) 2
Ndololo offentlig camp (Tsavo East) 3+
Offentlig camp (Meru) 4
Offentlig camp (Samburu) 1+
Bantu Campsite (Mount Kenya) 3+
W.C.K. Guest house (Lake Nakuru) 3
Spurwing Campsite 2+

Rejsebureauet :
Kipling Travel (Danmark) 5
Spurwing Travel (Kenya) 4

Rejseoplevelse :
Samlet set 4+

 

Amboseli Nationalpark er et 392 km2 stort internationalt biosfære-reservat på grænsen til Tanzania og for foden af Kilimanjaro - Afrikas højeste bjerg. Parken er paradis for elefanter og bøfler, der nyder godt af den frodighed, sumpene tilbyder. Disse sumpe, der blandt andet er dannet af smeltevandet fra Kilimanjaros sneklædte tinder, står i skærende kontrast til den udtørrede saltsø, der er en anden markant del af parkens økosystem. Foruden bjerget i baggrunden er parken hovedsageligt kendt for den store elefantbestand, der sammen med mængder af andet vildt trives så godt som aldrig før. Løver, zebraer, geparder, gnuer, bøfler og andet savannevildt findes rimeligt let på den flade savanne. Også fuglelivet er rigt, og områdets spændende dyrebestand er markant forbedret de seneste år.

Tsavo er med sine 22.000 km2 Kenyas største nationalpark. Tsavo er delt op i Tsavo East og Tsavo West. Det meste af området består af savanner, lokalt med ret tæt kratbevoksning. På grund af områdets størrelse kan man i langt højere grad være alene end i de mere centralt beliggende nationalparker. Dyrelivet er rigt – Tsavo er kendt for sine meget store flokke af elefanter (i alt 9.000), der her ofte er røde! Farven skyldes, at de farves af Tsavos røde, lateritholdige jorde.

Meru Nationalpark i det nordlige Kenya dækker et areal på 870 km2. For foden af Nyambeni-bjergene i 1200 meters højde breder skovlandskaber sig og længere nede løber masser af floder. Langs bredderne står træer og doumpalmer. Alle floderne løber sammen i den store Tanaflod, der udgør parkens sydlige grænse. Krybskytteri har været et stort problem i Meru, men det er heldigvis lykkedes at rette op på problemet.

Mount Kenya Nationalpark ligger ca. 180 km nord for Nairobi. Parken er etableret rundt om Afrikas næsthøjeste bjerg (og Kenyas højeste) Mount Kenya, som er en gammel vulkan og måler 5199 m på sit højeste punkt. Mount Kenyas sneklædte tinde står som stor kontrast til de omkringliggende tørre, rødligt farvede græssletter. Mount Kenya hæver sig over ækvatorlinien og byder på et af verdens sjældenheder - ækvatorial sne. For den lokale befolkning, Kikuyuerne, er bjerget helligt da det siges at være hjemsted for en af deres guder. Første del af bjerget er tæt vegetation, hvor elefanter, bøfler og antiloper stortrives.

Samburu er måske det bedste sted at se elefanter og løver nord for Nairobi. Flokkene af Grants Gazeller og impalaer lader sig studere på klodshold. I Samburu stifter man tillige bekendtskab med flere dyrearter, som man ellers skal til svært tilgængelige områder mod nord for at se. Det gælder de smukke, finstribede og storørede Grevy’s Zebraer og de ”køkkenternede” Netgiraffer. I disse tørre egne svinger adgangen til vand: Flere af halvørkenens dyrearter er tilpassede, så de kan klare sig på den væde, de får med føden – som de smukke, sandfarvede Beisa Oryx-med de lange, lige horn og den spøjse, langhalsede Gerenuk, der stående på bagbenene napper skud fra buskene.

Løver i Masai Mara

Nakuru-søen, der af mange regnes som Østafrikas, ja måske hele verdens bedste fuglesø – er en vidunderlig oplevelse. Den er salt, og tilholdssted for over en million lyserøde Flamingoer af to arter: den lille og stærkt farvede, og den større, blegere, som man i øvrigt kender fra Nordafrika og Sydeuropa. Langs hele søens bredder står de, skulder ved skulder, og blander sig med de store Maraboustorke. Det er også her at der er størst chance for at se Leoparder.

