Færøerne regioner

Øgruppen består af 18 øer, der dækker 1399 km2 og er 113 km lang og 75 km bred. 17 øer er beboede, så der er kun en ubeboet ø, den mindste ø, Lítla Dímum. Der er en masse af mindre holme omkring Færøerne. Inklusiv de 18 øer, er der 779 øer, holme og skær på Færøerne. En stor del af disse er omkring øen Suðuroy, som består af 263 holme og skær, herunder selve øen. Øerne er forbundet af tunneller og en almindelig offentlig færgeforbindelse.
Nordøerne. De seks nordlige øer (Borðoy, Kunoy, Kalsoy, Viðoy, Svínoy og Fugloy) har udgjort et administrativt område siden nordboernes tid. Den vulkanske oprindelse på Færøerne er mere udtalt her end andre steder. Landskabet er meget dramatisk.

Eysturoy den næststørste ø. Landskabet i nord er meget stejl.


Northern Streymoy. Streymoy er den største og vigtigste ø. Den nordlige del er mindre tæt befolket, men der er nogle vidunderlige landsbyer.

Sydlige Streymoy. Her er hovedstaden Tórshavn beliggende, og området omkring hovedstaden er der, hvor det største antal mennesker lever.

Vágar er den tredje største ø, og er der hvor lufthavnen er beliggende.

Mykines, den lille ø mod vest, er kendt for sit fugleliv og afsides beliggenhed.

Sandoy regionen består af tre øer, den største er Sandoy, de to andre er Skúvoy og Stóra Dímun.

Suðuroy. Den sydligste ø og Lítla Dímun - den mindste ø, der er ubeboede.


Færøerne
Sikkerhed på Færøerne
Generelt: Færøerne er meget sikkert.

Ingen risiko for naturkatastrofer eller dyr der angriber.

Kriminalitet og trafik er mindre risici.

Når du kører skal du være opmærksom på, at fårene kan blive forskrækket og springe ud foran dig.

Altid vær opmærksom på tåge, hvis du går vandreture.

Der er skadestuer på hospitalet i Tórshavn, Klaksvík på Borðoy og Tvøroyri på Suðuroy. Læger omkring øerne yder nødhjælp. En masse af hospitalspersonalet er hjemmehørende i Danmark, som tilbringer perioder på Færøerne til at supplere det lokale sundhedspersonale. Kystvagten og Atlantic Airways har helikoptere, der kan anvendes i nødsituationer. Politistationer findes i de fleste dele af landet.


Færøerne beskæftigelse
Færøernes primære industri er fiskeindustrien og øerne har et af de mindste selvstændige økonomiske enheder i verden. Fiskerierhvervet tegner sig for over 80% af den samlede eksportværdi af varer, som primært forarbejdede fiskeprodukter og fiskeopdræt. Turisme er den næststørste industri, efterfulgt af uld og andre forarbejdede produkter.


Arbejdsløsheden på Færøerne er ekstremt lav. På nuværende tidspunkt er de fleste færøske folk i arbejde i den offentlige sektor som lærere, pedeller eller forskellige kontorjobs mv. Stigningen i den offentlige sektors arbejdsstyrke skal understreges af det faktum, at det bliver mindre og mindre populært at arbejde i fiskeindustrien, og den private sektor er ikke stor nok til at understøtte en uddannet og mere krævende arbejdsstyrke.


Færøerne
 

Færøerne

Færøerne (Føroyar) er 18 øer midt i Nordatlanten, nordvest for Skotland og midtvejs mellem Island og Norge. Øerne er et selvstyrende ø-område i Danmark. Øerne har en befolkning på næsten 50.000. Når du besøger Færøerne er man aldrig mere end 5 km væk fra havet. Landskabet er domineret af stejle bjerge, og der er omkring 70.000 får og omkring 2 millioner par havfugle, herunder den største koloni af stormsvaler i verden. Færøerne er unægteligt smukke: grønne, robuste og vindblæste. De fleste besøgende til øerne komme imellem begyndelsen af juli og slutningen af august.
Den færøske turistsæson er meget kort. Den begynder i maj og slutter i september. De fleste besøgende kommer i juli og august. Hvis du gerne vil undgå den travleste sæson, er det bedst at besøge Færøerne i slutningen af maj eller begyndelsen af juni. Det færøske vejr har sit eget temperament og er meget som vejret i naboregionerne, bare mere uforudsigelig.


