Byer på Grønland

Grønlandske steder, har som regel to navne: et grønlandsk og (et dansk).

Nuuk (Godthåb)
Aasiaat (Egedesminde)
Ilulissat (Jakobshavn)
Qaanaaq (Thule)
Qaqortoq (Julianehåb)
Sisimiut (da: Holsteinsborg)

Maniitsoq (Sukkertoppen)

Qasigiannguit (Christianshåb)
Uummannaq (Umanak)
Qeqertarsuaq (Godhavn)
Kangaatsiaq (Kangatsiak)
Kangerlussuaq (Søndre Strømfjord)
Paamiut (Frederikshåb)
Narsaq (Narssaq)
Ammassalik/Tasiilaq (Angmagssalik)
Ittoqqortoormiit (Scoresbysund)

Grønland regioner

Det sydlige Grønland. Tilnavnet "Sineriak Bananeqarfik" (Banan kysten), dette er den lettest tilgængelige del af Grønland, og den del med de mindst ekstreme temperaturer.

Vestlige Grønland. Placering af hovedstaden Nuuk (Godthåb).

Østlige Grønland. Tyndt befolket, porten til nationalparken.

Nordlige Grønland. Det nordlige Grønland er det nordligste beboede område, meget af det nordøstlige Grønland er National Park.

Nuuk Grønland Temperaturer
Måned   Middel
min.
temp.
Middel
max.
temp
.
     
januar   -6.2   -2.1      
februar   -6.2   -1.8      
marts   -5.9   -1.4      
april   -3.4    1.6      
maj   -.4    4.4      
juni   1.5    7.6      
juli   3.5  10.0      
august   3.6  10.0      
september   2.2    7.4      
oktober   -.9    3.4      
november   -3.2 .  7.0      
december   -5.2   -1.3      

 

Grønland

Grønland (Kalaallit Nunaat) er en verden af mageløs skønhed på toppen af kloden. Grønland har det hele, Isfjelde i alle størrelser, dramatiske gletschere, endeløs indlandsis, vintersport året rundt, ren arktisk luft, fantastisk dyreliv, midnatssol og det smukke nordlys.

Med kun 55.000 indbyggere byder Grønland både på plads og muligheder for vandrere, lystfiskere, kajakroere, fjeldklatrere og mountainbikers, samt alle andre som bare gerne vil nyde den vidunderlige natur.

Grønland (Kalaallit Nunaat) er verdens største ikke-kontinentale ø, beliggende i den nordøstligste del af Nordamerika, stort set inden for polarcirklen. Selv om det stadig er en del af Kongeriget Danmark, blev der givet selvstyre effektivt i 1979, Nogle beboere arbejder for den endelige vej til selvstændighed. København er fortsat ansvarlig for Grønlands udenrigspolitik. De nærmeste nabolande er Island i syd-øst, Canada mod vest og Svalbard i Norge mod nord-øst.

Det danske territoriale krav er rodfæstet i det 10. århundredes udforskninger af vikingerne, selvom administrativ magt har skiftet hænder flere gange i løbet af århundreder på grund af udviklingen i Europa. De indfødte grønlændere, eller Kalaallit, er inuit efterkommere af nomader fra det nordlige Canada.

Ifølge de islandske sagaer, valgte Erik den Røde navnet "Grønland" for at lokke bosættere fra Island. Faktisk har Grønland langt mere isdække (ca. 84% af sin enorme overfladeareal) end Island har.

Grønland

Mad & drikke på Grønland

Mad i Grønland er generelt ikke så forskellig fra den amerikanske eller kontinental europæiske smag. Lokal mad kan købes på de lokale markeder i hver by. Mange grønlandske restauranter kombinerer traditionelle fødevarer (lokalt fangede fisk, rejer og hvaler, også moskusokser og rensdyr) med mere velkendte retter.

Forvent at finde hvalkød på en thailandsk restaurant og rensdyr i en kinesisk joint. Nuuk har også flere burgerbarer og et par meget dyre restauranter, især Nipisa, der har specialiseret sig i (meget dyrt) lokale delikatesser. Priserne er høje overalt, men portioner er generelt store, især med pommes frites.

Overnatning på Grønland

Grønland er dyrt. Fine hoteller findes i alle af de mere besøgte områder (Hotel Hans Egede i Nuuk, Hotel Arctic - med sine iglo værelser - og Hotel Hvide Falk i Ilulissat), men billigere muligheder findes også. Prøv sømandshjem hotel i Maniitsoq, Nuuk, Qaqortoq, Sisimiut og Aasiaat. Du kan også tjekke hos Nuuk Touristkontor for hostel steder, hvor lokale har værelser de vil leje ud for en tredjedel af prisen på byens hoteller.

Grønland
Vejret og klimaet på Grønland

Grønland har et arktisk klima med gennemsnitlige temperaturer, der ikke overstiger 10 ° C i de varmeste sommermåneder. I den sydlige del af landet, og de inderste dele af de lange fjorde, kan temperaturen dog stige til over 20 ° C i juni, juli eller august.

