Afrika

Afrika er den næststørste verdensdel med et landareal på 30,3 mill km², hvilket udgør 20 % af landmasserne på jorden. Afrika strækker sig i alt 8000 km fra nord til syd med ækvator omtrent på midten og med hav på alle kanter bortset fra ved Suez-kanalen i Egypten.

 

Klimaet er tropisk omkring ækvator og subtropisk længst mod i nord og syd. Middeltemperaturen er derfor høj over hele kontinentet, men nedbørsmængden og -mønsteret varierer meget fra regnskov til ørkenområder, fra kyst til indland, fra nord til syd.

 

I 2005 blev Afrikas samlede befolkningsantal anslået til over 900 millioner, det vil sige 14 % af verdens befolkning. Verdensdelen har flere stater end noget andet kontinent med sine 47 kontinentale stater og seks østater.

 

Det højeste bjerg i Afrika er Kilimanjaro, det ligger i Tanzania, og er 5895 m.o.h, og den største indsø er Victoriasøen som ligger i Uganda, Tanzania og Kenya, og er cirka 68.800 km²

Kontinentet har været hårdt ramt af krig helt siden europæerne begyndte at kolonisere det. En af af grundene har været den måde europæerne delte koloniområderne op på.

 

Grundlaget for deres grænser blev lagt "med lineal" ved Berlinkonferencen fra 1884 til 1885 uden hensyn til naturlige og traditionelle skillelinjer. I mange tilfælde førte dette til at hele folk og stammer blev splittet mellem to eller flere lande, og i andre tilfælde førte det til at to eller flere folk som i generationer havde ligget i strid med hinanden havnede i samme land.


Eva-teorien regner med at alle mennesker er efterkommere efter tidlige hominider som levede i det centrale Østafrika for 7 millioner år siden. De ældste menneskefund der er 200.000 år gamle.

 

Afrika er Saharas oceaner af sand, himmelstræbende, snetoppede Kilimanjaro, ufremkommelig jungle og endeløse savanner. Egyptens Pyramider og templer fortæller, at verdens første skriftkultur opstod i Afrika. Det moderne, urbane liv galopperer i storbyen Nairobi, mens traditionelle kulturer stadig lever med naturen som tætteste allierede.


Afrikas naturværdier er store. Kontinentet huser over en femtedel af verdens tropiske regnskov, endeløse savanner, storslåede floder og vådområder samt fantastiske koralrev og kyststrækninger. Afrika er især kendt for de store pattedyr og rovdyr på savannen.

Evolution og udforskning.

 

Ifølge evolutionsteorien er Afrika menneskehedens vugge på jorden, siden arten menneske stammer fra dette kontinent. I løbet af midten af det 20. århundrede opdagede antropologer mange fossiler og beviser for at mennesker var tilstede så tidlig som for syv millioner år siden.

 

Fossilrester af flere arter af tidlige abelignende mennesker som er antaget at have udviklet sig til dagens mennesker, som Australopithecus afarensis (dateret til ca. 3,9 til 3 millioner f.Kr.), Paranthropus boisei (ca 2,3-1,4 million f.Kr.) og Homo ergaster (ca 600 000-1,9 million f.Kr.) er blevet opdaget.


Gennem menneskehedens oldtid, havde Afrika (som alle andre kontinenter) ingen nationalstater og var i stedet befolket af grupper af jæger og samlere som khoisan
 
I midten af det 19. århundrede begyndte europæiske og særligt britiske udforskere at interessere sig i at udforske hjertet af kontinentet og åbne området for handel, gravedrift og anden kommerciel udvinding. I tillæg var der et ønske om at konvertere indbyggerne til kristendom. 

 

Det centrale område i Afrika var stort set ukendt af europæerne på denne tid. David Livingstone udforskede kontinentet mellem 1852 og hans død i 1873, og han blev den første europæer som så Victoria Falls. Et hovedmål for udforskerene var at lokalisere kilden for Nilen. Ekspeditioner af Burton og Speke (1857–1858) og Speke og Grant (1863) lokaliserede Tanganyikasøen og Victoriasøen. Sidstnævnte blev tilslut påvist at være Nilens kilde. Med efterfølgende ekspeditioner af Baker og Stanley, var Afrika godt udforsket i slutningen af århundredet og dette banede vej for koloniseringen som fulgte.

 

Lande i Afrika.

 

Algeriet - Angola

Ascención - Benin

Botswana - Burkina Faso

Burundi - Cameroon

Centralafrikanske Republik

Ceuta - Chad

Comorerne - Congo

Diego García

Djibouti - Egypten

Elfenbenskysten

Eritrea - Ethiopien

Gabon - Gambia - Ghana

Republikken Guinea

Ækvatorial Guinea

Guinea-Bissau

Kap Verde - Kenya

Lesotho - Liberia

Libyen - Madagascar

Malawi - Mali

Marokko - Mauretanien

Mauritius - Melilla

Mozambique - Namibia

Niger - Nigeria,

Reunion - Rwanda

Saint Helena

São Tomé et Principe

Senegal - Seychelles

Sierra Leone - Somalia

Sudan - Swaziland

Sydafrika - Tanzania

Togo - Tunesien

Uganda - Vestsahara

Zambia - Zimbabwe

Afrika er separeret fra Europa af Middelhavet, det hænger sammen med Asien i dets nordøstlige hjørne ved Suezkanalen med en bredde på 130 km.

 

Fra det nordligste punkt i Tunesien til det sydligste i Sydafrika, er der omkring 8000 km. Fra det vestligste punkt Kap Verde til det østligste i Somalia er der omkring 7400 km. Kystlinjen er 26.000 km lang.


Afrikas største land er Sudan og det mindste land er Seychellerne, en øgruppe udenfor østkysten af kontinentet. Den mindste nastion på fastlandet er Gambia.

Ved brug af siden accepterer du at vi anvender cookies for at forbedre din oplevelse - Copyright 2009-2019 - jancassoe@gmail.com
Lav din egen hjemmeside med mono.net