En af de vigtigste årsager til, at folk besøger Færøerne er på grund af den utrolige natur og landskab. Færøerne er ekstraordinært grønt i løbet af sommeren. Den friske luft, det dybe blå hav, de lodrette klipper og de grønne bjerge med deres maleriske dale, er noget, som ville imponere alle, der nyder at være omgivet af natur. Der er busture, rideture, bjergvandring og sejlture som giver dig mulighed for at nyde det storslåede vilde grønne landskab. Nogle gange om sommeren kan tågen skabe et mystisk landskab, hvor du levende kan forestille dig de mystiske historier der tilhører øerne. Nogle har sagt, at når landskabet er omgivet af den slags vejr minder det dem om landskabet i JRR Tolkiens The Lord of the Rings trilogien.

Den ro der er på øerne er fantastisk, hvis du ønsker at flygte fra storbyens galskab. Færingerne elsker at tage tingene let og er slet ikke bekymret over tiden. Hvis du kommer i humør til en aften i byen, vil du opdage, at Tórshavn henvender sig til alle dine behov med sine store butikker, barer, caféer og restauranter.

Rejser til Færøerne
Oplevelser på Færøerne
Slættaratindur (882 m) - det højeste bjerg på Færøerne. Det er vel værd at klatre, den eneste ulempe er, at topmødet ofte er pakket ind i tåge.

Beinisvord eller Beinisvørð er de højeste hav klipper i Suduroy og de næsthøjeste på Færøerne med sine 470 meter. Udsigten ned til havet og mod nord til vestkysten af Suðuroy er betagende. Du kan se eller klatre Beinisvørð fra et sted kaldet Hesturin, som er mellem landsbyerne Lopra og Sumba. Du kan køre til Sumba gennem tunnelen og derefter følge den gamle vej til det højeste punkt, derfra er kanten kun et par meter væk. Vær forsigtig med ikke at gå alt for langt ude på kanten, klippen ender lige pludselig.

Toftavatn - søen ligger i den sydlige del af Eysturoy, beliggende på østkysten af fjorden,

Skálafjørður. De lave rullende bakker omkring den idylliske sø, har de største samlinger af lyng på øerne. De betragtes som unik på Færøerne. Desuden er terrænet et glimrende valg for en udflugt.

Rinkusteinar (den rokkende sten) - et mærkeligt naturfænomen på Oyndarfjørður, to meget store kampesten, som permanent står vuggende i havet, kun få meter fra kysten. Stenene har været rokkende så langt tilbage som nogen kan fortælle.
Restauranter på Færøerne
Der er et øget antal af restauranter i Tórshavn. Uden for Tórshavn, falder kvaliteten og mængden af restauranterne meget.


Der er ingen McDonalds på Færøerne, men Burger King er ankommet. I Tórshavn kan du finde fastfood restauranter i shoppingcentret SMS og City Burger ligger i byens centrum.

Overalt på Færøerne finder du benzinstationer, effo og Magn. Næsten alle sælger fast-food, især pølser.

Nattelivet på Færøerne
Den juridiske drikke alder på Færøerne er atten. Færingerne elsker at feste og drikke er langt mere populært end at tage narkotika. Der er to mærker af færøske øl: Føroya Bjór og Okkara. Føroya Bjór er veletableret og er den ældste af de to bryggerier. Okkara blev for nylig etableret og kan kun købes i dåser.


Alkoholiske drikkevarer er meget dyre. Lys øl kan købes i butikker og ulicenserede restauranter og caféer. Stærkere øl, vin og spiritus kan kun købes i regeringens monopol butikker i de større byer og i godkendte restauranter, caféer og barer mv

Der er få barer og natklubber uden for hovedstaden. Rokkstoavn er den eneste bar i Klaksvík. I Tórshavn er det virkelige Natteliv nede ved havnen. Her kan du finde baren Cirkus Føroyar, hvor musikere hænger ud. Hvonn er på Hotel Tórshavn og ligger ved havnen, på tværs af gaden fra Cirkus. De fleste unge kommer her i weekenden.

Baren Café Natur ligger tæt ved og har levende musik (normalt i form af en sanger / guitarist).

Et andet sted er Cleopatra lige i centrum, som har en restaurant på den nederste etage og bar på næste etage.

En natklub er Rex, på tredje sal i samme bygning som "Havnar Bio". Du skal være 21 for at komme ind

Shopping & indkøb på Færøerne
Åbningstider på Færøerne er længere end de plejede at være, men mange mindre butikker lukker tidligt lørdag, og næsten alt er lukket om søndagen.

