Italien

Historie:
Det romerske verdensrige gik i opløsning under folkevandringstiden i 500-tallet. I Syditalien og Sicilien oprettedes et normannerrige, mens rige bystater udvikledes i Norditalien, kulminerende i rennæsancen. Italien blev delt i en række småstater, domineret af Østrig, Frankrig og Spanien. Efter Napoleonskrigene opstod nationale frihedsbevægelser, og i 1861 samledes det første, italienske parlament, der udråbte Vittorio Emanuele 2. til konge. Første Verdenskrig skaffede Italien Sydtyrol og Fiume , og fra 1920´erne arbejdede den fascistiske diktator Mussolini på at genrejse en italiensk stormagt. Italien deltog i Anden Verdenskrig på tysk side, men efter fascismens fald på allieret side. Efter krigen afskaffedes kongedømmet. I 1952 tilsluttede Italien sig Kul- og Stålunionen og stod i 1957 fadder til Romtraktaten om Fællesmarkedet.

Areal:
301.300 km²

Indbyggertal:
57,8 mio.

Hovedstad:
Rom 2,7 mio. indbyggere

Bruttonationalprodukt pr. indbygger
166.400

Arbejdsløshed:
9,9 pct.

Økonomisk vækst:
2,9 pct.

Møntfod:
100 lire (ITL) = 0,384 kr.

Befolkning:
Italienere, samt mindre grupper af slovenere, albanere og østrigere

Sprog:
Italiensk

Religion:
rom.-katolsk

Forfatning:
Tokammer-parlamentet består af et senat med 315 medlemmer og et deputeretkammer med 630 medlemmer, der sammen har den lovgivende magt. Sammen med delegerede fra regionalråd vælger de præsidenten for en periode på syv år.

Økonomi
Italien har en varieret industriel økonomi med omtrent samme produktion pr. indbygger som England og Frankrig. Landet er delt i det højt industrialiserede Norditalien, domineret af private selskaber, og det mindre udviklede Syditalien, domineret af landbrugsproduktion og med over 20 pct. arbejdsløshed. De fleste råstoffer til industrien og mere en 75 pct. af energien må importeres.Regeringen har iværksat en stabiliseringspolitik, der bl.a. indebærer fortsat arbejde med en reform af velfærdssystemet, navnlig pensionsordningen, og af beskæftigelsespolitikken, især rettet mod Syditalien.
Ved brug af siden accepterer du at vi anvender cookies for at forbedre din oplevelse - Copyright 2009-2019 - jancassoe@gmail.com
Lav din egen hjemmeside med mono.net