Hyæne i Masai Mara

Masai Mara. Tænker man på savannerne og de rigtige store flokke af savannevildt må valget falde på Masai Mara – det er nemlig Kenyas mest dyrerige område. Masai Mara er i princippet også den nordlige del af Tanzanias legendariske Serengeti-slette. Dette er Østafrika, som vi kender det fra safarifilmene: på den åbne savanne græsser store flokke af zebraer, Kongoni, topi og gnuer, mens mange mindre antilopearter - især Thompson's og Grant’s Gazeller samt impalaer gør dem selskab. Småflokke af vortesvin ses. Det er her chancerne for løver er størst, for de tiltrækkes, ligesom hyæner og sjakaler af de mange græsædende dyr. Det kan være en god ide at se efter kredsende gribbeflokke, for de er nemlig et signal om, at et ådsel ligger til fri disposition - hvis da ikke løverne er i gang med et festmåltid. Bestanden af rovdyr er forrygende. Hyæner, løver, leoparder og geparder er rigt repræsenteret overalt. Og ikke uden grund, for hvor der er mange byttedyr, er der mange rovdyr.

13 dag. 20 Juni
I dag pakkede vi så atter teltene sammen for at tage videre til det næste sted. Det var en kort køretur på ca. 3 timer, til området i nærheden af Mount Kenya. På vejen ud af Samburu Nationalpark kørte vi lidt game drive og fandt blandt andet de 3 hun løver fra de andre dage og fik sagt pænt farvel til både dem og Samburu.

Undervejs til Mount Kenya krydsede vi igen ækvator, denne gang ned til den sydlige verdensdel, og lige præcis der hvor ækvator er stoppede vi for at tage et par billeder.

Enhver kan jo komme og sige at lige præcis dette sted er jordens midte, så som et bevis fik vi en lille opvisning af de lokale. De havde en spand med vand i og i bunden af spanden var der et lille hul så vandet kunne løbe ud. Vi gik 20 meter mod nord og han lod vandet løbe ud af hullet og smed et par små pinde ned i vandet. Dermed kunne vi se at vandet roterede med uret imens at det rendte ud. Vi gik derefter 20 meter syd for ækvator, hvor optrinnet startede forfra, men denne gang roterede vandet imod uret imens at det rendte ud. Til sidst gik vi hen og stod direkte på jordens midte og lavede forsøget en sidste gang, og her rendte vandet bare lige ned uden at rotere. Bedre bevis kunne vi ikke have fået.

Efter at vi var nået frem til Mount Kenya, som absolut skulle være dækket i skyer ligesom Mount Kilimanjaro, fik vi noget og spise og derefter fik vi en guidet vandretur i den nærtliggende skov. Det blev til et par timers vandring inden at vi vendte tilbage til lejren, hvor vi fik et dejligt VARMT bad for første gang siden at vi havde forladt Nairobi.

Dagens dyr: Løver, Elefanter, Bavianer, Marekatte, Impalaer, Gazeller, Gribbe og Colobus Aber.
17 dag. 24 Juni
Dagens 2 game drives som blev kørt i Masai Mara bød på lidt af hvert. Den første tur tog vi afsted på straks efter morgenmaden og her så vi Løver 3 gange og det var hver gang en enlig ung han liggende på en tue under et buskads, som gav den lidt ly for den stille regn som faldt. Vi fandt også 2 Hyæner som vi efter lidt møje og besvær kom på nært hold af.

Men den største oplevelse på formiddagens tur var at vi kørte fast i et rigtigt plørehul. Vi kom kørende på en af de helt små stier som går på kryds og tværs i Masai Mara, da vi ser at vejen er oversvømmet. Normalt plejer chaufføren at vende rundt, når vi møder oversvømmede veje, men da dette var den korteste vej hjem til lejren, hvor middagsmaden ventede, sagde han ”I think that we will try this one” hvortil vi sagde okay og hagede os godt fast inde i bilen.