Tórshavn er det oplagte valg for shopping. Men både Runavík og især Klaksvik har nogle gode butikker, hvor du kan købe tøj og andre ting.

Det er meget moderne at bære uld på Færøerne. Du vil helt sikkert finde trendy trøjer, jakker og (billigere) hatte, sjaler og handsker. Tjek disse shops "Sirri" og "Guðrun and Gudrun". Der er kun et ordentlig indkøbscenter - SMS (Sølumiðstøð). Her er det største supermarked, Miklagarður. Der er forskellige butikker og et par kæder - Burger King, Bath and Body Works, Vero Moda mv. For kvinder er Yasmin en stor butik at tjekke ud. Shoppingcentret har glaskunst-værk af kunstneren Tróndur Patursson, der er meget populær både på Færøerne og i udlandet.

Der er et par genbrugsbutikker i Tórshavn. Cirkus nede ved havnen sælger cool tøj fra Island - en smule dyrt, men værd at checke ud.
Færøerne
Fly til Færøerne
Vága floghavn. Færøerne betjenes af en lufthavn. Lufthavnen ligger på øen Vágar. Placeringen blev valgt af briterne under besættelsen af øerne under Anden Verdenskrig. Omkring 180.000 passagerer flyver til og fra lufthavnen hvert år. Vágar er tilsluttet til den største ø Streymoy (hvor hovedstaden Tórshavn ligger) med en undervands tunnel. En bro forbinder Eysturoy til Streymoy. Der er busser til Torshavn og andre større byer som kører mere eller mindre ved ankomsten af alle fly. Prisen til Tórshavn er omkring € 14. Du bliver måske nødt til at skifte bus, hvis du vil til Klaksvik. Check tidsplan med føreren, der kan være en masse ventetid.


Atlantic Airways forbinder Færøerne med et par udvalgte byer i Skandinavien. Færøerne er tilgængelige ved regelmæssig kommerciel flyrute fra København (3 gange om dagen), Oslo og Stavanger (to gange om ugen om sommeren) og Reykjavik (to gange om ugen). Det er også fly til London. Det er det eneste flyselskab med ruteflyvning til Færøerne.

Vær opmærksom på, at sommerens tåge er et problem, når man flyver til Færøerne i sommermånederne. Flyene kan ikke lande i dette vejr, og vil ofte lande på Island, hvor du vil bo, indtil vejret klarer op. Dette betyder også, at fly ud af Færøerne kan blive afbrudt. Tillad dig selv et par dage på hver side af dit besøg på Færøerne i tilfælde af flyforsinkelser.

Skib & båd til Færøerne
Smyril Line driver hele året cruise og bilfærge service med den store bilfærge Norrøna, med regelmæssige afgange til Færøerne. Om sommeren er der sejlads to gange om ugen. Færgen fortsætter videre til Danmark (Hirtshals) fra Færøerne. På Island afgår færgen fra Seyðisfjörður på østkysten.


At komme til Færøerne med skib tager længere tid end med fly, men har den fordel, at du kan tage dit eget køretøj med.

For folk, der ankommer i lystbåde, er der flere havne omkring øerne. De bedste findes i hovedstaden Tórshavn, Klaksvík, Tvøroyri, Vágur, Vestmanna, Sørvágur, Miðvágur, Runavík, og Fuglefjord.

færøerne
Rundt på Færøerne bil, bus, helikopter
Den første vej, der forbinder to landsbyer blev ikke bygget før 1916, og rejsende var begrænset til bjergstier og robåde. Ikke desto mindre er der i dag nem kørsel med et fremragende 600-km netværk af velholdte asfalteret veje og tunneler. Tætheden af biler er en af de højeste i Europa.


De mange vejtunneler på Færøerne, betyder, at førere af store køretøjer skal planlægge deres ruter ved at finde ud af på forhånd, hvilke tunneller de kan komme igennem. Forlygter skal være på under kørsel og brug af sikkerhedsseler er påkrævet. Fartgrænsen er 80 km i timen uden for byer og landsbyer, og 50 km i timen i byer og landsbyer. For biler med trailere, er hastighedsgrænsen 50 km og for campingvogne er fartgrænsen 60 km i timen. Konsekvenserne for hastighedsovertrædelser er alvorlige. Får græsser frit på begge sider af de vigtigste veje, så de krydser på deres egen vilje. De kan også skjule sig for dårligt vejr lige inden for i tunneler, hvilket forårsager mange kollisioner hvert år.