Havet omkring Grønland påvirker klimaet på land. De kyststrækninger som er tæt på det åbne hav, i særdeleshed, afkøles af havet. Derfor i løbet af sommermånederne er det varmeste og tørreste på land, tættest på indlandsisen. I alle dele af landet er vejret lokalt omskifteligt og kan variere fra fjord til fjord og fra den ene dal til den næste. Du kan få de bedste vejroplysninger ved henvendelse i lokale turistbureauer eller spørge de lokale folk.

Luften er generelt meget tør i Grønland i forhold til mange andre lande, og på grund af den lave luftfugtighed føles de lave temperaturer ikke så koldt, som man kunne forvente. På den anden side betyder den tørre luft, at du skal drikke mere vand end normalt. Den lave luftfugtighed betyder også, at du kan se længere end du sikkert er vant til. Bjergkamme, der synes at være tæt på er som regel længere væk end du tror, og dette bør tages i betragtning, når man planlægger en vandretur.

Grønland
Aktiviteter på Grønland
Vandreture - Du kan frit vandre hvor som helst på Grønland, da der ikke er ejendomsret i landet. Du vil nemt kunne finde dig selv på sære steder, og spekulerer på, om du måske er den første person, der nogensinde har været der. Denne sjældne fornemmelse er langt den bedste grund til at rejse i Grønland.

Hundeslæder og slædehunde findes ikke i hele Grønland, men kun fra Sisimiut og nordpå på vestkysten og langs hele østkysten. For den besøgende er det bedste tidspunkt for hundeslædekørsel marts og april. Dog kan du på Diskoøen også om sommeren køre på slæde på gletcheren.

Ture på hundeslædes tilbydes af de lokale turistkontorer og varer fra et par timer til flere uger. Hundeslædekøreren er som regel fisker eller fanger, der normalt bruger hundeslæden i forbindelse med sit erhverv til transport til fiske- eller jagtområderne og retur med fisk eller sæler.

Kajakken er udviklet af den oprindelige befolkning i de arktiske egne, og i disse år opleves en stigende interesse for kajaksejlads. Fjorde, sunde og skærgårde er ideelle farvande, og flere af turistkontorerne udlejer havkajakker - både på time-, dags- og ugebasis. Sæt kurs mod isfjelde, hvaler og sæler.

Fjeldvandrere vil møde uspolerede steder overalt. Du kan vandre fra hytte til hytte eller i sydgrønland fra fåreholdersted til fåreholdersted. Erfarne bjergbestigere og klatrere kan finde udfordringer mange steder i Grønland, og strabadserne belønnes med mageløse panoramaer.
Oplevelser på Grønland
Isbjerge og gletsjere (især Ilulissat Isfjord). Du kan opleve isfjelde næsten overalt i Grønland. I Diskobugten kan du møde isfjelde, der rager mere end 100 meter op over vandet - og 90 procent af isfjeldet ligger stadig under vandoverfladen. Verdens mest aktive gletscher ligger ved Ilulissat. Den bevæger sig 25-30 meter om dagen over en 10 km bred front.

Besøg ved indlandsisen kan arrangeres fra de fleste byer og som oftest foregår det med helikopter eller skib. I Kangerlussuaq ligger gletscherne kun 25 km fra lufthavnsområdet, og man kan vandre, ride, køre eller endda cykle dertil og naturligvis overnatte i det medbragte telt.

Dyreliv - Hvaler, sæler, hvalrosser, moskusokser, rensdyr og isbjørne.

Midnatssol - I den nordlige 2 / 3 af Grønland, forbliver solen over horisonten i flere dage eller endda flere uger om sommeren. I den resterende del, ugerne omkring sommersolhverv (21. juni) forsvinder solen under horisonten for kun en kort tid hver nat, men himlen bliver aldrig helt mørk
Kort over Grønland
Grønland
Grønland nordlys
Nordlyset er ikke mindre imponerende. Hvidt, gult, grønt og rødt bølger det over den mørke nattehimmel, vokser i intensitet og kulminerer i et sceneri hinsides al fornuft.
 
Nordlys optræder året rundt i Grønland, men det kan kun observeres på en mørk og klar nattehimmel. Nordlyset bliver skabt i omkring 100 km's højde og har nærmest form som blafrende gardiner eller som prikker der udstråler fra et enkelt punkt.
 
Fænomenet skyldes elektrisk ladede partikler fra solen, der kommer ind i jordens atmosfære og afbøjes af magnetfeltet. Når solpartiklerne så møder molekyler i atmosfæren, opstår nordlyset. Farven på nordlyset afhænger af, hvilke molekyler solpartiklerne møder.
Grønland kriminalitet

Kriminalitet mod udlændinge i almindelighed, er stort set ukendt i Grønland. Selv i byerne, er der ingen "hårde områder." Så længe den besøgende bruger grundlæggende sund fornuft og etikette, bør han eller hun være sikker.

