Asien

Asien er alene i kraft af sin enorme størrelse næsten umulig at beskrive. Kontinentet strækker sig fra det arktiske ishav i nord til de små indonesiske tropeøer i syd, og fra det muslimske Mellemøsten til landene helt mod øst, hvis befolkninger bekender sig til hinduismen eller buddhistisk livsfilosofi.

 

Asien er hjemsted for verdens højeste bjergkæde, Himalaya, verdens mest regnfattige områder i de enorme ørkener i Mongoliet og Sibirien og tætte, tropiske regnskove i Indonesien og Malaysia. Dyrelivet følger de varierede landskaber og kan fremvise alt fra rensdyr, ulve og vildheste i polaregnene til tigre, elefanter og påfugle i tropebæltet.

 

I Kina står Den Kinesiske Mur og vidner om tusinder af års dramatisk historie. På Bali slænger badegæsterne sig på det snehvide sand. I de sibiriske skove vandrer bjørne mellem tårnhøje graner. I Indien slås sariklædte kvinder og travle rickshaw-førere med hellige køer om den trange plads på gaden.

Lande i Asien.

Afghanistan

Bahrain

Bangladesh

Bhutan - Brunei

Cambodja

Filippinerne

Forenede Arabiske Emirater

Indien - Indonesien

Irak - Iran

Israel

Jordan - Japan

Kasakhstan

Kina

Kirgisistan

Kuwait - Laos

Libanon - Malaysia

Maldiverne

Mongoliet

Myanmar (Burma)

Nepal

Nordkorea

Oman - Pakistan

Palæstina - Qatar

Saudi-Arabien

Singapore

Sri Lanka

Sydkorea - Syrien

Tadsjikistan

Taiwan

Thailand - Tibet

Turkmenistan

Tyrkiet - Usbekistan

Vietnam

Yemen - Østtimor.

 

Asiens køkken.

 

En typisk asiatisk restaurant kan se sådan her ud: I et halvstort, åbent lokale står nogle lange borde med farverige og karkludsslidte voksduge ovenpå. Der er blåligt neonlys i loftet og nogle brogede plakater på væggene. Som regel er der også et TV centralt placeret, og lyden er skruet så højt op, at man bestemt ikke behøver tale sammen.

 

Den type steder findes over det meste af Asien, og de vidner om, at det er helt almindeligt at spise ude til hverdag. Det er hverken en dyr eller speciel oplevelse, det er bare noget, man gør. Fordi det er billigt og hurtigere end at lave mad selv.

 

Især tre køkkener fra Asien er blevet populære over hele verden. Det er fra de to største lande, Kina og Indien, og så fra Thailand. På en sikker 4. plads kommer det japanske køkken med sin sushi, sukiyaki og tempura.

Det Tyrkiske køkken.

Det tyrkiske køkken er kendt som et af de tre bedste i verden. Den tyrkiske morgenmad består af brød, honning og marmelade, ost, oliven og te.

I forbindelse med hovedmåltidet får man en suppe både til frokost og aften. Selve hovedmåltidet består af kylling, kød, fisk og grøntsager. Hvis der serveres "raki", bliver der serveret "meze", som består af flere forskellige kolde anretninger. Man bør beregne god tid – måske endda flere timer til et sådant måltid.

Brød og kager er grundlæggende i det tyrkiske køkken Ethvert kvarter har deres eget bageri, som bager brød to gange om dagen.

Grøntsagsretter bliver tilberedt i smør med tomater, grøn peber og løg. Dolmer er fyldte grøntsager. Ris-dolmer i olivenolie serveres kold. Kød-dolmer er en hovedret og serveres derfor varm.

"Kebab" stammer fra nomadernes tid. Kødet bliver grillet på tynde spyd. Kødboller bliver tilberedt med løg og krydderier, og disse bliver enten grillet, stegt eller kogt.

Stort set alle retter indeholder yoghurt; det serveres enten på tallerkenen eller som en sauce. Når yoghurt blandes med vand, kalder man det for "ayran".

Desserterne kan opdeles i tre grupper; de søde "baklava", mælkedesserter og frugtdesserter.

 

Tyrkiet

Tyrkiet, officielt Republikken Tyrkiet, er et land med territorium i både Europa og Asien.

 

Istanbul er Tyrkiets største by, mens Ankara er landets hovedstad.

 

Geografisk og kulturelt er Tyrkiet et kontrasternes land. Landet er blandt andet kendt for pragtfulde strande og har mere end 8.000 km kystlinje. 10% af verdens Blå Flag er i Tyrkiet, der er i alt 57 Blå Flag. Det Blå Flag signalere god badevandskvalitet.

 

Størstedelen af Tyrkiet er et bjergområde, der gradvist stiger, desto længere mod øst man kommer. 80% af Tyrkiet ligger 50 meter eller mere over havets overflade. Mod syd rejser Taurusbjergene sig fra de frugtbare sletter mod Middelhavet.

Tyrkiet er omkranset af fire have: Sortehavet mod nord, Marmara-havet mod nordvest, Ægæerhavet mod vest og Middelhavet mod syd.

 

De mest kendte floder Eufrat og Tigris starter fra Central Anatolien og løber hele vejen til den Persiske Golf. Den længste flod Kizilirmak (1355 km) starter ved Central Anatolien og den udmunder i Sortehavet.

 

Tyrkiet har ca. 200 søer, som dækker 9200 kvadratkilometer. De største søer Van Gölü og Tuz Gölü har meget salt vand.

Ved brug af siden accepterer du at vi anvender cookies for at forbedre din oplevelse - Copyright 2009-2019 - jancassoe@gmail.com
Lav din egen hjemmeside med mono.net