Parkering i byerne Tórshavn, Klaksvík og Runavík er begrænset. P-skive skal vises i nederste højre hjørne af forruden, der viser den tid, du har parkeret din bil. Der er en bøde på 200 kr. for parkerings krænkelser.

Passagerbusser er drevet af private selskaber, men er koordineret af et offentligt organ.

Bus systemmet har sammen med de offentlige færgeselskabet etableret et sammenhængende og veludbygget offentligt transportsystem, der fungerer i alle bosættelser på øerne. Det betyder, at der er busforbindelser til alle steder - måske ikke så tit, men hver dag!

Der findes et fire dags rejsekort for turister, som er gyldig for alle busser og færger. Det er vel værd sin pris, hvis du planlægger at komme rundt på øerne med offentlig transport.

Busserne er udstyret med radioer. Hvis du planlægger at skifte bus, skal du fortælle det til føreren på forhånd, så vil han sørge for den anden bus venter på dig.

Hovedstaden Tórshavn tilbyder en lokal bus service med fire ruter (som når de fleste områder af byen) som er gratis.


Du kan tage en helikopter til alle de fjerne steder. - For eksempel til Mykines, den maleriske ø langt mod vest. Atlantic Airways tilbyder en helikopter service til udvalgte byer og landsbyer overalt i Færøerne. Kontakt Atlantic Airways direkte på telefon. Bestilling nødvendig. Denne service er beregnet for lokalbefolkningen og derfor kan turister kun bestille én vej af en rejse, men du kan bruge færge-og busforbindelser til at klare hjemrejsen.

Sproget på Færøerne
Det indfødte og officielle sprog på Færøerne er færøsk, som er et vestnordisk eller vest skandinavisk sprog. Mange taler Dansk men det betragtes som et fremmed sprog, selvom det er et obligatorisk emne for elever fra tredje klasse. Engelsk er også udbredt. Andre nordiske sprog er også forstået.
Tunnelafgifter på Færøerne
Køretøjer op til 3500 kg og op til 6 m, 130 kr.. Køretøjer mellem 6 og 12,5 m, 350 kr.. Du kan betale til enhver benzinstation på øerne. Ellers en faktura vil blive sendt til bilens ejer.
Færøerne valuta
Den færøske valuta er den danske krone. Men da Færøerne er en selvstyrende region i Kongeriget Danmark, udgiver landsstyret sin egen valuta, kroner, selv om danske mønter kan anvendes.
 
Færøerne

Færøerne vejret

Fordi øerne er så tæt på polarcirklen, er mængden af dagslys varieret efter sæson. Solen går ned kort, hver nat i juni, så der er flere timers tusmørke, før solen kommer op igen. I løbet af vinteren er der dage med kun fem timers dagslys.

Vejret er maritimt og ganske uforudsigeligt. Det kan ændre sig hurtigt, og det varierer meget, fra øjeblikke af strålende solskin til tåge eller byger - der kan være sol på den ene side af bjergkæden, mens det regner på den anden side. I løbet af sommeren er øerne ofte indhyldet i tåge. Golfstrømmen gør at øerne har tempereret klima.

Havet fryser aldrig og temperaturen om vinteren er meget moderate i betragtning af den høje breddegrad. Snefald forekommer, men det er kortlivet. Den gennemsnitlige temperatur varierer fra 3 C om vinteren til 11 C i løbet af sommeren. Om sommeren kan temperaturen blive meget højere, men luften er altid ren og frisk uanset årstid.

Landskabet på Færøerne

Med deres vulkansk oprindelse er de 18 øer robuste og stenede. Den gennemsnitlige højde over havets overflade for landet er 300 m. Den højeste tinde, Slættaratindur, er 882 m over havets overflade. Der er 1100 km kystlinie og på intet tidspunkt er man mere end 5 km væk fra havet. Bjerge og dale præger det meste indre landskab.

Den færøske Vestkyst er præget af stejle skrænter og fuglefjelde, der om sommeren er fulde af rugende søpapegøjer. Noget, der først møder øjet på en rejsende er manglen på træer på Færøerne. Årsagen hertil er de tusinder af får, som dyrkes på øerne.
Færøerne

Byer på Færøerne

Større byer

Tórshavn - Hovedstad og største by


Klaksvík - Den vigtigste industriby

Hoyvík - Beliggende nord fra Tórshavn og nu effektivt en forstad.