 
Grønland

Grønland generelt

Vær forsigtig med kort over Grønland, mange grønlandske navne henviser blot til et bestemt geografisk sted. For eksempel betyder "Kangerlussuaq" "Store Fjord", og er ikke kun det grønlandske navn for Søndre Strømfjord.

Når du besøger en by eller landsby skal du ikke være bange for at spørge om vej til butikker, steder at spise eller et sted at sove, selvom du tror, at der måske ikke er nogen. De fleste steder (selv Nuuk) er små nok til at alle ved, hvor alt er, og derfor gider ingen at sætte et skilt op. Du må ikke blive overrasket over at finde et fuldt udstyret supermarked inde i en grå fabrik-lignende bygning i midten af ingenting.

Grønland sundhed

I løbet af den nordlige sommer, er dagene i Grønland meget lange. Sørg altid for, at du får så meget søvn som du er vant til, da søvnmangel kan føre til alle mulige helbredsproblemer.

I løbet af sommeren, ses de nordiske myg. Selv om de ikke er farlige, da de ikke overfører nogen sygdomme, kan de være irriterende.

Grønland
Grønland visum

Danske og andre skandinaviske borgere behøver ikke visum for at rejse til Grønland, men dit pas skal være gyldigt i mindst tre måneder efter dit besøg.

Hvis du bor på de typiske turist-stier, behøver du ikke nogen tilladelse, men enhver ekspedition (herunder eventuelle udflugter til nationalparken, som per definition er ekspeditioner) har brug for en særlig tilladelse fra Dansk Polar Center. Hvis du rejser med et bureau, vil de normalt tage sig af papirarbejdet for dig. Hvis du ankommer til eller rejser gennem Thule Air Base, skal du også have en tilladelse fra den danske afdeling af Udenrigsministeriet, da det er et amerikansk militært område (undtagen for børn under 15 år, dansk politi og militær, amerikansk militær eller amerikanske diplomater).

Fly til Grønland

Billige flybilletter til Grønland, vil næsten altid gå til en af to lufthavne: Kangerlussuaq (Søndre Strømfjord) eller Narsarsuaq. Derfra vil lokale fly eller skibe tage dig til din endelige destination. Bemærk, at SAS ophørte med sine aktiviteter til Grønland i 2009.

Air Greenland har flere ugentlige afgange fra København til Kangerlussuaq på store A330 fly.

Icelandair har året rundt fly fra Reykjavik til Kulusuk, Ittoqqortoormiit og Nuuk, og derudover til Narsarsuaq og Ilulissat i løbet af sommermånederne. (Bemærk, at de bruger de danske stednavne for nogle af disse.) Reykjavik har direkte forbindelser til Nordamerika, hvilket gør dette den korteste civile rute mellem Nordamerika og Grønland.

Skib til Grønland

Der er krydstogtskibe fra Nordamerika og Europa, der besøger Grønland.

Grønland transport

Der er ingen vej eller jernbane-system. Den nemmeste måde at komme rundt i Grønland er med fly, især Air Greenland. Om sommeren er der passagerskibe (Arctic Umiaq Line) til destinationer mellem Narsarsuaq og Uummannaq langs vestkysten.

Sprog på Grønland

Det officielle sprog er grønlandsk (Kalaallisut). Den østlige dialekt er lidt anderledes. Begge er meget udfordrende sprog at lære, deres ord er meget lange og ofte indeholdende mange konsonanter. Prøv uteqqipugut eller Ittoqqortoormiit f.eks..

Den gode nyhed er, at næsten alle grønlændere er tosprogede og taler Dansk. Grønlandske ord kan være handy for rejsende, der ønsker at opleve det "rigtige Grønland".

Grønland
Grønland shopping

Inuit kunst og håndværk
Sælskind - alt fra frakker til tykke bælter til punge og penalhuse.

Toldfri - i Kangerlussuaq kan du købe toldfrit efter landingen. Spiritus, cigaretter og alt andet til priser langt lavere end i resten af Grønland. Vigtigt: Grønland er ikke medlem af EU, reglerne er derfor de samme som for en tur ud af EU.

Supermarkeder

Disse er navnene at kigge efter, hvis du har brug for at købe dagligvarer.

Pilersuisoq - Kæde af større supermarkeder der normalt findes i små landsbyer. Har en lille smule af det hele.

Pisiffik - Kæde af større supermarkeder, tilstede i byerne.

Spar - hollandsk supermarkedskæde med et par butikker i Grønland.

Brugsen - dansk supermarkedskæde med et par butikker i Grønland.

Webcams på Grønland
Webcam ArctiComm, Qinngorput Nuuk - Nordamerika, Grønland, NuukNuukWebcam Greenland, Tasiilaq - Nordamerika, Grønland, TasiilaqTasiilaq
Ved brug af siden accepterer du at vi anvender cookies for at forbedre din oplevelse - Copyright 2009-2019 - jancassoe@gmail.com
Lav din egen hjemmeside med mono.net