Vi havde dog ikke andet end lige fået forhjulene ned i vandet, før end vi fandt ud af at det var en meget dårlig ide. Men det var for sent, vi kunne ikke komme op igen. Så han gav bilen noget gas og prøvede at komme over, med det resultat at vi kom til at sidde hjælpeløst fast. Han prøvede at komme fri, men vi sank bare dybere og dybere ned i mudderet. Han spurgte om ikke jeg kunne styre bilen, og så ville han gå ud og skubbe, så sådan blev det, og vupti så stod Daniel også ude i mudderet kun iført underbukser. Grineren.

Vi prøvede alle mulige (både gode og tåbelige afrikanske) ideer uden held. Efter en halv times tid var der heldigvis en anden safaribus som fik øje på os og kom til undsætning. De fik sat et tov i bilen og trukket den fri med møje og besvær, idet at den jo var kommet helt ned på maven i det dybe mudder. Så alt endte godt, bortset fra at bilen fik nogle knubs og chaufførens ego fik et knæk.

Det regnede hele eftermiddagen og derfor måtte vi køre vores game drive med lukket tag og spotte dyrene ud af vinduerne, og så åbne taget for at få taget nogle billeder. Det blev nu også en tam affære denne tur, så det var ikke ret tit at vi kunne stikke hovederne op af bilen. Vi fik set et par han elefanter som ikke var helt gode venner, og det udtrykte de ved at skælde hinanden ud og bumpe ind i hinanden.

Vi fik også set en hel del løver, eller det vil sige en løve hale her, en manke der, en bagdel et andet sted. Grunden til at vi kun fik set dele af løver skal findes i Masai Mara´s store ulempe. Her er utroligt mange turister, hvilket resulterer i at når der er blevet spottet f.eks. løver et sted, strømmer alle safaribusserne derhen. Hvis man så er uheldig, er der allerede 20 biler eller mere, når man når frem. Min mening om Masai Mara efter de første par dage her, er at den rangerer som en af de dårligste parker vi har besøgt under vores rejse rundt i Kenya. Nu håber vi bare på at heldet er mere med os de næste par dage.

Dagens dyr: Løver, Hyæner, Elefanter, Giraffer, Strudse, Topier, Sjakaler, Bøfler, Marekatte, Gazeller, Vortesvin, Impalaer og Zebraer.
20-21 dag. 27-28 Juni
Hertil morgen var det blevet tid til det sidste game drive på vores tur rundt i Kenya, men der blev ikke set noget specielt nævneværdigt. Ved 9-tiden kørte vi tilbage til lejren hvor kokken ventede med et tiltrængt morgenmåltid.

Et par timer senere var vi pakket og klar til at forlade Masai Mara, og køre de 6 timer tilbage til Nairobi, hvor vi var en tur forbi Spurwing Travels kontor for at sige pænt farvel, og tak for en god tur. Vi fortsatte derefter videre til Lufthavnen i Nairobi, hvorfra vi fløj imod Billund, via en mellemlanding i Amsterdam. Vi landede i Billund 11.15 dagen efter. Nu kunne vi så se tilbage på 3 ugers meget spændende oplevelser. Det har nok for mig været den ultimative natur oplevelse, at sove i et lille iglo telt ude midt i den Afrikanske natur, med den tynde teltdug som eneste beskyttelse imod alle de farlige dyr som findes her. Er du vild med naturen og eventyr, så kan jeg kun sige en ting. Prøv det.

Dagens dyr: Hyæne, Sjakaler, Elefanter, Giraffer, Topier, Bøfler, Marekatte, Bavianer, Gazeller, Impalaer, Vortesvin, Gnuer og Zebraer.
Ved brug af siden accepterer du at vi anvender cookies for at forbedre din oplevelse - Copyright 2009-2019 - jancassoe@gmail.com
Lav din egen hjemmeside med mono.net