Tvøroyri - Den næststørste by på Suðuroy

Vágur - Den største by på Suðuroy

Runavík - Den største by i Eysturoy

Fuglefjord - Har et kulturelt center, der er blevet en af de største kulturelle attraktioner i Eysturoy

Landsbyer

Kirkjubøur
Gjógv
Eiði
Saksun
Oyndarfjørður
Gásadalur
Bøur
Nólsoy
Viðareiði
Porkeri
Fámjin
Hvalba

Færøerne
Færøerne vandrehjem
Vandrehjem på Færøerne er spredt over øerne. Den begrænsede geografiske størrelse på Færøerne sikrer, at den næste Youth Hostel altid er godt inden for én dags gåafstand hvilket giver de besøgende mulighed for at rejse fra den ene Youth Hostel til den næste efter behag.


Priserne varierer en smule med den billigste omkring 200 kr. per nat / person for voksne. Variabel rabat for børn 2-11 år gammel. YHF medlemmer får 20 kr. rabat, mens grupper får særlige rabatter. To af de mest populære vandrerhjem er Bládýpi og Skansin.


Mad på Færøerne
De fleste traditionelle færøske køkkener indeholder kød, enten lam eller fisk. Det traditionelle færøske køkken, skylder primært sine madtraditioner til øgruppens barske klima.


Færøske fødevarer omfatter:

Vilde havfugle f.eks søpapegøjer serveret med kartofler og vilde bær.
Skerpikjøt, tørret fårekød, der er blevet hængt i over et år og bliver spist rå.
Ræst kjøt, kød, som har hængt i et par måneder for at modne før tilberedning.
Ræstur fiskur, tørret fisk, der er hængt på samme måde som ræst kjøt.
Turrur fiskur, tørret fisk
Grind og Spik, hvalkød og spæk
Rabarber da det er let at dyrke


Færøerne Transport/færger
Færøerne er et lille land, og at komme rundt er nemt. Alle øer er forbundet af et offentligt transportsystem.

De to største øer, Streymoy og Eysturoy, er forbundet med en bro, Sundabrúgvin, eller kanalbroen. Siden 2002 har en undervands tunnel forbundet øen Vágar med Streymoy og siden 2006 har en undervands tunnel forbundet Borðoy til Eysturoy. Disse er vejafgift tunneler og du er nødt til at betale, når man kører fra Vágar til Streymoy og fra Borðoy til Eysturoy. De andre store øer Sandoy og Suðuroy har fremragende bil-færgeforbindelse til Streymoy, hvilket der gør bilkørsel på Færøerne let og behageligt.

Færgen Smyril M / F har 2-3 daglige afgange fra Tórshavn, sejler til Krambatangi færgehavnen i Suðuroy.

 

Færgen Teistin M / F har omkring 8 daglige afgange fra Gamlarætt færgehavn til Skopun på Sandoy øen.

 

Teistin har også et par afgange til Hestur øen, men kun efter anmodning.

 

Ritan M / F har 5-7 daglige afgange fra Tórshavn til Nólsoy.

 

M / F Sam har op til 7 daglige afgange fra Klaksvík til Syðradalur på Kalsoy øen.

 

M / F Ritan har 3 daglige afgange fra Hvannasund på Viðoy ø til øerne Svínoy og Fugloy om sommeren og mindre om vinteren.

 

Skibet Brynhild har 2 daglige afgange i sommerhalvåret fra Sørvágur på Vágar ø til Mykines ø.

 

Strandfaraskip Landsins, den færøske offentlige transport, udgiver en årlig tidsplan, som indeholder oplysninger om alle færge-og bustider. Den er tilgængelig fra passagerterminalen i Tórshavn, og alle turistinformationscentre. Når du bruger en bilfærge bemærk venligst, at det ikke er muligt at lave bookinger på forhånd. Du bør være på molen senest 20 minutter før planlagt afgang, og fredag og søndag aften er det tilrådeligt at være på forkant med tiden, hvis du ønsker at sikre en plads til bilen.

Færøerne
Webcams på Færøerne
Webcam Torshavn - Europa, Færøerne, TórshavnTórshavnWebcam Miðvágur - Midvagur - Europa, Færøerne, RyggurRyggur
Ved brug af siden accepterer du at vi anvender cookies for at forbedre din oplevelse - Copyright 2009-2019 - jancassoe@gmail.com
Lav din egen hjemmeside med mono.net