Gode råd til vildmarksliv.

Vildmarksliv er ekspeditioner i vildmarken. Langt fra moderne bekvemmeligheder forsøger deltagerne med simple midler at klare sig på egen hånd, på naturens præmisser. Vildmarksliv er ingen sport, der er ingen skrevne regler. Ud over naturens love, love for opførsel og færdsel i diverse fredede områder og nationalparker, findes kun sund fornuft og gode råd. Visse grene af vildmarksliv minder dog om sport, med hårde fysiske udfoldelser, som for eksempel trekking over flere uger, med en tung rygsæk på.

Hvor det tidligere var synet på naturen som noget vildt der skulle tæmmes, er det nu blevet til ønsket om at klare sig på egen hånd, på naturens præmisser, der får folk til at vælge denne ferieform. Mange der dyrker vildmarksliv, søger det primitive eventyr, naturoplevelserne og roen, gerne i uberørt natur. Vildmarksliv bruges blandt andet som rekreativ, aktiv ferie. Der er mange former for Vildmarksliv bl.a. trekking, turski, på hesteryg, i kano og så videre.

Vildmarksliv klassificeres som ekstremt, da ulykker i værste fald, kan medføre døden. Hvert år omkommer folk i vildmarken. Det er derfor vigtigt at forstå at en nødsituation ikke blot berører en selv og ens turkammerater, men også udsætter eventuelle redningsfolk for fare. I det tilfælde at der overhovedet er en redningstjeneste til rådighed i det område hvor aktiviteten foregår.

En redningsaktion er en bekostelig affære, som deltagerne selv kan komme til at betale, hvis myndighederne vurderer at det er deltagernes egne forsømmelser der ligger til grund for at den blev iværksat. Derfor kræver det mange færdigheder at dyrke vildmarksliv. Alle deltagere bør have et vist kendskab til friluftsliv og kende farer og risiko. Alle bør blandt andet kunne navigere efter et kort og kompas, kunne førstehjælp, kende til brugen af det nødvendige medbragte udstyr, samt være i god fysisk form og kende sin egen grænse.

En god måde at undgå ulykker på, er at have det rigtige udstyr. Der findes mange udstyrsbutikker. Et godt sted hvor man kan finde alt hvad der skal bruges, i den rigtige kvalitet er campz.dk. Det er selvfølgelig forskelligt hvad man har brug for af udstyr, alt efter hvilken form for tur man skal på og hvor længe man skal være afsted, men der findes nogle gode retningslinier.

De "Ten Essentials" er overlevelsesudstyr som eksperter anbefaler alle at medbringe på Vildmarksture. Listen er som følgende :

1. Landkort
2. Kompas
3. Solbriller & solcreme
4. Ekstra mad
5. Ekstra vand
6. Ekstra tøj
7. Pandelampe/lommelygte
8. Førstehjælpspakke
9. Tændstikker, lighter eller tændstål
10. Kniv

De "Ten Essentials" blev første gang beskrevet omkring 1930 af The Mountaineers, en trekking og bjergbestignings klub. Den er siden blevet bekræftet af mange andre organisationer og er stadigvæk aktuel, uanset hvilken form for vildmarksliv man tager på.

Udover "Ten Essentials" er det op til den enkelte rejsende, at medbringe det rette udstyr til den valgte tur. Det kunne f.eks. være telt, sovepose, regntøj eller insektspray. Sørg dog altid for at vælge udstyret i en god kvalitet, da det er rigtig ærgerlig at få ødelagt turen, fordi at tingene går i stykker. Det er også vigtigt at tænke på vægt og størrelse, da man de fleste gange selv skal bære udstyret og pladsen som regel er begrænset.

Efterlad kun dit fodspor.

Efterlad ingen spor er et regelsæt for god og ordentlig færden under aktiviteter i naturen. Det er opstået som svar på den belastning på miljøet som er kommet efter at, specielt de amerikanske nationalparker, bliver mere og mere besøgt af turister der dyrker forskellige former for friluftsliv. Regelsættet er udformet så det er muligt for alle at færdes i ødemarken og anden sårbar natur, på den mest skånsomme måde og er :

1. Planlæg og forbered
2. Rejs og camp på holdbare overflader
3. Kom af med al affald ordentligt
4. Efterlad hvad du finder
5. Minimer fare ved lejrbål
6. Respekter dyrelivet
7. Vis hensyn til andre besøgende

Så er der vist kun tilbage at sige god tur, og pas godt på jer selv og naturen. 
 
Ved brug af siden accepterer du at vi anvender cookies for at forbedre din oplevelse - Copyright 2009-2019 - jancassoe@gmail.com
Lav din egen hjemmeside med mono.net